savjest INTERVJUI

https://www.facebook.com/pages/Savjest/215697858559?intervju=503&amp%3Bkrpina-za-dzunglu-u-medijima-krivi-i-politicari-i-novinari=  https://twitter.com/savjest_com?intervju=503&amp%3Bkrpina-za-dzunglu-u-medijima-krivi-i-politicari-i-novinari=  https://www.youtube.com/user/savjestcom?intervju=503&amp%3Bkrpina-za-dzunglu-u-medijima-krivi-i-politicari-i-novinari=  http://savjest.com/savjest_rss.php?intervju=503&amp%3Bkrpina-za-dzunglu-u-medijima-krivi-i-politicari-i-novinari=

Drago  Krpina

../intervjui/intervjui.php?osoba=302&drago-krpina

Krpina Drago
Datum:
17.01.1999
Slika autor/izvor:
 Objavljeno na:
 
Objavi na:

Share on Google+

 

 

Glavni tajnik HDZ-a i donedavni glasnogovornik te stranke Drago Krpina, ovih je dana prigodom obljetnice splitskog HDZ-a govorio o stanju u nacionalnoj televizijskoj kući što je i bilo povod ovog razgovora. Inače, Krpina, koji je kao glasnogovornik HDZ-a imao image osobe koja nema dlaku na jeziku – sâm za sebe kaže da, iako temperament nije najbolja potpora političkom djelovanju, ne vjeruje ni u to da se bez osjećaja posao ne može raditi pošteno – bio je članom dosadašnjeg Vijeća HRT-a, na čijim je sjednicama također odskakao svojom otvorenošću i dosljednijim branjenjem svojih stavova.


