savjest INTERVJUI

https://www.facebook.com/pages/Savjest/215697858559?intervju=2404&vladimir-seks-o-medijima=  https://twitter.com/savjest_com?intervju=2404&vladimir-seks-o-medijima=  https://www.youtube.com/user/savjestcom?intervju=2404&vladimir-seks-o-medijima=  http://savjest.com/savjest_rss.php?intervju=2404&vladimir-seks-o-medijima=

Vladimir  Šeks

../intervjui/intervjui.php?osoba=330&vladimir-seks

Šeks Vladimir
Datum:
27.01.2011
Slika autor/izvor:
 Objavljeno na:
 
Objavi na:

Share on Google+

 

 

Vladimir Šeks, potpredsjednik Sabora, dao je intervju Hrvatskom listu u kojem se, vjerojatno najžešće do sada, obrušio na medije. Konkretnije, izdanja EPH-a (Globus, Jutarnji list, Slobodna Dalmacija), riječki Novi list te tjednik Nacional.

 

Optužio ih je za nehrvatstvo, odnosno da zagovaraju protuhrvatska stajališta, za napise novinara o slučaju Božidara Kalmete kazao je kako se protiv ministra vodi 'medijski linč, haranga i besramna ljudožderska kampanja' koju provode politički neprijatelji i mrzitelji HDZ-a.

 

Cijeli intervju prenosimo iz Hrvatskog lista.

 

Amnesty International i tzv. Inicijativa mladih vrlo agresivno i učestalo traže vašu odgovornost za navodne ratne zločine u Osijeku. Koji je vaš opći komentar i zaključak oko njihovih zahtjeva?

- Temeljni moj zaključak je da se radi o pokušaju neprihvatljivoga pritiska na hrvatsku vlast i hrvatsko pravosuđe s ciljem da se mene uhiti, stavi pod istragu i procesuira, s jednom procjenom i političkom kalkulacijom da do toga ne će doći i da onda imaju uporište da u Bruxellesu, odnosno da EU podnesu izvješće o tome kako Hrvatska nije udovoljila zahtjevima da se procesuira ratni zločinac za kojega je bilo dovoljno dokaza, pa da se Hrvatskoj uskrati zeleno svjetlo za zatvaranje 23. poglavlja o pravosuđu i ljudskim pravima. Dakle time žele Hrvatskoj zalupiti vrata za ulazak u EU. Oni jako dobro znaju da žele na taj način imati argument kojim će moći opravdati prigovor i zahtjev za blokadu Hrvatske jer se i mišljenje Amnesty Internationala, koji je nekad bio vrlo ugledna organizacija i štitio prava progonjenih, a sada se pretvorio u progonitelja, uvažava.

 

Naziv Trg maršala Tita treba promijeniti


Biste li vi osobno stavili vijenac ili cvijeće na spomeniku u Srbu koji je otkriven prošloga ljeta, a financirala ga je vaša Vlada?

Da, Vlada je stavila vijenac na spomenik Vanje Radauša koji se ubio zbog zlouporabe njegova imena i zbog zlouporabe njegovih ideala. Vlada je samo financirala popravak srušenoga spomenika, a nije sudjelovala na samome skupu u Srbu. Je li taj politički happening bio sramotan? To je bilo nerazumno jer se nije uvažavala cjelovitost povijesnih zbivanja. Jeste li za promjenu imena Trga maršala Tita u Zagrebu? Bio sam oduvijek za to da niti jedna ulica, a kamoli ovaj trg u Zagrebu, ne nosi ime toga velikoga diktatora.

Prvo nam recite, jesu li optužbe lažne?

- Lažne su.

 

Kažu da imaju dokaze i svjedoke protiv vas?

- Nemaju ni jednoga svjedoka. No da zaključim odgovor na prvo pitanje. Cilj im je stvoriti alibi kako bi mogli dati negativno izvješće. Jer Hrvatska ne će uhititi Vladimira Šeksa, Davora Domazeta Lošu, dakle ne će po njihovoj želji procesuirati i otvoriti istragu za ratne zločine, a oni traže striktno da se mene procesuira zbog navodne odgovornosti za ratne zločine po zapovjednoj odgovornosti.

 

Otkud motivacija Amnesty Intrenationalu i podatci da se baš usmjere protiv vas?

- Servisiranje Amnesty Internationala (AI) s raznim podatcima ide iz Hrvatske. Jasno je da Amnesty International ima središnja tijela i odgovorne osobe u središnjici u Londonu, ali su tako organizirani da imaju svoje organizacijske oblike za razne zemlje pa tako i za Hrvatsku. Postoji AI za Hrvatsku u kojemu su hrvatski državljani i hrvatski građani, ali oni ne mogu djelovati u vlastitoj zemlji, ukazivati na kršenje ljudskih prava. Dakle AI Hrvatske ne može djelovati u tom smislu u Hrvatskoj, mogu se zauzimati za to u nekoj drugoj zemlji, izvan Hrvatske.

