savjest INTERVJUI

https://www.facebook.com/pages/Savjest/215697858559?intervju=263&milanovic-cestitka-sanaderu-nisam-budala=  https://twitter.com/savjest_com?intervju=263&milanovic-cestitka-sanaderu-nisam-budala=  https://www.youtube.com/user/savjestcom?intervju=263&milanovic-cestitka-sanaderu-nisam-budala=  http://savjest.com/savjest_rss.php?intervju=263&milanovic-cestitka-sanaderu-nisam-budala=

Zoran  Milanović

../intervjui/intervjui.php?osoba=3449&zoran-milanovic

Milanović Zoran
Datum:
01.12.2007
Slika autor/izvor:
 Objavljeno na:
 
Objavi na:

Share on Google+

 

 

S predsjednikom SDP-a razgovarali smo u četvrtak popodne nakon što se u sjedište stranke vratio s još jednog sastanka s potencijalnim koalicijskim partnerima za sastav vlade lijevog centra.

Kao i proteklih dana, Milanović nije htio otkriti s kime je razgovarao te je ponavljao da razgovara sa svima osim s HDZ-om.

• HDZ je pobijedio na izborima u Hrvatskoj, osvojio je 10 mandata više od SDP-a. Zašto onda i SDP traži mandat za sastavljanje Vlade?


- HDZ je u Hrvatskoj osvojio pet mandata više. Ali SDP i njegovi partneri osvojili su 150.000 glasova više u Hrvatskoj. Ako se HDZ-u dodaju i glasovi dijaspore, SDP i partneri opet su osvojili 80.000 glasova više. SDP je sam pobijedio u šest od 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj.

• Pet ili 10 mandata, ali HDZ je dobio više.

- Neoboriva je činjenica to da je veći dio građana glasao za promjene, a za ostanak Vlade Ive Sanadera glasao je manji dio hrvatskih birača, uglavnom HDZ-ovih. Većina je izabrala promjene i moja je obveza i dug biračima osigurati većinu za sastav nove vlade. To je naše demokratsko pravo, u skladu s Ustavom i u skladu s demokratskom praksom. Mandat za sastav Vlade treba dobiti onaj tko skupi većinu u Saboru.

• Tko je prema vašem mišljenju pobjednik izbora u Hrvatskoj?

- Relativno najveći broj glasova osvojio je HDZ, ali to ne znači da će sastaviti hrvatsku Vladu.

• Ne znači li ‘najveći broj glasova’ to da je HDZ pobjednik izbora?

- To znači da je osvojio relativnu većinu, a pobjednik će biti onaj tko sastavi novu vladu.

• I predsjednik Stjepan Mesić složio se s tim da je relativni pobjednik HDZ pa mu je kao takvom i čestitao. Zašto vi niste čestitali HDZ-u kao relativnom pobjedniku?

- HDZ je u Hrvatskoj ostvario malu prednost u odnosu na SDP, razlika u broju glasova vrlo je mala. SDP je pobijedio u šest izbornih jedinica, a HDZ u četiri. I nakon onako prljave i lažljive HDZ-ove kampanje, ne mogu čestitati Ivi Sanaderu. Uostalom, kukavički je izbjegavao sučeljavanje sve vrijeme. Takav čovjek ne zaslužuje čestitke i nije dostojan toga da vodi hrvatsku Vladu.

• Zašto vi čestitkom ne pokažete da ste drugačiji?

- Drugačiji jesam, ali budala nisam.

• Je li politički korektno uspoređivati relativnu pobjedu HDZ-a s relativnom pobjedom radikala u Srbiji, kao što je to učinio predsjednik Republike?

- Na tehničkoj razini, usporedba je korektna, a na sadržajnoj usporedbe ni nema jer je jasno da se uspoređuje forma, a ne sadržaj.

• HDZ tvrdi da SDP svoj izborni poraz želi pretvoriti u pobjedu. Što zapravo želi SDP?

- Sastaviti hrvatsku Vladu za promjene, za što je svoj glas dala većina hrvatskih birača.

