savjest AFERE

https://www.facebook.com/pages/Savjest/215697858559?afera_id=24&kamatarenje-za-hypo-banku=  https://twitter.com/savjest_com?afera_id=24&kamatarenje-za-hypo-banku=  https://www.youtube.com/user/savjestcom?afera_id=24&kamatarenje-za-hypo-banku=  http://savjest.com/savjest_rss.php?afera_id=24&kamatarenje-za-hypo-banku=

osoba:

../afere/afere_osoba.php?osoba=3284&ivo-sanader

Sanader Ivo
Datum:
21.07.2009
Slika autor/izvor:
Objavi na:

Share on Google+

 

 

Ivo Sanader se prvi puta u javnosti pojavljuje kao
veza sa Hypo bankom pri preuzimanju provizije, u
dva navrata 1995 i 1996, u ukupnom iznosu od 800000 DEM , koje je dobio od Miroslava Kutle kao proviziju za sređivanje kredita u iznosu od 4 000 000 DEM.
Državno odvjetništvo tada nije poduzelo ništa, a sve ono što je poslovna tajnica M.Š. Miroslava Kutle dostavila i ispričala zamjeniku Državnog odvjetnika, Draganu Novoselu otišlo je u zaborav. Tajnica je tada rekla:
 “Prilažem gotovinske isplate u iznosu od 800.000 DEM sa naznakom ‘Hypo - gosp. Sanader’. Ja moram napomenuti da smo mi u to vrijeme dobili kredit od 4,000.000 DEM od Hypo-banke Austrija.
Ja poznam ljude u Hypo-banki i mislim da je isključeno da bi oni primili proviziju u tako velikom iznosuda daju kredit. To je poslovna banka koja osigurava svoje kredite i bojim se da to baš nije moguće. Tada u to vrijeme u uredu se je govorilo za koga je taj novac jer da je pomogao oko dobivanja toga kredita. Rečeno je da je utjecao u Hypo banci da dobijemo kredit i da je to novac za njega. Viditena isplatnicama da piše Hypo i SA. Kasnije samo Hypo, na kraju Hypo S.I. Osobno znam da je tada rečeno da se isplaćuje gosp. Ivi Sanaderu. To je ono što sam čula, ali gotovinske isplate u ovom iznosu su zaista izvršene sa naznakom kao što sam već navela”.
 
U prilog ovom kamatarenju Kutle govore i novi materijali koje posjeduje necenzurirano.com:
 

Obavještajno izvješće iz 2007. godine: Sanader Kutli naplatio 800 tisuća DEM za posredovanje u dobivanju kredita kod Hypo banke

To potvrđuje i sadržaj strogo povjerljivog obavještajnog izvješća o organiziranom kriminalu i pranju novca u Hypo Grupi u Hrvatskoj.

„Naperotiću je Pašalić dao informaciju da je Ivo Sanader 1995. i 1996. godine uzeo 800.000 DEM provizije od M. Kutle što mu je pomogao da od HAAB dobije kredit od 4 mil. DEM“, navodi se u obavještajnom izvješću od 8. studenog 2007. godine.

Dokumentacija koju posjedujemo, dokazuje kako su istražitelji Ministarstva financija, tijekom istraga u Hypo Alpe Adria Banci d.d. Zagreb, utvrdili postojanje ovih tzv. „Sanaderovih ugovora“, čiju je naplatu potraživanja kasnije naknadnim podugovorima Hypo banka Klagenfurt prepustila jednim dijelom svojoj banci kćeri u Hrvatskoj.

objavljeno 07.11.2009

Imamo dokaze: Sanader reketario Kutlu za posredovanje u dobivanju kredita kod Hypo banke


 
Sanader je bio daleko jače povezan sa Hypo bankom nego druga dva velika HDZ- ovca, Vladimir Zagorec i Ivić Pašalić. Oni poslije ulaze u igru. Po priznanju banke, „Zagi“ dobiva od Hypo banke od 2003. oko 75 milijuna eura kredita za svoje građevinske poslove, a Ivić Pašalić je bio skromniji, zadovoljio se sa dvadesetak milijuna eura, ako ne računamo ono što mu je brat dobio za svoju tvrtku „Adriadrvo“.
Vjerojatno je vrata Hypo banke, „Zagiju“ i „doktoru“ otvorio upravo Sanader. On je bio veza do Günteru Striedingera, koji je poslije postao prijatelj obojici, ali i njemu samom.
 