 

Zašto hrvatski AI ne može djelovati u Hrvatskoj?

- Zato što im to ne dopušta Statut, a ni ja. Po svemu sudeći, AI Hrvatske nije sudjelovao u 'mom slučaju'. Radi se o tomu da su 'informacije' na temelju kojih je sastavljeno izvješće AI iz listopada prošle godine dobili od onih koje ja nazivam političko podzemlje u Hrvatskoj koje ih i usmjerava.

 

Tko je u tom političkom podzemlju u Hrvatskoj?

- Podzemlje je to u političkome smislu riječi, ali tu se nalaze brojni medijski ljudi koji su situirani uglavnom u grupaciji EPH. To su njihovi kolumnist i novinari u tjedniku Globus, u Jutarnjem listu i Slobodnoj Dalmaciji. Jedan dio njih je i u riječkom Novom listu i Nacionalu. Dakle jedan dio njih istaknuo se zagovarajući, u biti, protuhrvatska stajališta. To su oni koji se mogu prepoznati ili identificirati po tezama koje zagovaraju, a to je da je u Hrvatskoj bio građanski rat, da na Hrvatsku nije izvršena oružana agresija od strane Srbije, Crne Gore i JNA, nego da je Hrvatska skrivila građanski rat i odgovorna za nj. Tu je i šef jedne agenturne mreže, pripadnik različitih obavještajnih službi, od jugoslavenske pa do nekih inozemnih, Savo Štrbac. Savo Štrbac jedan je od najvećih zloduha na svim ovim prostorima. On je svojedobno bio okružni sudac u Zadru, zatim odvjetnik u Benkovcu, a nakon toga se uključio u oružanu pobunu protiv RH. U tzv. krajini bio je tzv. sekretar za informiranje, osnovao je Dokumentacijski centar 'Veritas' i u dosluhu je s haaškim istražiteljima. Posebice je bio u dosluhu s bivšim zamjenikom glavne tužiteljice Grahamom Blewitom. On je servisirao mnoge dezinformacijama, od Haaškoga suda do brojnih vlada raznih europskih zemalja, i sve do Amnesty Intrenationala. Servisirao ih je u pravilu s izmišljenim podatcima, krivotvorenim brojkama. Višestruko je uvećavao broj stradalih Srba, a one koji su poginuli kao vojnici prikazivao je kao civilne žrtve. On se u međunarodnim krugovima uspio nametnuti kao vjerodostojan i relevantan sugovornik.

 

Čudite se što se kao takav nametnuo vani, a čini se da se i u Hrvatskoj uspio nametnuti kao relevantan sugovornik?

- Na žalost, i u Hrvatskoj. Sramotno je što je 10. siječnja na HTV-u, u emisiji Hrvatska uživo telefonski govorio upravo Savo Štrbac. On govori o Purdinim zločinima! Čovjek kojega bi hrvatska istražna tijela morala uhititi, sada javno nastupa na HTV-u.

 

Ako i izgubimo na izborima, nije za to kriva Kosor


Kako će, po vašim procjenama, HDZ proći na izborima i što će se sa strankom dogoditi ako izgubi izbore?

Očekujem da će HDZ, a to je moja optimalna želja, biti u situaciji formirati Vladu. To je optimum želje. Budući da sam potpredsjednik HDZ-a i njezin osnivač, utemeljitelj i jedan od rijetkih preživjelih i u politici i životu, sigurno da ja kao potpredsjednik stranke trebam vjerovati i nadati se i sve poduzimati da moja stranka ostane na ključnoj političkoj poziciji. Imamo ogromne šanse kraj ovakve oporbe. Vjerujem da jedan udruženi srednje desni blok može zadržati kormilo Hrvatske u svojim rukama.

 A što ako vlast preuzme oporba s Milanovićem i Čaćićem na čelu? Hrvatska je već suviše čvrsta i geopolitička činjenica da ju ne mogu u temeljima uzdrmati nikakvi drugi ljevičarski protagonisti.

 Ako HDZ izgubi izbore, hoće li predsjednica Vlade ostati na čelu HDZ-a? Očekujete li da će doći do raskola u HDZ-u u frakcijskim sukobima?

