DRŽAVA PRED ISPLATOM ODŠTETE ZATVORENICIMA ISTOVREMENO BLOKIRA GRADNJU NOVIH ZATVORA

Autor:

../glas_savjesti/glas_autor.php?autor=7645&anzulovic-iva

Anzulović Iva
Datum:
10.10.2014
Slika autor/izvor:
Objavi na:

Share on Google+

 

 

 „Najvećproblem hrvatskih zatvora je nedostatak prostora“, upozorioje 17.10.2012.godine ministar pravosuđOrsat Miljenić, komentirajućina tadašnjoj sjednici Vlade izvješćstanju kaznionicama, zatvorima odgojnim zavodima u 2011.godini. Hrvatski zatvori trenutno imaju kapacitete za 3771 osobu, njimaje danas 4950 zatvorenika, pri čemu je popunjenost zatvora stalno negdje 30% iznad kapacitetarekao je tada Miljenić. Dvijegodine kasnije, stanje zatvorima još je gore; brojčanost je veća, država je suočena sa isplatom odštete zatvorenicima istovremeno ne gradi nove zatvore za koje novac i gotove projekte već – ima!

Novac za zatvorestojisa strane‘?

Nikada izgrađena kaznionica Podi  trebala je biti jedna od najvećih tvrtki u Šibensko-kninskoj županiji i zapošljavati 650 ljudi. Tako je krajem 2011.godine ministar Radimir Čačić najavljivao uvrstivši je u plan spasa hrvatskog gospodarstva. Isticao je tada Čačić kako je Podi  jedan od strateških projekata. No, samo šest mjeseci nakon Čačićevih najava, planovi za izgradnju zaustavljeni su i to zbog - nedostatka novca. Hrvatska vlada trebala je iz državnog proračuna osigurati 50 od potrebnih 110 milijuna eura, dok je za drugu polovicu sredstava osiguran kredit Razvojne banke Vijeća Europe (CEB). Iako su radovi trebali započeti početkom ove godine, niti to se nije dogodilo. „Kriza je, stanje u proračunu je takvo kakvo jest. U Vladi razmišljaju o nekoliko varijatni financiranja a jedna od njih je javno-privatno partnerstvo. Teško je reći išta više u ovom trenutku, osim da će rokovi izgradnje biti prolongirani“ rekao je krajem 2012.g na upit o kaznionici Podi  Ivica Šimac, tada ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa. Znači li to kako 110 milijuna eura stoji 'po strani' dok zatvorenici nemaju osiguran zakonski standard od četiri metra kubična površine sobe i 10 kubika volumena sobe po zatvoreniku? Aktualna je Vlada osigurala kredit za projekt direktnog poboljšanja uvjeta zatvorenika koji dvije godine stoji dok je istovremeno suočena sa isplatom odštete zatvorenicima zbog kršenja tih istih uvjeta? Apsurd je tim veći kada znamo kako zeleno svijetlo čeka već gotov projekt izgradnje kaznionice nadomak Osijeka te bio-elektrane mađarskog KESZ holdinga koji je realiziran upravo kroz javno-privatno partnerstvo još prošle godine, prikupljene su sve dozvole i podrška, spreman je za izgradnju i početak rada a Vlada isti ignorira i o istome – šuti.

Laži premijera Milanovića svom mađarskom kolegi

U svibnju 2012.godine, podsjetimo, sa svojim je mađarskim kolegom Viktorom Orbanom premijer Milanović na sastanku razgovarao upravo o javno-privatnom partnerstvu i izgradnji partnerstva na području energetike. Projekt mađarskog KESZ holdinga za izgradnju suvremenog zatvora te bio-elektrane u blizini primjer je JPP-a od začetka ideje, prostornog i financijskog rješenja, prikupljanja dozvola do realizacije. No, pred samom realizacijom projekta te početkom izgradnje suvremenog zatvora je – zapelo. Za razliku od projekta Podi, ovdje problem nije nedostatak novca već nedostatak pristojnosti. Naime, ured Vlade odbija dati odgovor na pismo namjere Veleposlanstvu Mađarske riskirajući time novi međunarodni incident. Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) odgovorio je kako ne postoji interes za izgradnjom takvog kompleksa u Slavoniji, no mađarskim investitorima nitko nije ponudio obrazloženje takovoj odluci. Koji je razlog ignoriranju pisama namjere na najvišoj državničkoj razini i dalje ostaje nepoznatim jer nam ured Vlade na to pitanje nije ponudio odgovor. Kao i arbitraža sa MOL-om, i ovaj je primjer poslovanja mađarskog investitora i hrvatske Vlade neslavno zapeo pa se nameće pitanje – zašto Milanović ciljano laže svog mađarskog kolegu? Tim više što na stolu ima izvješće Vijeća Europe iz ožujka prošle godine u kojem jasno stoji kako su hrvatski zatvori prenapučeni dok su uvjeti života zatvorenika daleko ispod razine poštivanja ljudskih prava.