Druga veza također popraćena u medijima je najveća pojedinačna donacija (2 000 000 kuna)za HDZ-ovu kampanju 2003. godine, koju je HDZ-u doznačio do tada sasvim anonimni austrijski poduzetnik Miro Oblak (slovenski poduzetnik s adresom u Klagenfurtu). Za Miru Oblaka se samo znalo da je suvlasnik savudrijskog poduzeća „Rezidencija skiper“, te da je devedesetih sudjelovao u švercu oružja i da iz tog vremena poznaje Vladimira Zagorca. Također je bilo poznato da gotovo sve njegove poslovne poteze prati upravo Hypo banka. Već tada je izražena sumnja kako je Miro Oblak bio samo „transfer“ za obilnu pomoć Hypo banke svom“ poslovnom partneru Ivi Sanaderu“ i njegovom HDZ-u u predstojećoj Kampanji ( 2 000 000 kuna je bilo gotovo trećina ukupnog proračuna za kampanju).
 
Treča vidljiva veza je veza Ivan Jakovčić – Ivo Sanader( - Hypo banka), koji su sa projektom „Brijuni rivijera“ „doveli“ Hypo banku u Istru kao financijera turističke izgradnje. Postavilo se pitanje kako se to povjerava jednoj tako maloj banci. U takvim transakcijama Hypo banka je ovladala ogromnim brojem nekretnina ne samo u Istri nego i u Slavoniji, te u zadarskom zaleđu, ali i drugdje. 
Za taj dio Damir Novotny bivši član Savjeta Hrvatske narodne banke 2007. kaže:
 
Ono što je ubrzo zasmetalo Hrvatskoj narodnoj banci koja je supervizirala djelovanje Hypoa, a kasnije i Ministarstvu financija, bilo je poslovanje Hypo banke preko njezinih kompanija koje nisu bile pod nadzorom HNB-a. Tu su ulazili u velike rizike i projekte, uglavnom oko kupnje nekretnina, ali i u preuzimanju kompanija preko svog Agroholdinga u Slavoniji. Tako su se pozicionirali izvan bankarskog sustava kao vlasnici velikih posjeda na Jadranu i u Slavoniji, a pri tome su zaista imali dosta dobre političke kontakte u Hrvatskoj.
 
Ovo gore navedeno je samo o početku veze Sanader – Hypo banka. Sad ostavljamo malo Sanadera po strani i idemo do Hypo banke.
 
Hypo banka je bila jedna mala banka iz Klagenfurta, koja je, kako se pretpostavlja, izrasla na novcu koji je iz Hrvatske završavao u njenim trezorima. To se dešavalo u vrijeme ilegalnog naoružavanja Hrvatske. Taj novac je poslije korišten za ovladavanje hrvatskim zemljištem, investicijama i poduzećima uz pomoć političkih moćnika.
Banka je prvo poslovala sa „Glumina bankom“, zatim je kupila i Slavonsku banku.  
 
Pri kupnji Slavonske banke kumovali su Miroslav Kutle, Ivić Pašalić, Branimir Glavaš, tadašnji premijer Zlatko Mateša, te guverner Hrvatske narodne banke Marko Škreb. Tada se od te prodaje u državni proračun slijeva 13 milijuna i 700 tisuća DM (nezakonitim kreditiranjem), iako je u sanaciju banke uloženo 40 milijuna DM (150 milijuna kuna).
 
Koliko je ta transakcija napravljena pod čudnim okolnostima, svjedoči činjenica da  Hypo Alpe Adria banka u arbitražnom sporu od hrvatske države traži, te na koncu i dobiva oko 40 milijuna eura odštete. Spor se vodio zbog navodnih nepravilnosti, odnosno friziranja financijskih izviješća Slavonske banke uoči prodaje Hypo Alpe Adria banci.
 
Sada dolazi ono najčudnije u prodaji Slavonske banke. Austrijancima je bilo predočeno izvješće o stanju Slavonske banke, kojeg je sačinila revizorska tvrtkaDeloitte & Touche. To izvješće, kako tvrde zaposlenici banke radio je nitko drugi nego Ivan Mihaljević kao revizor.
 
Tog istog Ivana Mihaljevića, Branimir Glavaš postavlja za predsjednika Uprave Slavonske Banke.
 
On „prodaje“ banku Austrijancima, a oni tuže Hrvatsku zbog njegovog izviješća.
 
 
Sada je član Uprave Hypo Alpe Adria banke!!!
Smiješno, čudno ili tragično.
 
 
 
 
 
Hrvoje Appelt na istu temu
 
 
 
Sad ponovo na Sanadera. Vrlo iscrpno iz pera Domagoja Margetića sa necenzurirano.com.
Ovdje navodimo samo neke od njegovih konstatacija. Ostalo linkovi na stranice.
 