• Više ste puta ponovili da će mandat za sastavljanje Vlade biti vaš, SDP-ov. Na temelju čega to tvrdite?

- U to vjerujem, ali ne znam na temelju čega to tvrdi Ivo Sanader jer ni otprilike nema potrebne podrške za dobivanje mandata. SDP čvrsto vjeruje u to da će okupiti partnere za stvaranje nove vlade i za zaokret u hrvatskoj politici. HDZ to nije u stanju, posebno ne Ivo Sanader. Da jest, već bi to učinio.

• I SDP-u za to još uvijek nedostaje 10 mandata, jednako kao i HDZ-u?

- Vjerujem da ćemo osigurati i tih 10, i to na temelju kompatibilnosti našeg programa s programima naših partnera HSS-a i HSLS-a. Na njima je odluka o tome koju će vladu podržati, no znaju kakva je volja njihovih birača kojima su jedino odgovorni.

• Kako će SDP osigurati većinu glasova u Saboru da bi dobio mandat, odnosno na čiju podršku sve računate nakon četiri dana razgovora i sastanaka?

- Pregovori su u tijeku i prije nego što završe, ne mogu ništa komentirati. Četiri dana pregovora vrlo su kratko razdoblje, pregovori te vrste znaju trajati tjednima, pa i mjesecima. Nadam se da u Hrvatskoj neće trajati mjesecima. Imamo Vladu u Hrvatskoj, istina lošu, ali imamo je i nema nikakvog izvanrednog stanja, nikakve panike koju izaziva Ivo Sanader. To su galmdžije iz HDZ-a koji su pročitali hrvatski Ustav, ali se prave da im ništa nije jasno.

• Dio političkih analitičara smatra da bi vaše inzistiranje na tome da prvi dobijete mandat moglo izazvati političku krizu. Hoćete li preuzeti odgovornost ako se to dogodi?

- Kakva kriza? Čak i da postoji, a nema krize, za nju može biti odgovoran Sanader i njegovo zazivanje ulice, manipuliranje građanima izmišljenim porukama koje šalju s HDZ-ova servera. Nas zovu tisuće motiviranih građana koji žele da formiramo novu vladu, ali ne na cesti, nego putem institucija. Nema krize ni na obzoru, ovo je sasvim redovno stanje. Onaj tko želi sastaviti hrvatsku Vladu, mora se malo potruditi da osigura većinu u Saboru. To je jasno kao jedan kroz jedan.

• Predsjednik Ustavnog suda rekao je da bi mandat trebao dobiti Ivo Sanader.

- Predsjednik Ustavnog suda jedini je pravni stručnjak koji je to do sada rekao, ali i on je to izjavio kao svoje osobno mišljenje i uz ogradu da to ne piše u Ustavu. Zanimljivo. Trebamo se držati onoga što piše u Ustavu, a ondje jasno stoji da mandat za sastav Vlade dobiva onaj tko na temelju raspodjele zastupničkih mandata i nakon obavljenih konzultacija uživa povjerenje većine svih zastupnika. A to tko je ta osoba, određuje predsjednik države.

• Govorite da predsjednik Ustavnog suda ne poznaje Ustav?

- Ne, on poznaje Ustav jer je i sam rekao da to što smatra korektnim ne piše u Ustavu.

• Što ćete reći šefu države kada vas pozove na konzultacije?

- To će čuti samo predsjednik države.

• Kako ćete mu pokušati dokazati da imate većinu za sastavljanje Vlade?

- To je predmet razgovora između predsjednika i mene.

• S kojim ste sve strankama razgovarali proteklih dana?

- Razgovarao sam sa svima osim s HDZ-om.

• Ako nijedna stranka ne uspije osigurati većinu za sastav nove vlade, jeste li spremni sjesti za stol s HDZ-om i razgovarati o velikoj koaliciji?

- Nisam i neću razgovarati s HDZ-om, oni su nedostojni toga da vode ovu zemlju. I zato tolika naša ustrajnost i riješenost da formiramo novu hrvatsku Vladu.