Takve špekulacije su hipotetičke. Slične su bile i nakon 2000. godine. HDZ je jedna od rijetkih, ako ne i jedina stranka, jedini pokret u cijeloj jugoistočnoj Europi, koji je preživio. Svi drugi pokreti i stranke toga tipa raspali su se na više sastavnih dijelova. Neki su kao cjeline ili dijelovi potpuno nestali ili su ostali na marginama politike.

Ako HDZ izgubi, hoće li gospođa Kosor ostati na čelu stranke? Nije odgovornost predsjednice stranke ako njezina stranka ne bude na sljedećim parlamentarnim izborima imala dovoljno glasova za vlast. Nije to razlog za abdikaciju. Dakle nema razloga za promjenu.

Kada ćete u političku mirovinu? Ja se kanim ponovno kandidirati na parlamentarnim izborima ove godine, dakle za Hrvatski sabor.

Zašto se nije dogodilo uhićenje ili procesuiranje Save Štrbca? Osim sudjelovanja u ratu protiv Hrvatske, on je u prometu usmrtio jednu osobu. Čini se kao da postoji prešutni dogovor između DORH-a i njega da ga se ne dira. Poznato je da je on pribavljao dokaze i svjedoke kada se sudilo optuženima za Loru. Zar i to nije skandalozno?

- Vjerojatno nije procesuiran iz bojazni da bi njegovo diranje bilo svojevrsno crveno svjetlo za Amnesty International i druge koji bi napravili u tom slučaju skandal jer se tobože dira borac za ljudska prava.

 

Jeste li sigurni da medijska klika stoji iza servisiranja informacija Amnesty Internationalu kao što ste rekli, ili samo vjerujete? Imate li informacije, npr. naše obavještajne zajednice da mediji koje ste spomenuli doista rade takav posao servisiranja?

- Imam pouzdane (dokumentirano) vjerodostojne informacije o djelovanju istaknutih protagonista iz medijske klike.

 

Kako se Hrvatska može suprotstaviti tom rovarećem djelovanju o kojemu pričate? Ako je sve to istina, ako im je cilj zaustavljanje Hrvatske na putu u EU, kako se suprotstaviti?

- U lipnju prošle godine, na proslavi 20. obljetnice HDZ-a, rekao sam kako je na djelu udruženi zlotvorni pothvat medijske klike i pseudoljevičara s ciljem da se krivotvori i revidira novija hrvatska povijest, da se Hrvatska demokratska zajednica, prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, cijeli državni te politički i vojni vrh 90-ih godina prikaže kao udruženi zločinački pothvat, da se hrvatska država preko svojih najodgovornijih tijela i predstavnika vlasti, od Tuđmana, Šuška do ključnih vojnih zapovjednika, Gotovine, Krstičevića i drugih, pokaže kako je to bila politika koja je prouzročila građanski rat i da smo mi napali Srbe. To je i onaj zlotvor Josip Boljklovac svjedočio i o tome pisao. Ti krugovi u Hrvatskoj bili su u isto vrijeme i stupovi jugoslavenskoga komunističkoga režima; po formi su bili mahom novinari, ali su po sadržaju bili najčvršći stupovi jugoslavenskoga komunističkoga sustava. Taj sustav je propao, propala je Jugoslavija, propao je komunistički režim, ali se oni i dalje drže tih propalih vrijednosti. Oni žele pod svaku cijenu revidirati noviju hrvatsku povijest. Po njima, hrvatski Domovinski rat nije bio opravdani obrambeni i osloboditeljski, nego građanski rat. Tu se stvara jedna sinergija s onim političkim krugovima u inozemstvu i s onim organizacijama koji su takav politički pogled prihvatili, usvojili i promiču ga. Među njima je i vrh - Amnesty International. Svi oni zajedno s tom agenturnom mrežom Save Štrbca, dakle zajedno s jatacima i serviserima u Hrvatskoj, nastoje krivotvoriti povijest, nastoje da se njihova laž pretvori u istinu. To je najbolje skoncentrirano u ovome izvješću AI u kojemu stoji, ad literam, da je Hrvatska u lipnju 1991. proglasila nezavisnost od SFRJ i zbog toga je izbio rat između Hrvatske vojske i vojske hrvatskih Srba u kojemu su obje strane počinile zločine.

 

Vi ste pogodna meta i sredstvo da se obračunaju s tom hrvatskom poviješću?

