savjest VIJESTI

https://www.facebook.com/pages/Savjest/215697858559?vijest=5137&povjerenstvo-preporuca-legalizaciju-biljnih-pripravaka=  https://twitter.com/savjest_com?vijest=5137&povjerenstvo-preporuca-legalizaciju-biljnih-pripravaka=  https://www.youtube.com/user/savjestcom?vijest=5137&povjerenstvo-preporuca-legalizaciju-biljnih-pripravaka=  http://savjest.com/savjest_rss.php?vijest=5137&povjerenstvo-preporuca-legalizaciju-biljnih-pripravaka=

Autor:

zelenilegvan
Datum:
Slika autor/izvor:
Objavi na:

Share on Google+

 

 

Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe Ministarstva zdravlja preporučilo je da se omogući korištenje ljekovitih biljnih pripravaka na bazi indijske konoplje oboljelima kojima takva terapija može pomoći u liječenju.

Upotreba kanabisa u medicinske svrhe odobrena je u 12 zemalja Europske unije, ali ne i u Hrvatskoj, gdje su za legalizaciju indijske konoplje potrebne zakonske izmjene. U Ministarstvu zdravlja najavljuju ih za jesen.

Pripravci s aktivnom tvari kanabisa

Pri odluci o legalizaciji indijske konoplje u medicinske svrhe Ministarstvo zdravlja trebalo bi se rukovoditi upravo preporukama Povjerenstva koje u prvoj fazi predlaže legalizaciju i standardizaciju izrade magistralnih i galenskih pripravaka, u kapsulama i za inhalaciju, u kojima bi bio točno propisan udio aktivne tvari kanabisa.

Pripravci bi se izrađivali za određenog bolesnika prema recepturi liječnika ili pak po standardnoj recepturi iz stručnih priručnika.

Povjerenstvo je od osnivanja u prosincu održalo dvije sjednice, a planira ih još četiri do pet, na kojima bi trebalo donijeti preporuke o indikacijama, tko će propisivati pripravke, po kakvim receptima i tko će ih plaćati.

“Treba definirati još niz neriješenih pitanja, no toplo se nadamo da će Ministarstvo postupiti u skladu s našim preporukama jer tu nema ništa revolucionarno. Uporaba droga u medicini regulirana je još 60-ih godina prošlog stoljeća”, rekao je Hini predsjednik Povjerenstva Ognjen Brborović s Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Dozvole za opijumski mak, ne i za indijsku konoplju

Od 60-ih godina zakonska regulativa dozvoljava da se uz odgovarajuću dozvolu sadi opijumski mak (Makedonija je veliki izvoznik), čiji se morfijski preparati koriste u medicini, pa je Hrvatska naslijedila jednako zakonodavstvo.

No, dozvole se ne izdaju za indijsku konoplju jer dosad nije bio dokazan medicinski učinak pa je u Hrvatskoj dozvoljeno saditi tek industrijsku konoplju koja se zbog niske koncentracije kanabinoida ne može koristiti u medicini.

Povjerenstvo Ministarstva zdravlja još je na svojoj prvoj sjednici zaključilo kako više nema dvojbe u djelovanje indijske konoplje kao droge i kao lijeka. Time je omogućeno njezino korištenje u medicinske svrhe – uz definiranje tko je može i kako koristiti.

Time bi se riješio sadašnji problem da neki teški bolesnici kupuju pripravke kućne odnosno ilegalne proizvodnje po cijenama koje dosežu nekoliko desetaka tisuća kuna, izlažući se opasnosti da završe na sudu pod prijetnjom zatvorskom kaznom. Među njima najviše je oboljelih od malignih bolesti, bolesnika s AIDS-om i multiplom sklerozom.

Bolesnici kupuju pripravke po sumanutim cijenama

“Ljudi ih ilegalno proizvode sami za sebe ili kupuju od drugih proizvođača, i to po sumanutim cijenama i u velikim količinama, a lijek nije ugodan – pogotovo starijim osobama”, kaže Brborović.

Događa se da pacijenti kupe pripravak kao što je ulje od kanabisa po 40.000 kuna, no ne znaju što su kupili, nemaju nikakvo jamstvo kvalitete, a prodavač im sam propiše dozu. Onda nakon dva dana odustanu od terapije i bace je u smeće – najčešće zbog jakih anksioznih napada.

S obzirom da u svijetu postoje svega tri lijeka na bazi kanabinoida, a na hrvatskom tržištu ih uopće nema, u Povjerenstvu su se odlučili za opciju da se pacijentima u međuvremenu omoguće magistralni i galenski pripravci.

“Dok se god registrirani lijekovi ne pojave na tržištu i ne budu regulirani kao i svi drugi lijekovi, preporučujemo da se pacijentima omogući liječenje galenskim i magistralnim pripravcima”, rekao je Brborović.

No, da bi se to realiziralo potreban je konsenzus Ministarstva zdravlja, Liječničke komore, Ljekarničke komore i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Potreban kritički pristup lijekovima na bazi kanabisa

Brborović smatra da u Hrvatskoj izostaje kritički pristup lijekovima na bazi kanabisa jer se to područje tek počelo razvijati u devedesetim godinama. Najčešće nema dovoljno statistički potkrijepljenih dokaza o medicinskom djelovanju indijske konoplje, no pacijenti je već koriste pa njezinu uporabu treba regulirati, kaže on.

Prema evidenciji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, dosad je 12 zemalja EU-a omogućilo uporabu kanabisa u medicinske svrhe – Austrija, Češka, Finska, Francuska, Italija, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska i Velika Britanija.
Izvor:Kontraportal

       
       

Muzej vučedolske kulture, dobio je svoj stalni postav čije je svečano otvorenje najavljeno za utorak 30. lipnja, kao važan projekt
VIJESTI

Bliži se kraj mandata Milanovićeve vlade. Ako bismo im kao olakotnu okolnost uračunali posvemašnju pljačku u eri Kralja Lopova, ako
GLAS SAVJESTI

Čestitke koje i dalje prima autor Novosti nakon što je u ‘Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj’ svrstan u ‘petu ...
KOLUMNE

Bio jednom jedan Mali crv. Živio je sa ostalim crvima u kanalizaciji. Od kada je znao za sebe, morao
BLOG
../izreke/izreke_osoba.php?osoba=3221&krunislav-olujicMumificirani Karaputin

Karamarko je došao na čelo stranke putem unutarstranačkih izbora. Riječ je o osobi koja je opasna za demokratske procese u Hrvatskoj. I prije sam ga nazivao mumificiranim hrvatskim Putinom, a pri tome stojim i danas.

Olujić Krunislav, Nedjeljom u dva HTV 1


19.03.1984  Odobašić Danijel
19.03.1971  Boras Mandić Marko
19.03.1971  Krmpotić Goran
19.03.1969  Krnić Josip
19.03.1961  Špančić Damir
19.03.1960  Rešetar Damir
19.03.1960  Roštan Mladen
19.03.1958  Kozlica Ivan
19.03.1954  Šuman Vjera
19.03.1924  Rušec Josip