• Radije biste nove izbore nego veliku koaliciju?

- SDP će sastaviti novu vladu.

• Biste li pristali na veliku koaliciju da tu soluciju predloži predsjednik Mesić?

- Predsjednik Mesić ne predlaže solucije, on ima jasne ovlasti i rokove, a sve je ostalo stvar dogovora među strankama. Ne pristajem na razgovore s HDZ-om, to je isključeno.

• Osim HNS-a i IDS-a te bošnjačkog zastupnika, koje stranke i zastupnike želite u svojoj koaliciji?

- Sve osim HDZ-a, svi su dobrodošli, kao unutrašnja ili tehnička potpora.

• Zastupnik romske manjine već je potpisao sporazum o suradnji s HDZ-om. Zašto to nije učinio sa SDP-om kada se govori da je blizak s Milanom Bandićem?

- Pitanje morate uputiti gospodinu Memediju, on najbolje zna zašto je to učinio i što o tome misle zajednice koje on predstavlja.

• Zašto ste pokazali rezervu prema njegovu sporazumu s HDZ-om? Ima li još šanse da promijeni stranu?


- Smatram da potpis obvezuje i njegov potpis ne dovodim u pitanje kao što to radi predsjednik HDZ-a. On u pitanje dovodi potpis predsjednika SDA Šemse Tankovića prikazujući ga kao kolebljivu i nevjerodostojnu osobu. Na takvu razinu neću se spuštati, što je potpisano, treba se i poštivati.

• Na koje manjinske zastupnike računate?

- Na sve osim Memedija, on je svoje rekao.

• Jeste li spremni manjinskim zastupnicima ponuditi i mjesto u Vladi? SDSS-u primjerice?

- Ne samo da sam spreman, to ćemo tražiti od njih. To je na neki način i naš uvjet. Želimo da netko od njih, vjerojatno Milorad Pupovac, preuzme važno mjesto u Vladi. U budućoj Vladi želimo visoku razinu političke zastupljenosti.

• Na kojem mjestu u Vladi želite vidjeti Pupovca?

- To je predmet dogovora. Postoji nekoliko mogućih varijanti i mjesta na kojima bi on mogao politički djelovati, ali to je stvar dogovora s njim. Ali jako je važno da uđe u Vladu.

• Jeste li spremni prepustiti mu dužnost šefa diplomacije, iako i predsjednica HNS-a Vesna Pusić ima ambicije doći na tu dužnost?

- U ovom trenutku ne mogu to reći jer ćemo o raspodjeli dužnosti tek razgovarati s koalicijskim partnerima.

• Ako će to biti potrebno za osiguranje većine, hoćete li koalirati i s Glavaševom strankom HDSSB, s čijim ste čelnicima također već razgovarali?

- Koalicija ne, ali tehnička je potpora i podrška nekim projektima moguća. Riječ je o zastupnicima koji su legalno izabrani na izborima, HDSSB je regionalna stranka i zna se na koje uvjete možemo pristati, a na koje ne možemo i koje oni uvjete uopće i ne traže.

• Prihvatit ćete tehničku potporu stranke čiji je šef u pritvoru zbog optužbi za ratni zločin?

- HDSSB ne postavlja nikakve uvjete. To su zastupnici koje su izabrali hrvatski birači. Protiv gospodina Glavaša u tijeku je postupak pred pravosudnim tijelima, ona imaju sve ingerencije nad njim i važno je da se na njih ne vrše pritisci. I to je sve. Ponavljam, nikakve posebne uvjete HDSSB nije postavljao niti bismo mi na njih pristali. Iz razgovora sam razabrao da oni jedino ne žele politički pritisak na pravosuđe, a to se u SDP-u podrazumijeva.

• Smatrate li da je Branimir Glavaš nevin? Rekli ste da smatrate da je general Gotovina nevin.

- Terete ga teške optužnice i sud treba utvrditi jesu li istinite.