- Nastojeći mene dovesti do toga da me DORH i policija stave pod istragu, ili da me se uhiti ili procesuira, jasno je da me napadaju kao još jedinu preostalu personifikaciju iz novije povijesti. Kriminalizacijom mene, žele se kriminalizirati ili procesuirati ključni trenutci novije hrvatske povijesti. Želi se kriminalizirati Božićni ustav, čiji sam ključni autor, zato što u njemu stoji kako je hrvatska država nastala na prekretnici odbacivanja komunističkoga režima. U Ustavu stoji kako je stvarni temelj hrvatske države Domovinski rat jer stoji da je hrvatski narod stvorio i obranio svoju državu. Osim toga, autor sam Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti RH. Tukao sam se s komunistima oko Deklaracije o proglašenju nezavisnosti i samostalnosti RH te oko još nekoliko ključnih akata koje sam sastavio i branio. Ustavna odluka značila je da se Hrvatska proglašava samostalnom državom i da otvara proces razdruživanja s bivšom SFRJ i pokreće postupak međunarodnoga priznanja. Ključna borba je bila ta što su komunisti predložili amandman koji sam odbio, a glasio je otprilike da istovremeno s razdruživanjem, Hrvatski sabor donese odluku kojom pokreće postupak udruživanja u novi savez jugoslavenskih republika. Ja sam na grmio s govornice u sabornici da mi izlazimo iz tamnice, prve i druge Jugoslavije, te da ne ćemo po njihovu prijedlogu valjda ponovno u tu tamnicu. Ja sam, dakle, personifikacija te ustavne odluke o hrvatskoj državnosti pa se kriminalizacijom mene kriminalizira hrvatska državnost. I najzad, preko mene se želi kriminalizirati nezavisnost jer ja sam autor odluke i predsjedavao sam Hrvatskim saborom 8. listopada kada je Hrvatski sabor donio odluku da Jugoslavije više nema, odnosno da Hrvatska raskida sve sveze s Jugoslavijom. Naposljetku, žele kriminalizirati zaključke Hrvatskoga sabora da je na RH izvršena oružana agresija Srbije, Crne Gore, JNA, a JNA se proglašava okupatorskom vojskom. Amnesty International svojim izvješćem je na tragu obezvrjeđivanja svih tih odluka.

 

Ako je to sve istina što kažete, jesu li te istine i tog udara na vrijednosti države svjesni predsjednik države, predsjednica Vlade, predsjednik Hrvatskog sabora, bivši predsjednik…?

- Vjerujem da jesu predsjednica Vlade i predsjednik Hrvatskog sabora, a nadam se i predsjednik države.

 

Bi li se bivši predsjednik Stjepan Mesić složio s vašom analizom?

- Pretpostavljam da bi, u najvećem dijelu analize.

 

Zar doista bi?

- Bivši predsjednik je, neovisno o našim sukobima 2008., mene odlikovao trećim najvišim odličjem u državi. Proglasio me jednim od prvih ljudi koji je osmislio europsku budućnost Hrvatske, neizmjerno zaslužnim za hrvatsku državnost i nezavisnost, za moju ulogu u Domovinskome ratu.

 

Niste odgovorili kako će se Hrvatska suprotstaviti tom planu inozemnih i domaćih snaga da osujete europski put Hrvatske o kojemu cijelo vrijeme pričate?

- Ministarstvo pravosuđa je već vrlo oštro i jasno odgovorilo na izvješće AI, na cijeli niz konstrukcija, laži i neistina u njemu.

 

Gospodine Šeks, sve ovo se moglo očekivati i prije četiri, pet, čak i deset godina, a vi tek danas reagirate s takvom ocjenom; tek sada kada se vas dotaklo?

- To nije točno. Od 1991. godine u različitim sam razdobljima hrvatske povijesti upozoravao i politički se borio protiv raznih revizionista i krivotvoritelja novije hrvatske povijesti. Jedno od gorućih pitanja je zašto tako žestoka kampanja, koju prenose u inozemne medije, te gotovo svaki dan izdaju neko priopćenje, upravo sada traje. Sada su to već i ucjenjivački potezi. Sada to čine da pokušaju još jednom djelovati, kad se očekuje presuda Gotovini i hercegovačkim Hrvatima u Haagu. To je sad njihov zadnji trzaj, zadnji pokušaj...

 

Ponovno pitam, hoće li takvi pokušaju uspjeti zaustaviti Hrvatsku na putu u EU?

- Ne će uspjeti. Oni se žele boriti do zadnjega daha, do zadnjega trenutka. Ja mislim da će Hrvatska izaći kao pobjednik. Ne će im uspjeti s tezom o udruženom zlotvornom pothvatu. Premda iza njih postoje vrlo određene zemlje koje to rade na prikriveni način. Mi znamo koje su to dvije ili tri zemlje zagovornice da se Hrvatska uspori i blokira te da uđe u paketu sa Srbijom.

 

Za mjesec ili dva bit će presuda generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču. Što očekujete?

