savjest AFERE

https://www.facebook.com/pages/Savjest/215697858559?afera_id=193&hp-d-d-rexton-d-o-o=  https://twitter.com/savjest_com?afera_id=193&hp-d-d-rexton-d-o-o=  https://www.youtube.com/user/savjestcom?afera_id=193&hp-d-d-rexton-d-o-o=  http://savjest.com/savjest_rss.php?afera_id=193&hp-d-d-rexton-d-o-o=

osoba:

../afere/afere_osoba.php?osoba=6725&robert-jukic

Jukić Robert
Datum:
Slika autor/izvor:
Objavi na:

Share on Google+

 

 

Vijest da 'Hrvatska pošta ne smije sklapati ugovore o javnoj nabavi s tvrtkom Rexton d.o.o.', koja je prije nekoliko dana objavljena na internetskim stranicama Hrvatske pošte, izazvala je veliko zanimanja zaposlenika te državne tvrtke. Mnogi od njih znaju, naime, da je direktor i suvlasnik Rextona, u isto vrijeme i predsjednik Uprave Hrvatske pošte. Pitaju se stoga: znači li najnovija obavijest o zabrani sklapanja ugovora o javnoj nabavi s Rextonom da je Pošta sve donedavno nezakonito poslovala s tvrtkom direktora Hrvatske pošte?

 

Odgovor na to pitanje trebao bi vrlo skoro dati nalaz Državne revizije, čiji ljudi ovih dana, zajedno s istražiteljima USKOK-a i DORH-a, pomno istražuje poslovne knjige Hrvatske pošte.

Državna revizija utrdit će je li bilo sukoba interesa

Čelnik Hrvatske pošte upropastio sve tvrtke u kojima je bio direktor

Zaposlenici Hrvatske pošte strahuju od mogućnosti da bi Robert Jukić i menadžeri koji su bez natječaja nedavno došli u Poštu, mogli pokušati iz Pošte izdvojiti atraktivne nekretnine i zemljišta.

- Direktori javnih poduzeća ne bi smjeli imati u vlasništvu tvrtku koja posluje s tim javnim poduzećem, ili bi mogla poslovati s tim poduzećem. U slučaju Roberta Jukića radi se, dakle, o evidentnom potencijalnom sukobu interesa. No, budući da revizija u Pošti nije završena, još ne mogu govoriti o konkretnim nalazima, odnosno ne mogu tvrditi je li Pošta doista i poslovala s Rextonom – istaknuo je za Dnevno.hr Jozo Serdarušić, zamjenik glavnog državnog revizora.

 

A budući da od njega nismo uspjeli dobiti dovoljno informacija o cijelom slučaju, sami smo krenuli istraživati poslovanje tvrtke Robert Jukića (bavi se trgovinom računalima i kompjuterskom opremom i servisom), te smo u Fini pronašli vrlo zanimljive informacije.

 

Tvrtka direktora Hrvatske pošte krajem 2009. godine (podaci za 2010. još nisu dostupni) imala je, naime, gubitak iznad visine kapitala od čak 1.238.962 kuna! Robert Jukić je, osim toga, do 2009. godine u Rextonu napravio dug od milijun kuna prema dobavljačima i napisao u izvještajima da gubitak neće biti pokriven jer je tvrtka prestala s poslovanjem! Znakovito je da Rexton nema nikakve imovine, što znači da Jukić zbog toga ne može financijski odgovarati, jer bi trebao odgovarati imovinom tvrtke. Dobro upućeni tvrde da je Rexton u takvu situaciju doveden namjerno.

 

    

 

Nevraćeni krediti Zabi i kazneni postupak zbog Daruvarske pivovare

 

U financijskom izvješću Rextona u oči, osim toga, upada i nevraćen kredit Zagrebačkoj banci, od 243.215 kuna i obaveze prema dobavljačima od čak 757.110 kuna. Kad se tome doda informacija da se ime Roberta Jukića vezuje i uz kazneni postupak pokrenut zbog financijskih malverzacija u Daruvarskoj pivovari, a razne afere ga prate i iz Badela, gdje je također bio direktor, postavlja se pitanje na osnovu kojih referenci je Robert Jukić uopće imenovan predsjednikom Uprave Hrvatske pošte.

 

Je li njegov zadatak, dakle, bio popraviti poslovne rezultate i unaprijediti poslovanje te državne tvrtke, ili je na direktorsko mjesto postavljen s nekim posve drugačijim ciljem?