• Zar vašoj vladi ne bi bio velik politički teret kada bi bila izglasana uz potporu zastupnika osumnjičenog za ratni zločin?

- Radi se o regionalnoj stranci koja neće biti SDP-ov koalicijski partner, nego je spremna dati tehničku potporu Vladi. Ne bismo bili koalicijski partneri, naša bi suradnja bila tehnička i u okvirima regionalne politike za koju se i mi zalažemo, a to je decentralizacija i veća ulaganja u Slavoniju.

• Čelnik te stranke je Glavaš.

- Kada je Glavaš u pitanju, to je stvar pravosuđa, a ne politike.

• Treba li se Glavaš kao novoizabrani zastupnik braniti sa slobode, kao što traži i njegova stranka?


- O tome može odlučiti samo pravosuđe.

• Rekli ste da su SDP-ova vrata širom otvorena za suradnju s koalicijom HSS-HSLS. Što nudite tim stranakama kako bi podržale vladu lijevog centra?

- O podjeli funkcija ne želim razgovarati. Što se tiče programa, još prije izbora o tome smo detaljno razgovarali i među nama nema programskih sporova, sve je usuglašeno. Na njima je samo da donesu odluku.

• Aktivirali biste ZERP 1. siječnja 2008. i za članice EU?

- Da, hrvatski zakon to nalaže. Ali bismo istodobno razgovarali i s čelnicima EU, čega su svjesni i u HSS-u, s obzirom na to da je HDZ-ova Vlada Hrvatskoj stvorila određene obveze i terete oko ZERP-a. Zakon stupa na snagu 1. siječnja uz paralelne pregovore s EU, to je politika koju bi provodili i SDP, i HSS.

• Što biste učinili kada bi Slovenija i Italija usporile pregovore Hrvatske s EU zbog ZERP-a?

- To se neće dogoditi. Zadatak je državne politike da rješava probleme, a ne da ih gura pod tepih.

Božidar Pankretić rekao je da bi predsjednik države mandat trebao najprije dati HDZ-u kao relativnom pobjedniku i stranci koja je u Hrvatskoj dobila najviše mandata. Nije li HSS tako već dao podršku HDZ-u?

- Nisam to čuo, ali o tome ću razgovarati s predsjednikom HSS-a Josipom Friščićem i predsjednicom HSLS-a Đurđom Adlešić. Kao predsjednik SDP-a, odgovoran sam SDP-ovim biračima, vjerujem da isto vrijedi i za HSS i HSLS. Ne bavim se unutrašnjom tektonikom u HSS-u.

• Može li se HSS naći u vašoj koaliciji i bez HSLS-a?

- Ne bi trebao, računamo i na HSS, i na HSLS.

• Je li HNS prepreka za suradnju i koaliciju SDP-a s HSS-om i HSLS-om zato što čelnici HSLS-a javno govore da HNS-ovci imaju bolesne ambicije?

- Pregovore o sastavljanju vlade lijevog centra vodi SDP. HNS je pristupio političkoj grupaciji koja bi trebala činiti tu vladu, kao što su i najavili još prije izbora, i svi znaju da će HNS biti dio te koalicije. Tko će i koliko će ljudi iz HNS-a biti u Vladi, to je stvar dogovora i pregovora koje će voditi SDP. Gospodin Čačić i gospođa Pusić nisu ucjenjivali i nisu postavljali nikakve uvjete. Ali naš će uvjet biti da preuzmu važne uloge u Vladi. Isto vrijedi i za HSS, ali i za HSLS.

Ivan Čehok je rekao da koalicija HSS-HSLS želi razgovarati samo sa SDP-om, a ne i s HNS-om.

- Gospodin Čehok kuca na otvorena vrata, jasno sam rekao da će pregovore voditi SDP. Na kraju ćemo morati sjesti svi zajedno.

• Je li u dosadašnjim pregovorima s potencijalnim partnerima bilo zahtjeva za to da Ljubo Jurčić ne bude premijerski kandidat vlade lijevog centra?