Sanaderova  veza sa tom financijskom kućom seže u davne devedesete godine, kada je upravo Sanader bio jedan od povjerenika Hypo banke za Hrvatsku i prema ovlaštenju Hypo banke raspolagao je desetcima milijuna njemačkih maraka sredstava za plasiranje kredita po Hrvatskoj.
 
Sanader bi nalazio ,,projekte" u koje bi se ,,investiralo", a zauzvrat je dobivao u gotovini pozamašne iznose kao proviziju ,, na ruke" od Uprave Hypo banke u Austriji.
 
Sanader Ivo je znao i prikrivao pranje novca koje je rađeno preko Hypo Alpe Adria banke.
 
Sanaderove duboke umiješanosti u tzv. aferu Hypo i njegove povezanosti sa operacijama pranja novca i krivotvorenja bilanca i financijskih podataka i izvješća Hypo banke Klagenfurt te njezinih banaka kćeri u Hrvatskoj.
 
Ivo Sanader kamatario je za Hypo banku.
 
Sanaderova osobna umiješanost u aferu Hypo svakako je onemogućila i bilo kakvo poduzimanje akcija protiv njegovog ministra financija Ivana Šukera, a prema kojem su iz Bruxellesa zatražili sankcije, odnosno njegovu smjenu, upravo zbog otvorenog prikrivanja operacija pranja novca preko banaka kćeri Hypo banke u Hrvatskoj, Hypo Alpe Adria Banke Zagreb i Slavonske banke d.d. Osijek.
 
Ipak, nije se mogao prikriti financijski tijek desetaka milijuna ,,crnih" eura koje je vodstvo Hypo banke ,,pralo" u financijskim operacijama sa hrvatskom Vladom.
 
Ilustracije radi, treba reći da je u nezakonitim financijskom operacijama pranja novca preko Hypo banke, i to operacijama provedenim preko Hypo banke u Hrvatskoj i Slavonske banke d.d. Osijek, ukupno „oprano“ milijardu 701 milijun eura nepoznatog, a pretpostavlja se kriminalnog porijekla.
Danas pranje novca u Hypo banci istražuje Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, koje je spis ustupilo Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, ali istragu nastavlja i pokrajinsko državno odvjetništvo Austrije u Klagenfurtu.
 
 
- Hypo banka Klagenfurt stekla je većinski paket dionica Slavonske banke, nezakonitim kreditiranjem   Slavonske banke, te prebacivanjem sredstava sa tajnih računa, na temelju fiktivnih kredita, sa računa u Klagenfurtu, na račune u Slavonskoj banci, te potom ponovno na treće račune, bilo kod Hypo Alpe Adria banke u Zagrebu, ili kod Hypo banke Klagenfurt.
-fiktivnim zaduživanjem u inozemstvu, preko Slavonske banke, Hypo banka „oprala“ preko 301 milijun eura
- kroz dopunski kapital Hypo Alpe Adria Banke Zagreb oprano je više od 200 milijuna eura
 
- preko tajnih deviznih računa Hypo banka je oprala više od 500 milijuna eura
- operacijama fiktivnih kreditnih investicija i fiktivnih deviznih depozita preko Hypo banke oprano je oko 700 milijuna eura.
-preko tajnih računa Ministarstva financija kod Privredne banke Zagreb iz Državnog je proračuna izvučeno i oprano više od 500 milijuna eura
- ezakonitim operacijama Vlade preko poduzeća Brodosplit, fitktivnim kreditima uz državna jamstva preko Raiffeisen banke oprano je 40 milijuna američkih dolara.
 
Sanader 1995. dogovarao tajno kreditiranje Vlade sa Hypo bankom Klagenfurt
         Ugovor o kreditu broj HR/82 zaključen 10.1.1995. godine između HAAB AG Klagenfurt kao kreditora i Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske kao dužnika, na iznos od 140 milijuna ATS

Tihi udio HAAB d.d. Zagreb iznosi 20,409 milijuna ATS, s tim da je Ugovor o tihom udjelu između HAAB AG Klagenfurt i HAAB d.d. Zagreb sklopljen 18.2.2000. godine, sredstva su transferirana 13.3.2000. godine, dakle pet godina nakon zaključenja ugovora o kreditu odnosno iskorištenja kredita.

U ovom slučaju je posebno zanimljivo da su ovaj ugovor i tajni kredit sa Hypo bankom u Klagenfurtu dogovarali i aranžmane potpisivali tadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova RH Ivo Sanader (današnji HDZ-ov premijer), bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić i tadašnji ministar financija Božo Prka, preko čije banke je kasnije operativno vršena isplata kredita.
 
 
Da li bi građanima Hrvatske bila dovoljna satisfakcija samo činjenica da Ivo Sanader završi na robiji?
Mislimo da ne, jer ono zlo koje iza njegovih makinacija ostaje građani će još dugo vremena osjetiti na svojoj koži.
 