 

Na ovo vrlo logično pitanje najbolji odgovor daju, najvjerojatnije, službeni rezultati poslovanja Hrvatske pošte za mandata Roberta Jukića. Ti rezultati, međutim, govore da je Hrvatska pošta u 2008. i 2009. godini (dakle u vrijeme kada je Roberta Jukić bio predsjednik Uprave HP-a) napravila čak 450 milijuna kuna gubitka, te da je uz to izdala i 300 milijuna kuna obveznica koje 2012. godine dolaze na naplatu uz godišnju kamatu od 9 posto!

 

Svugdje gdje je došao nagomilao je gubitke

 

Na osnovu svega navedenog može se, dakle, zaključiti da je čovjek, koji je upropastio vlastitu tvrtku i protiv kojeg se vodi kazneni postupak zbog malverzacija u tvrtki u kojoj je radio prije nego je došao u Hrvatsku poštu, i u Pošti napravio ono po čemu je poznat: nagomilao je milijunske gubitke.

 

Vješto je, doduše, te gubitke sve donedavno skrivao. Prema mišljenjima upućenih Jukić, naime, skriva gubitke Hrvatske pošte tako što pokriva one koji su frizirali poslovne rezultate Hrvatske pošte prije njega, a sada su članovi njegove Uprave (zbog objave stvarnog financijskog stanja Hrvatske pošte, Robert Jukić je prije više od dvije godine ovlaštenoj revizorici uručio otkaz), no porazni poslovni rezultati nedavno su ipak isplivali na površinu u godišnjem izvještaju o poslovanju državnih tvrtki za 2009. godinu, koje je na uvid dobio Hrvatski sabor, a u kojem piše da je Hrvatska pošta poslovnu 2009. godinu završila s gubitkom od 196 milijuna kuna (baš kako je dnevno.hr i pisao u rujnu prošle godine), a ne sa 169 milijuna kuna dobiti, kako to Višeslav Majić, glasnogovornik Hrvatske pošte, još i danas tvrdi!

 

Uprava Hrvatske pošte lažira poslovne rezultate

 

Pokazale su se, dakle, točnim informacije prema kojima Uprava Hrvatske pošte lažira poslovne rezultate i tako čini kazneno djelo.

 

No, pustimo sad to. Pažnju javnosti ovdje želimo usmjeriti na nove kadrove Hrvatske pošte, čije poslovne reference (kao i u slučaju Roberta Jukića) upućuju na zaključak da su i oni u Poštu najvjerojatnije došli zbog nekih posebnih interesa, a ne u interesu Hrvatske pošte, odnosno njezinog vlasnika, države Hrvatske.

 

Podsjetimo, naime, da je na vrlo visoku menadžersku poziciju u Hrvatsku poštu (izvršni direktor Divizije podrška) bez javnog natječaja prije 6 mjeseci došao i Miki Huljić, bivši direktor tekstilne tvrtke Lantea, a ujedno i bivši član Nadzornog odbora Anite Vrsar, tvrtke čiju je pretvorbu i privatizaciju Državna revizija ocijenila nezakonitom, bivši direktor Badela, te bivši direktor Kaptol banke. Dakle, unatoč zabrani zapošljavanja u državnim tvrtkama, Miki Huljić dobio je menadžerski ugovor u Hrvatskoj pošti. Nakon njega slične je ugovore od Pravne službe Hrvatske pošte, također bez javnog natječaja i unatoč zabrani zapošljavanja, u prosincu prošle godine dobilo još dvanaestoro osoba (zanima nas na osnovu kakvih referenci).

 

'Vrlo zanimljive' poslovne biografije novih menadžera Pošte

 

U analizi kadrovske politiku aktualne Uprave Hrvatske pošte, valja još izdvojiti i slučaj Andree Zavorović, izvršne direktorice u Upravi Hrvatske pošte, a ujedno i direktorice Kaštelanske rivijere, tvrtke u sklopu Tulipan grupe uz koju se veže i Hypo banka, članice Uprave tvrtke Cella Vinum, također u sklopu Tulipan grupe, te članice Uprave Prodigusa, tvrtke čije je sjedište na Pantovčaku 7. Izvršna direktorica Pošte, ujedno je, dakle, direktorica ili članica Uprave u još čak tri tvrtke, od kojih su najpoznatije povezane s turizmom i ulaganjima u turističke objekte.