- Ako bi bilo po istini i pravdi, general Gotovina trebao bi biti oslobođen. Haaški sud bi mu trebao dati satisfakciju jer progon Gotovine je i progon Hrvatske. Isto tako, politički je progon u osnovi Gotovinina progona jer je s njime na optuženičkoj klupi trebao biti i predsjednik Tuđman u isto vrijeme.

 

Ako Gotovina bude oslobođen, pa se susretnete vas dvojica u Zagrebu, što biste mu rekli?

- Što bih mu rekao? Prvo bih ga zagrlio i izljubio.

 

Imate li potrebu ispričati se generalu Gotovini zbog ona četiri famozna glagola, bez obzira tko je njihov izvorni autor? Je li vam žao što ste ih izrekli?

- Ja sam mu posredno već uputio i poruke oko toga da on shvati i razumije. S današnje vremenske distance zacijelo je bilo nepotrebno da ja prenosim zaključke Vijeća nacionalne sigurnosti.

 

Udbaške strukture nemaju moć u Hrvatskoj


Tko štiti udbaške strukture u RH i održava ih i dalje moćnima, s obzirom da Hrvatska ne postupa po njemačkome uhidbenome nalogu protiv Perkovića, Mustaća…? Kakav je vaš stav prema tome problemu ?

- Ne vjerujem da 'ostaci ostataka', 'udbaških struktura' u Hrvatskoj imaju ikakvu stvarnu moć. Imali su je Josip Manolić i Josip Boljkovac. A njemački uhidbeni nalog može se u Hrvatskoj prema bilo kome realizirati tek nakon što Hrvatska postane punopravna članica EU. Snažno zagovaram nužnost da se Udbine ubojice, naredbodavci i izvršitelji preko 80 ubojstava hrvatskih političkih emigranata razotkriju i kazne.

Dakle žao vam je?

- Kao psu mi je žao, posebno stoga što je HTV izrezala prethodno rečenicu u kojoj govorim da prenosim zaključke Vijeća za nacionalnu sigurnost.

 

Nitko Vas nije tjerao da budete u ulozi glasnogovornika. Zašto ste ih prenosili kad od Vas to nitko nije ni tražio jer ste bili predsjednik Hrvatskog sabora?

- Nije istina da sam nastupao kao glasnogovornik. Ja sam na novinarski upit na konferenciji za tisak prenio sadržaj zaključaka sa sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Večernji list zločesto je objavio moj neautorizirani intervju. Intervju sam htio dati upravo da dokumentirano pokažem kako ja nisam autor toga plana. Radi povijesne istine htio sam pokazati tko je autor toga plana.

 

Dakle tko je autor toga plana progona Gotovine?

- Autor toga plana tadašnji je predsjednik Vlade Ivo Sanader. Ja sam novinaru Večernjeg lista dao i zapisnik sa sjednice Vijeća nacionalne sigurnosti. Sudjelovao sam u radu, ali nisam član toga tijela. U tome zapisniku najprije predsjednik Vlade Sanader navodi te riječi. On je govorio da je to kritični trenutak oko ulaska u EU i da treba poduzeti sve, obavještajne i ostale korake radi identificiranja, uhićenja i sprovođenja Gotovine u Haag. U raspravi su sudjelovali predsjednik Mesić i ministrica pravosuđa. Mesić je govorio uvijeno da treba sve poduzeti da se otklone sve zapreke oko ulaska Hrvatske u EU, a u svezi sa suradnjom sa Haaškim sudom. On je na neizravni način podupro Sanadera. Onda slijedi formulacija zaključka u kojemu precizno stoji da se na prijedlog predsjednika Vlade Ive Sanadera i predsjednika RH Mesića, obvezuju sve obavještajne i sigurnosne službe da intenziviraju svoje aktivnosti usmjerene na identificiranje, uhićenje i transferiranje generala Gotovine. I sad vidite što je bilo nedugo zatim na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, na upit jednoga novinara, što je bilo na toj sjednici, a ja sam bio na njoj, odgovaram mu. Dao sam cjelovit odgovor, ali HTV i urednik Dnevnika ponijeli su se na jedan kurvinski način prema meni, odrezali su sve ostalo, a prikazali me samo u trenutku kada ja nabrajam prstom i izgovaram te četiri riječi. Da sam znao da će to napraviti, sasvim sigurno to ne bih rekao. Bio je to svinjski i kurvinski odnos prema meni. Kasnije sam molio novinara Mislava Bagu da prikaže cijeli moj odgovor, ali on je rekao da je materijal već presnimljen i da ne mogu.

 

Ali bez obzira na sve okolnosti, kajete li se zbog svega što je ispalo?