 

Zatvorenici u Hrvatskoj zaboravljena populacija

Europski odbor za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) Vijeća Europe poslao je hrvatskoj vladi u travnju prošle godine izvještaj o posjetima hrvatskim zatvorima u kojem upozorava na pretrpanost istih i na izostanak reakcije na neke preporuke iz prethodnog izvještaja. "Pružanje dodatnog smještaja nije trajno rješenje problema prenapučenosti zatvora, barem ne bez istovremenog prihvaćanja politike koja ograničava ili ublažava broj osoba poslanih u zatvor”, kaže se u izvješću. Ministarstvo pravosuđa u svojoj je reakciji na izvještaj naglasilo kako se oni objekti koji sada ne zadovoljavaju minimalne kriterije i preporuke CPT-a "neće koristiti dok standardi ne budu zadovoljeni", no da tome nije tako znaju zatvorenici i osoblje zaposleno u zatvorima koji su podigli višemilijunske tužbe protiv RH. Također, na izvješće CPT-a iz Ministarstva pravosuđa odgovoreno je najavom i provedbom projekta Potpora zatvorskom sustavu u Hrvatskoj u vrijednosti od 4,69 milijuna eura tijekom 2014.godine. O spomenutom projektu također nismo zaprimili odgovor Ministarstva no svakako je indikativno kako funkcionalnost zatvorskog sustava nije prioritetan niti premijeru Milanoviću, niti Ministarstvu pravosuđa a niti Ministarstvu financija koje će biti primorano isplatiti nekoliko milijuna kuna odštete zatvorenicima kojima se svakodnevno grubo krše njihova prava. S druge pak strane, mađarski holding KESZ uložio bi svoj novac, izgradio zatvor te vodio održavanje istog, zaposlio čuvare i vodio kompleks. Uz zatvor, KESZ holding, unutar kojeg posluje 60 tvrtki usko vezanih uz graditeljstvo, izgradio bi elektranu na biomasu te višak toplinske energije usmjerio na zagrijavanje oko dva hektara staklenika. No, unatoč dogovoru mađarskog i hrvatskog premijera, unatoč Vladi suočenoj sa višemilijunskim tužbama zatvorenika i zaposlenika zatvora, unatoč izvješću CPT-a Vijeća Europe, unatoč osiguranih više od 4 milijuna eura za projekte poput ovog KESZ holdinga, hrvatska Vlada svojim nereagiranjem jasno šalje poruku kako je prava i dobrobit zatvorenika – ne zanima.

 

 

Iva Anzulović

       
       


 

Muzej vučedolske kulture, dobio je svoj stalni postav čije je svečano otvorenje najavljeno za utorak 30. lipnja, kao važan projekt
VIJESTI

Bliži se kraj mandata Milanovićeve vlade. Ako bismo im kao olakotnu okolnost uračunali posvemašnju pljačku u eri Kralja Lopova, ako
GLAS SAVJESTI

Čestitke koje i dalje prima autor Novosti nakon što je u ‘Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj’ svrstan u ‘petu ...
KOLUMNE

Bio jednom jedan Mali crv. Živio je sa ostalim crvima u kanalizaciji. Od kada je znao za sebe, morao
BLOG
../izreke/izreke_osoba.php?osoba=3221&krunislav-olujicMumificirani Karaputin

Karamarko je došao na čelo stranke putem unutarstranačkih izbora. Riječ je o osobi koja je opasna za demokratske procese u Hrvatskoj. I prije sam ga nazivao mumificiranim hrvatskim Putinom, a pri tome stojim i danas.

Olujić Krunislav, Nedjeljom u dva HTV 1


09.05.1979  Mičević Blaženka
09.05.1974  Hudić Mario
09.05.1966  Vukušić Herman
09.05.1964  Stanić Zvonimir
09.05.1963  Slamek Đurđica
09.05.1958  Damjan Mato
09.05.1958  Rilje Damir
09.05.1954  Vidaković Antun
09.05.1954  Gverić Ante
09.05.1952  Posavec Mladen
09.05.1952  Galinec Izidor
09.05.1947  Buršić Slobodan
09.05.1930  Lovrić Anto