 

Nakon pomne analize poslovne biografije novozaposlenih menadžera (Andree Zavorović, Mikija Huljića i ostalih), mnogi zaposlenici, ili bivši zaposlenici, Hrvatske pošte koji su zadnjih godina upozoravali na brojne nezakonitosti, te na namjerno uništavanje te državne tvrtke (veći dio poštanskog prometa prepušten je privatnoj tvrtci City-ex), ovih dana strahuju od mogućnosti da su novi menadžeri dovedeni u Hrvatsku poštu kako bi za nečiji račun iz Pošte izdvojili najatraktivnije nekretnine (Hrvatska pošta posjeduje niz odmarališta na hrvatskoj obali, najljepše poštanske palače u svim većim gradovima Hrvatske, mnogi poštanski uredi na obali, a pogotovo na otocima, smješteni su na samoj rivi, a uz njih su vezana i atraktivna zemljišta).

 

Vrijedne nekretnine u opasnosti!

 

- Ništa se kod nas ne događa slučajno, pa zato i vjerujemo da su i najnoviji menadžeri u Hrvatsku poštu dovedeni zbog nekog posebnog razloga. Njihova povezanost s tvrtkama koje su provodile sumnjive privatizacije, navodi nas na zaključak da bi i vrlo vrijedne nekretnine Hrvatske pošte uskoro mogle doći u opasnost da budu otuđene (vila na Pilama, odmaralište u Sukošanu, odmaralište na Hvaru, poštanski uredi na obali i otocima...). Zato na vrijeme želimo hrvatsku javnost upozoriti na takvu mogućnost – ističu naši dobro obaviješteni izvori (podaci poznati uredništvu), koji su na osnovu mnogih vrlo loših iskustava s aktualnom Upravom zaključili da, sve dok ne bude smijenjeni, članovi Uprave i ostali novopridošli menadžeri neće odustati od ciljeva koje su si zacrtali kada su dovedeni u Hrvatsku poštu.

 

Poput zaposlenika Hrvatske pošte razmišlja i Munir Podumljak, predsjednik Partnerstva za društveni razvoj, nevladine organizacije čija je glavna djelatnost borba protiv korupcije, te koja je posebnu pažnju u zadnjih godinu-dvije posvetila upravo nezakonitostima u Hrvatskoj pošti.

 

Podumljak: Bojim se da se Pošta ne dira, kako bi HDZ i dalje mogao izvlačiti novac

- Sjediti u isto vrijeme na dvije ili više direktorskih fotelja svakako je sukob interesa, a pogotovo u slučaju kada se jedna od tih fotelja nalazi u javnom poduzeću. U takvim situacijama uvijek postoji opravdana sumnja u stjecanje protupravne imovinske koristi. A budući da je Hrvatska pošta vlasnik vrlo vrijedne imovine na atraktivnim lokacijama, svaki ovakav potencijalni sukob interesa trebalo bi detaljno istražiti. Nadam se da će taj dio posla obaviti tijela kaznenog progona, iako na osnovu dosadašnjih rezultata sumnjam u to oni u Pošti rade dobar posao – ističe Munir Podumljak, te dodaje da još uvijek nisu istražene poveznice, odnosno tijek novca, između Hrvatske poštanske banke i Hrvatske pošte, koja je suvlasnik HPB-a.

 

- Sumnjam u pranje novca preko marketinških agencija koje su radile za Poštu, a koje u Pošti nitko još ozbiljno ne istražuje. Na osnovu svega što se u Hrvatskoj pošti u zadnje vrijeme događa (i dalje zapošljavaju ljude bez javnog natječaja, divljaju i troše novce na pijanke po dvorcima) imam dojam da ljudi iz Pošte i dalje mogu raditi što god hoće. Bojim se, stoga, da su oni i dalje politički zaštićeni kako bi se iz Pošte i ubuduće mogao izvlačiti novac koji će HDZ-u biti potreban za slijedeće parlamentarne izbore. Još prije godinu dana smo, naime, upozorili i Vladu i USKOK na brojne nezakonitosti u Pošti, no ništa se konkretno od tada nije učinilo na razotkrivanju silnih afera koje i danas opterećuju tu državnu tvrtku - zaključuje Munir Podumljak.

Autor: Damir Kramarić - dnevno.hr

       
       


 

..
../izreke/izreke_osoba.php?osoba=3221&krunislav-olujicMumificirani Karaputin

Karamarko je došao na čelo stranke putem unutarstranačkih izbora. Riječ je o osobi koja je opasna za demokratske procese u Hrvatskoj. I prije sam ga nazivao mumificiranim hrvatskim Putinom, a pri tome stojim i danas.

Olujić Krunislav, Nedjeljom u dva HTV 1


16.12.1964  Kurtov Milivoj
16.12.1959  Štoković Igor
16.12.1952  Jambrešić Tomo
16.12.1949  Horvat Milena
16.12.1946  Starek Njegovan
16.12.1942  Jelić Tomo