- Nikakvih zahtjeva ili ucjena te vrste nije bilo.

• Vaš partner je i IDS. Podržavate li zahtjev IDS-a da Istra nakon ulaska Hrvatske u EU dobije regionalnu autonomiju?

- Istra će dobiti onu razinu autonomije koju namjeravamo provesti u sklopu politike fiskalne decentralizacije, dakle, veću razinu autonomije od one koju uživa danas. Ali to će dobiti ne samo Istra, nego i ostali dijelovi zemlje. U tom smislu, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić i ja potpuno se razumijemo.

• IDS-ovci govore o političkoj autonomiji?

- Riječ je zajedničkom političkom projektu decentralizacije i želji da Istra ima veću razinu fiskalne autonomije jer je Hrvatska danas visokocentralizirana zemlja i to je jedna od glavnih prepreka bržem razvoju hrvatskih regija.

• Ako okupite vladajuću koaliciju, u Vladi će sudjelovati sedam ili osam stranaka. Kako će funkcionirati tako široka vladajuća koalicija?

- Vladajuća koalicija imat će šest stranaka. I neće biti mnogo veća od potencijalne HDZ-ove, ali bit će s mnogo više čistih ruku i računa.

• Čak i HNS-ov zastupnik Lesar sumnja u to da tako široka koalicija može biti stabilna.

- Mislim da ste pogrešno interpretirali njegove riječi.

 • SDP nudi gospodarsku politiku temeljenu na regionalnom razvoju, HNS kao temelj gospodarske politike nudi razvoj znanosti i uslužnih djelatnosti, a HSS-ov je prioritet revitalizacija sela uz šest milijardi kuna ulaganja. Koja će od te tri ekonomske politike imati prednost?

- To znači da imamo komplementarne politike, a prednost će imati regionalna industrijska politika. Njezin sastavni dio bit će HNS-ov program. Što se tiče HSS-ova programa, davno smo rekli da nam je prihvatljiv.

• Ako sve stranačke programe prihvatite, državna će potrošnja biti mnogo veća.


- Osigurat ćemo nešto više novca, ali to će donijeti veći gospodarski rast, više dodane vrijednosti i više prihoda državi. Moderna je država skupa, košta ali bit ćemo u stanju financirati je.

• Zašto ste sadašnjoj Vladi zamjerali da je država preskupa?

- Nije problem to što je skupa, nego to što je neracionalna. Važno je kako se troškovi države raspodjele, kalkulantsko-političkom metodom ili logikom dobroga gospodara. To kada svakoga kupujete i podmićujete državnim novcem nije isto što i potrošnja u općem interesu.

• Nije li politička kupnja i to što unaprijed obećavate HSS-u šest milijardi kuna?

- Ne, novac će biti potrošen za programe u interesu sela i poljoprivrede. A to je interes Hrvatske.

• Ako HDZ nakon svih konzultacija s predsjednikom ipak dobije mandat, hoćete li odustati od bitke za većinu?

- HDZ će dobiti mandat samo ako dokaže predsjedniku da uživa potporu većine svih zastupnika u Saboru. Ali do toga neće doći, mi ćemo okupiti većinu za sastavljanje Vlade.

• Kada očekujete da će šef države moći dati mandat novom mandataru?

- Demokracija je kao autocesta, dugo se gradi, ali kada se sagradi, njome se vozi brzo i sigurno. Nema žurbe, sudbina Hrvatske ne ovisi o tome koliko će se dugo razgovarati o sastavljanju Vlade.

• Zar politička situacija u regiji, primjerice, kosovska kriza, nije dovoljan razlog za što brže formiranje hrvatske Vlade?

- Oko toga nema dilema u Hrvatskoj. I Sanaderova Vlada zna da u tom pitanju treba surađivati s EU.

Piše: Nikola Jelić

O izjašnjavanju državnika EU

Nedopustivo je zadiranje u hrvatska pitanja 

Ivo Sanader kaže kako su i neki europski državnici začuđeni jer HDZ nije dobio mandat?