- Slušajte, meni je general Gotovina dao svoju knjigu s posvetom. Mi smo prije bili u sjajnim odnosima, istinski ga cijenim kao jednog od vrhovnih vojnih zapovjednika i autora pobjede.

 

Tko je u Hrvatskoj kriv za njegovu sudbinu: HDZ-ova ili neka druga struktura?

- Godine 1998. autor sam, po naputku predsjednika Tuđmana, Deklaracije u Hrvatskome saboru kojom se ne dopušta i otklanja jurisdikcija Haaga nad Bljeskom i Olujom. Tada me haaška tužiteljica Louise Arbour, ali i predsjednik Haaškoga suda, prozvala u Vijeću sigurnosti UN-a da sam najodgovorniji jer sam spriječio haaško tužiteljstvo da provodi istrage. Prije nekoliko mjeseci pojavila se teza, a htio ju je eksploatirati tjednik Globus intervjuom koji sam im odbio, da sam odgovoran za proces protiv generala Gotovine, i to zato što je, po njima, Hrvatski sabor donio spomenutu Deklaraciju kojom se odbija nadležnost Haaga nad Bljeskom i Olujom, a na temelju koje je generalu Gotovini onemogućeno da razgovara s istražiteljima. Jer po njima da se Deklaracija nije donijela, Gotovina je mogao surađivati kao Stipetić i neki i drugi i tada bi dokazao da nema elemenata protiv njega pa ne bi bilo ni optužnice. To je jedna krvava podvala s kojom oni spekuliraju. Dakle mene treba učiniti odgovornim što je došlo do optužnice protiv Gotovine. Kod tih pasa, hijena i pirana odgovoran sam zato što sam spriječio generala da razgovara, a ovdje sam, s druge strane, od strane vas i drugih kriv što sam prenio četiri riječi iz tuđega plana za njegov progon.

 

Po vama, ključni grijeh je 16. travnja kada je nova vlast izglasala novu Deklaraciju kojom se daje nadležnost Haagu nad Olujom i Bljeskom?

- Odmah nakon promjene vlasti Picula i Račan izjavili su da oni priznaju nadležnost ili jurisdikciju Haaga nad Olujom i Bljeskom, nakon čega su stigle optužnice. Odustalo se od pravne bitke.

 

Moglo se pročitati da ste nazdravljali kada je Gotovina uhićen?

- Gnjusna i prljava laž!

 

Ako se hrvatska politika odrekla nevinoga Ante Gotovine radi, kako su rekli na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, Europske Unije, može li se dogoditi da se Hrvatska odrekne i Vas, nevinoga Vladimira Šeksa radi ulaska EU? Biste li bili spremni na to?

- U interesu hrvatske države i hrvatskoga naroda spreman sam podnijeti bilo koju žrtvu, makar se radilo i o najvećoj nepravdi.

 

Je li bivši premijer Ivo Sanader, s obzirom na ukupnu predodžbu koju imate o njemu, zatim s obzirom na vaš put s njim od velikoga prijateljstva do velikoga neprijateljstva, zaslužio sve ovo što mu se danas događa?

- Vaše pitanje je prebrutalno postavljeno. Ja sam sada u specijalnoj poziciji jer me on, Sanader, optužio da sam ja glavni aranžer i ključni faktor politički motiviranoga procesa protiv njega, kako on to naziva. Sanader protiv mene danas radi u istoj mjeri što i Savo Štrbac – ono što rade Amnesty International i medijski kileri i pirane protiv mene. Jer Sanader je u jednoj izjavi rekao da treba eliminirati Šeksa koji 'drži šapu' nad pravosuđem, i dok se 'poluga Vladimir Šeks' ne skine s hrvatskoga pravosuđa, teško će se zatvoriti 23. poglavlje 'pravosuđe i ljudska prava'.

 

Protiv Kalmete se vodi ljudožderska kampanja


Kako komentirate medijsku kampanju protiv Vašega prijatelja i kuma, ministra Božidara Kalmete? Vjerujete li da ima i u tome raznih igara da ga se makne?

- Medijski linč, haranga i besramna ljudožderska kampanja koja se vodi protiv ministra Božidara Kalmete dio je prljave političke kampanje protiv HDZ-a, a provode ju politički neprijatelji i mrzitelji HDZ-a.

Bili ste nerazdvojni dugi niz godina. Prvo, je li vam danas jasna enigma njegova odlaska iz politike?

- Mnogo je teorija, mnogo je prividnih argumenata kojima se mogu braniti različiti razlozi njegove demisije. Sve te teorije koje na prvi pogled izgledaju vjerodostojno i logično, ipak su samo teorije, samo spekulacije, od toga da je to bio pritisak inozemnih čimbenika, pa do teorije da sam ga ja na čelu skupine desničara prisilio na abdikaciju.