 
Jutarnji objavio Tko je tko u Aferi Hypo Tko je tko u aferi Hypo
 
 
Sve detalje o „Sanaderovom kamatarenju“ možete pročitati na slijedećim linkovima:
 
 
 
Pranje novca u Hypo banci

Pranje novca u Hypo banci transakcijama na osnovu tajnih ugovora o kreditiranju

Sanader 1995. dogovarao tajno kreditiranje Vlade sa hypo bankom Klagenfurt

Ugovor kojeg su sa Hypo bankom 1995. dogovorili Granić i Sanader izrazito nepovoljan za Hrvatsku

Afera Hypo razotkriva povezanost Sanaderove Vlade s organiziranim kriminalom

Afera Hypo: Vlada sudjelovala u krivotvorenju bilanca Hypo banke

Pranjem više od 11 milijarda kuna preko Hypo banke nezakonito povećavan vanjski dug Hrvatske

Afera Hypo: Fiktivni krediti Hypo banke Klagenfurt služili kao pokriće za pranje novca

Pranje novca dugoročnim deviznim depozitima Hypo banke Klagenfurt kod hypo banke Zagreb

Europski domino efekt afere Hypo

Kroz dopunski kapital Hypo Alpe Adria Banke d.d. Zagreb oprano preko 200 milijuna eura

Hypo banka u Hrvatskoj prala novac transakcijama preko povezanih osoba

Preko tajnih deviznih računa kod stranih banaka hypo banka Zagreb oprala oko 500 milijuna eura

Sanader onemogućava istragu o pranju novca u Slavonskoj i Hypo banci

Vlada i Hrvatska narodna banka skrivaju tajne dokumente koji dokazuju pranje novca u Hypo banci

Hypo banka Klagenfurt uz pomoć hrvatske Vlade prikrivala gubitke pranjem novca u Hrvatskoj

Hypo banka Klagenfurt nezakonitim poslovanjem u Hrvatskoj ugrozila stabilnost bankarskog sustava

Dokument DAB-a dokazuje organizirano prikrivanje kriminala u Hypo i Slavonskoj banci

Tajna Šukerove nezakonite nagodbe sa Hypo bankom: Obustava istrage protiv Hypo banke

Istraga zbog pranja novca preko Slavonske banke zaustavila nagodbu s Hypo bankom

Ekskluzivno: Objavljujemo tajni dosje Hypo čije su uništavanje naredili Sanader i Šuker

Tajna kriminalne nagodbe sa Hypo bankom: Sanaderova Vlada izvlači novac iz Hrvatske

Ekskluzivno: Vlada u tajnosti nezakonito pomagala sanaciju Hypo banke Zagreb

Hypo banka Klagenfurt prala novac preko tajnih računa u BLB, Deutsche Bank i UBS banci

Tajni dokument Ministarstva financija: Rohatinski i Šuker prikrivali pranje novca u Hypo banci

Ekskluzivno: Tajno izvješće ministru Šukeru o pranju novca u Hypo banci

Načelnica u Ministarstvu financija uništila dokaze o pranju novca u Hypo banci

Austrijanci traže tajne zapisnike o istragama o pranju novca u Hypo banci

Tajni dopis Deviznog inspektorata otkriva: Rohatinski prikrivao pranje novca u Hypo banci

Krizni tim Bayerische landesbank odlučio: hypo banka se povlači iz Hrvatske?

Hypo banci prijeti financijski slom: Gubici Hypo banke u Hrvatskoj prešli 5 milijarda eura

Korupcija u Ministarstvu financija: Šukerova pomoćnica dobila kredit za prikrivanje afere Hypo

Policija bez komentara o istrazi o pranju novca u Hypo banci

Prešućeno tajno izvješće: Hypo banka dobila spor protiv RH zbog propusta HNB-a

 

 

       
       


 

..
../izreke/izreke_osoba.php?osoba=3221&krunislav-olujicMumificirani Karaputin

Karamarko je došao na čelo stranke putem unutarstranačkih izbora. Riječ je o osobi koja je opasna za demokratske procese u Hrvatskoj. I prije sam ga nazivao mumificiranim hrvatskim Putinom, a pri tome stojim i danas.

Olujić Krunislav, Nedjeljom u dva HTV 1


24.06.1976  Lakota Ivana
24.06.1974  Šipić Ivan
24.06.1967  Matković Jasna
24.06.1965  Šebalj Eni
24.06.1956  Gudan Željko
24.06.1950  Zgrebec Dragica
24.06.1946  Jurušić Petar
24.06.1922  Torbar Josip