- Volio bi da nekoga od njih citira. Nitko u Europi nije zabrinut.

• Spomenuo je imenom drđžavnike koji su mu čestitali na pobjedi, za razliku od vas.

- I ja sam dobio čestitke mnogih europskih političara, ali pristojnost mi nalaže da se ne hvalim čestitkama. To se radilo samo u SSSR-u, na Kubi i sada u HDZ-u. Jasno je da svi socijaldemokrati u Europi žele da SDP formira hrvatsku vladu, ali su svjesni da je to unutarnja stvar Hrvatske i ne žele se miješati u to. U tome je razlika između ljevice i desnice koja je u Hrvatsku slala i preporuke kako treba formirati vladu.

• Je li to kritika Europske pučke stranke?

- Neki prijatelji Ive Sanadera zadiru u hrvatska unutarnja pitanja i to smatram nedopustivim.

• Ali to su političari koji odlučuju i o hrvatskom putu prema EU.

- To nema veze s EU, riječ je o neodgovornim pojedincima kojima poručujem - prste dalje od Hrvatske. To nije poruka EU, već tim pojedincima koji će se morati naučiti na nove odnose s Hrvatskom. Moraju shvatiti da o tome tko će formirati hrvatsku vladu odlučuju hrvatski birači i stranke, a ne netko izvana. Hrvatska nije kolonija, već samostalna država.

       
       


 

..

/intervjui/intervju.php?intervju=3111&strajk-je-legitiman-ali-ponuda-vlade-je-korektna

Dubravka Šuica , dosad zastupnica u Europskom parlamentu, prije toga i u Hrvatskom saboru, a nekada gradonačelnica Dubrovnika, od sutra ...
01.12.2019

/intervjui/intervju.php?intervju=3112&ministrica-divjak-reagirala-je-iskreno-zbog-reforme-hns-cvrsto-stoji-uz-nju

S HNS-ovim potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva  Predragom Štromarom  razgovarali smo u tjednu kada je njegovo Ministarstvo napokon dalo zeleno ...
01.12.2019

/intervjui/intervju.php?intervju=3110&kako-bi-izgledalo-da-je-netko-1965-rekao-kako-rat-jos-nije-gotov

Nestaje optimizam da će ekonomski razvoj sam po sebi pridonijeti efikasnosti institucija. A naše društvo se podijelilo u slojeve sve ...
01.12.2019

/intervjui/intervju.php?intervju=3113&zelim-placu-od-minimalno-70-000-kuna-i-s-obitelji-bih-zivio-na-pantovcaku

Predsjednički kandidat Mislav Kolakušić otkrio je Damiri Gregoret, između ostalog, zašto ljude u DIP-u smatra bjednicima   Predsjednički kandidat  Mislav ...
01.12.2019

/intervjui/intervju.php?intervju=3105&na-nama-je-da-iskoristimo-ovaj-trenutak-i-okupimo-sve-na-ljevici-protiv-hdz-a

Nekada su uređaji trajali po 30 godina, a danas se kvare čim im istekne jamstvo. Neke su zemlje to zakonom ...
29.05.2019
../izreke/izreke_osoba.php?osoba=3221&krunislav-olujicMumificirani Karaputin

Karamarko je došao na čelo stranke putem unutarstranačkih izbora. Riječ je o osobi koja je opasna za demokratske procese u Hrvatskoj. I prije sam ga nazivao mumificiranim hrvatskim Putinom, a pri tome stojim i danas.

Olujić Krunislav, Nedjeljom u dva HTV 1


14.04.1973  Dolenec Hrvoje
14.04.1967  Belaj Krunoslav
14.04.1960  Hrvojević Eden
14.04.1960  Bogišić Vlaho
14.04.1958  Mihotić Tomislav
14.04.1956  Ninčević Tomislav
14.04.1956  Šprem Boris
14.04.1955  Rušnov Stevo
14.04.1943  Frajman Juraj