 

Nije vas nazvao i rekao da mora otići zbog određenih razloga?

- Ja sam u tim trenutcima bio u Blatu na svadbi kćeri Branka Bačića, moga vjenčanoga kuma. Nazvao me Sanader telefonom da žurno, tu večer, dođem u Zagreb. Nisam mogao tu večer otputovati. Došao sam drugi dan. Nasamo mi nije ništa rekao. A tu večer kad je rekao da se povlači i s mjesta predsjednika stranke i Vlade odbio je raspravljati o razlozima svoje odluke.

 

Jeste li mogli pretpostaviti slijed događaja kasnije sa Sanaderom?

- Ni u ludilu! Kada smo kasnije analizirali neke dijelove njegova ponašanja, po nizu pojedinosti, mogli smo zaključiti da nešto s njime nije u redu.

 

Po kojim pojedinostima?

- Recimo, 25. lipnja u Vukovaru bilo je obilježavanje Dana državnosti. On je imao jedan bezvoljni, apatični i nezainteresirani kratki govor. Djelovao je dosta odsutno. Pitao sam ga je li indisponiran. Nešto prije toga, 17. lipnja na Jarunu, u povodu obljetnice stranke, također je kratko i apatično nastupio. Ni ja ni bilo tko nije to pripisivao nečemu što će se dogoditi. Ali kasnije samo shvatili da su to već bili simptomi da se nešto zbiva, samo ih nismo dešifrirali.

 

Je li on za vas danas lažni HDZ-ovac, lažni domoljub, ili kako ga uopće definirati? Jeste li mogli zamisliti da se sa Sanaderom može dogoditi taj šokantni sunovrat?

- Ne, ne, nikad!

 

Smatrate li svojom velikom pogreškom što ste robovali lažnoj predodžbi o Sanaderu?

- To je vrlo delikatno pitanje. U vremenu kada sam se odlučivao da mu dadem potporu za predsjednika stranke, tad sam držao i sada držim da je to bilo ispravo stajalište. Ali danas, gledajući unatrag sve što se s njim zbivalo, da sam onda znao da se to može dogoditi, sigurno da on ne bi došao u priliku postati lider HDZ-a.

 

Pa ipak, je li on težak grijeh sadašnje garniture HDZ-a?

- Svi snosimo u sebi taj grijeh propusta.

 

Je li on ukrao Iviću Pašaliću pobjedu na stranačkome saboru?

- Ne.

 

Zašto ga niste spriječili u progonu Branimira Glavaša, a bili ste stranački prijatelj i ratni drug Glavaša?

- Ja nisam mogao spriječiti kazneni progon Branimira Glavaša. Bilo bi krajnje po mene samoubilački i beskrajno ludo da sam na bilo koji način utjecao na pokretanje kaznenoga progona Branimira Glavaša ili da sam bio u mogućnosti spriječiti pokretanje kaznenoga postupka, a da sam to odbio. Bilo bi to ludo i samoubilački zato što sam ja znao, a to je vidljivo i sada, da je bila i moja glava na pladnju. Ja bih, prihvaćajući da utječem na pokretanje toga postupka, bio prvi na redu.

 

Na red ste ionako došli. Ali ja vas ne pitam zašto niste zaustavili kazneni progon Branimira Glavaša jer to ne smijete. No jeste li svjesni kako Glavaš uopće ne bi bio procesuiran da se Sanader nije počeo s njim politički obračunavati? Stoji li Ivo Sanader iza njegova progona?

- Ja mislim da je sasvim treća ruka bila ključna i odlučujuća za pokretanje postupka protiv Glavaša.

 

Koja treća ruka?

- Nije to Sanader. To su iste one političke silnice i snage koje sada stoje iza moga pokušaja progona.

 

Postoje li u hrvatskoj politici dva Vladimira Šeksa, kao što javnost ima dojam. Jedan do 2000. godine, a drugi nakon toga?

- Ima dio javnosti koji upravo nastoji stvarati takvu predodžbu da sam se ja promijenio. U svim tim vremenima otkad sam u politici, od 1970. godine, sad će biti pola stoljeća, uvijek sam se u danim povijesnim okolnostima, u stvaranju i izgradnji hrvatske države, vodio realnom politikom i realnim prosudbama, što je u svakoj od etapa dobro za Hrvatsku, što je korist za hrvatski narod. Ne postoji neko odstupanje. Ne postoje dva Šeksa u smislu u kojem ste pitali. Postoji jedan koji se uvijek borio za dobro Hrvatske i hrvatskoga naroda.

 

Imate li danas potrebu nekomu se ispričati, kao, primjerice, Anti Gotovini?

- Za Dan nezavisnosti prošle godine rekao sam zašto se treba ispričati hrvatskome narodu. Zato što je u određenim razdobljima, ne u onom dijelu politike koja se odnosi na stvaranje i obranu Hrvatske, već u djelu unutarnje politike, došlo do devijacija. Imam razloga i ja osobno ispričati se što nisam bio dovoljno čvrst i dosljedan u promicanju ideala pravde, što sam dopustio, što nisam djelovao čvršće i najodlučnije, što nisam djelovao do krajnjih konzekvenci na sprječavanju onih koji su dok se Hrvatska borila, krvarila – krali. Ja sam započinjao niz puta velike opsežne akcije i operacije za suzbijanje toga, ali sam bio zaustavljen u tome, a trebao sam biti čvršći i žešći do krajnjih granica. Osjećam tugu što se mene stavlja u isto kolo onih koji su odgovorni da je došlo do onih pretvorbeno privatizacijskih malverzacija.

 

Kako danas gledate na ono vrijeme kada ste žestoko polemizirali s predsjednikom Mesićem, kada ste ga nazivali hohštaplerom, Stevanom, obasipali ga i drugim uvredama, a poslije ste jedan drugome stavljali lentu? Kako gledate na to razdoblje, a kažete da se niste mijenjali?

- Odličje sam mu predao, ali to je bila odluka Hrvatskoga sabora.

 

Vjerojatno je bila vaša inicijativa?

- Ne, ja nisam dao inicijativu. Inicijativu je dao predsjednik Vlade Ivo Sanader, Sabor prihvatio i odlikovao Mesića, a ja sam mu kao predsjednik Sabora uručio odličje Hrvatskog sabora prigodno u banskoj sobi, kao što je i on meni predao odličje iako nije bio njegov prijedlog nego Luke Bebića. Moji odnosi sa Mesićem vrlo su zamršeni i prošli su razne faze od '70. godine pa dalje.

 

Mislite li da je u deset godina koliko je bio predsjednik, napravio više dobra ili više zla za Hrvatsku?

- Vrijednost cijeloga 'puta' često se mjeri zadnjim koracima. Povijest će dati konačno ocjenu pojedinih dionica političkoga puta Stjepana Mesića. Njegovoj politici mogu se dati plusovi, ali i minusi, no njegov politički život još traje.

       
       


 

..

/intervjui/intervju.php?intervju=3111&strajk-je-legitiman-ali-ponuda-vlade-je-korektna

Dubravka Šuica , dosad zastupnica u Europskom parlamentu, prije toga i u Hrvatskom saboru, a nekada gradonačelnica Dubrovnika, od sutra ...
01.12.2019

/intervjui/intervju.php?intervju=3112&ministrica-divjak-reagirala-je-iskreno-zbog-reforme-hns-cvrsto-stoji-uz-nju

S HNS-ovim potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva  Predragom Štromarom  razgovarali smo u tjednu kada je njegovo Ministarstvo napokon dalo zeleno ...
01.12.2019

/intervjui/intervju.php?intervju=3110&kako-bi-izgledalo-da-je-netko-1965-rekao-kako-rat-jos-nije-gotov

Nestaje optimizam da će ekonomski razvoj sam po sebi pridonijeti efikasnosti institucija. A naše društvo se podijelilo u slojeve sve ...
01.12.2019

/intervjui/intervju.php?intervju=3113&zelim-placu-od-minimalno-70-000-kuna-i-s-obitelji-bih-zivio-na-pantovcaku

Predsjednički kandidat Mislav Kolakušić otkrio je Damiri Gregoret, između ostalog, zašto ljude u DIP-u smatra bjednicima   Predsjednički kandidat  Mislav ...
01.12.2019

/intervjui/intervju.php?intervju=3105&na-nama-je-da-iskoristimo-ovaj-trenutak-i-okupimo-sve-na-ljevici-protiv-hdz-a

Nekada su uređaji trajali po 30 godina, a danas se kvare čim im istekne jamstvo. Neke su zemlje to zakonom ...
29.05.2019
../izreke/izreke_osoba.php?osoba=3221&krunislav-olujicMumificirani Karaputin

Karamarko je došao na čelo stranke putem unutarstranačkih izbora. Riječ je o osobi koja je opasna za demokratske procese u Hrvatskoj. I prije sam ga nazivao mumificiranim hrvatskim Putinom, a pri tome stojim i danas.

Olujić Krunislav, Nedjeljom u dva HTV 1


18.07.1966  Grahovac Milan
18.07.1958  Šeparović Miroslav
18.07.1933  Čumbelić Petar