• Gospodine Krpina, nedavno ste na tribini u Splitu govoreći o HRT-u rekli da je »inauguriran kriterij prema kojem je izvješćivanje te kuće profesionalno onoliko koliko se novinari te kuće obračunavaju s HDZ-om« i napadaju hrvatske vlasti. Ovih je dana i predsjednikov savjetnik Ivić Pašalić rekao, pak, kako u javnosti imamo percepciju da je HTV propagandni stroj HDZ-a, a u stvarnosti imamo pregršt emisija koje su prije svega antihadezeovske. Može li se govoriti o trendu u kojem je napad na vlast doista postao mjerilom profesionalnosti i slobode medija?
– Dio novinara, ne samo na HTV-u već i u drugim medijima, pokušava inaugurirati kriterij prema kojemu si onoliko kao novinar objektivan i profesionalan koliko napadaš vlast. Ja mislim da je to jedan potpuno devijantan i neprihvatljiv kriterij, koji ne može biti pouzdanim mjerilom neovisnosti i objektivnosti jednog novinara. Međutim, na HTV-u postoje mnoge emisije gdje postoji taj kriterij.
• Koje su to emisije?
– Primjerice emisija o poljoprivredi na HTV-u. Moram reći da ne želim biti odvjetnik ministra poljoprivrede i svjestan sam da postoje brojni objektivni i neobjektivni problemi u poljoprivredi i da neke stvari mogu biti bolje. No, u toj emisiji u ekstremnom se smislu pokazuje primjena kriterija u kojoj je urednik i voditelj neovisan onoliko koliko se napada vlast. U toj emisiji obilno se koristi forma voditeljeva komentara. Ja nisam siguran treba li na televiziji ta forma ili ne treba. Međutim, ako se Forum 21 čiji je član i voditelj te emisije, posebno zalaže protiv komentara, pitam se zašto nije dosljedan u tome. Naime, ako analizirate emisiju koju sam spomenuo vidjet ćete da voditelj pola vremena utroši za vlastito komentiranje. I tu je riječ o dvostrukim kriterijima.
• Ipak i domaća i međunarodna javnost uglavnom tvrde kako je HRT produžena ruka HDZ-a?
– Ta je optužba latentna i dolazi iz jednog dijela medija i novinara na samom HTV-u, ali i od dijela oporbenih političara. Činjenice su bitno drukčije. Primjerice, u izvješćivanju u Dnevniku sa zasjedanja Sabora novinaru su ostavljene otvorene ruke da u svom prilogu pusti zastupnike koje hoće. Kad bismo uzeli primjere nekih drugih razvijenih europskih zemalja u kojima se minute strankama posvećuju proporcionalno zastupljenosti u parlamentu onda bi HDZ dobio 65 posto, a ostale stranke 35 posto. Na HTV-u HDZ u izvješćima sa sjednica Sabora dobije znatno manje prostora nego sve druge stranke. HDZ dobiva otprilike sedmi dio prostora. Analize koje imam iz svibnja prošle godine kazuju da je u Dnevniku i Motrištima HDZ bio zastupljen tek s 35 posto, dok je oporba imala sve ostalo. Zbog toga se zalažem da se uvedu precizna pravila praćenja stranaka, jer je to najbolji način da se demistificira i detabuizira to pitanje.
• Glavni urednik HTV-a Daniel Bučan rekao je nedavno da nacionalna televizija i nije tako loša, jer je napada i vlast i oporba te da i ta činjenica na neki način govori o njenoj objektivnosti. Kako to komentirate?
– Ne mislim da bi dobar orijentir HTV-u bilo postizanje cilja da je svi napadaju, nego da što veći broj bude njome zadovoljan. Ipak, mislim kako HTV, gledajući u cjelini sve programe, profesionalno obavlja svoj posao. No, Informativno-politički program u posljednjim mjesecima intoniran je više protiv HDZ-a, nego što je intoniran objektivno.
Hrvoje Šarinić je u pismu u Globusu nabrajajući pomake koje je uspio napraviti naveo, među ostalim, i ove: »pozitivnu promjenu na vrhu HRT-a, te skidanje s liste nepoželjnih, stanoviti broj, vrlo kvalitetnih novinara HTV-a«. Ujedno je u istom tjedniku prije nekoliko mjeseci rekao da su Vrkić i Galić njegovi ljudi. O čemu je riječ i vlada li na HTV-u »Šarinićeva opcija«?
– Ove izjave gospodina Šarinića nehotice potvrđuju kako je on imao ambiciju miješati se u poslove HTV-a. Tu je, međutim, gospodin Šarinić proturječio sam sebi, jer je rekao da je jedan od razloga njegovog odlaska s dužnosti, njegovo uvjerenje da je netko od političara miješajući se u medije – u ovom slučaju u taj famozni Imperijal – htio njemu politički naštetiti. S druge strane on sâm svojom izjavom potvrđuje da je imao ambiciju miješati se u poslove i kadrove na HRT-u. Doduše, meni nije poznato je li gospodin Šarinić u tome imao ikakva utjecaja, ali namjeru je svakako imao. On je, uostalom, i javno priznao da je od predsjednika Tuđmana zahtijevao tko da bude direktor HRT-a. Meni to nikad ne bi palo na pamet, kao što nikad ne bi zvao niti jednog urednika i novinara i ne bi nikada od njih nešto tražio ili zahtijevao.
• No, zbog kritike Forumu 21 dobili ste njihovu nagradu »Limene škarice«!
– Makar smo nakon razmjene priznanja i nagrada uspostavili jednu vrstu prijateljskih odnosa, ističem da sam samo jedanput govorio o Forumu i to samo o prvoj rečenici njihove Deklaracije. U toj rečenici se današnja HRT poistovjećuje s televizijom iz komunizma, što je teška i neutemeljena kvalifikacija. Činjenica da su je izrekli novinari koji na HRT-u zarađuju svoj kruh, a istovremeno je uspoređuju s komunističkom, koja je i zakonom bila definirana kao glasilo Komunističke partije, neukusna je i izvan svake pameti. Inače smatram paradoksalnim i presedanom – i ne znam postoji li to igdje u svijetu – da skupina novinara, koja na jednoj televiziji radi i ima dobre pozicije, automobile, neki od njih dobili su stanove i kredite, a neki su imali i svoje privatne tvrtke koje su poslovale s televizijom, istovremeno organiziraju skupine koje su protiv televizije. Sva ta proturječja u djelovanju Foruma 21 su na jedan poseban način vidljiva u slučaju gospodina Mirka Galića, koji je istovremeno u Upravi HRT-a, ali i u jednom obliku sindikalnog odnosa prema toj kući. Mislim da ako bi netko trebao biti odgovoran i za ono što i nije dobro na toj televiziji, to bi trebao biti i sam gospodin Galić. Na ovaj način on prosvjeduje sâm protiv sebe.
• Mnogi se slažu u ocjeni da u medijima postoji svojevrsna anarhija. Koliko su tome doprinijeli sami političari koji su medije shvatili kao poligon za osobna razračunavanja i podmetanja?
– Sigurno da za ono loše što postoji u medijskom prostoru ne treba amnestirati ni političare. Uvijek će biti političara koji će nastojati vezati neke novine i novinare za sebe i upotrijebiti ih za svoje političke i druge ciljeve. No, koliko će oni biti uspješni ovisi o novinarima. Nažalost ima novinara koji se često koriste time i doprinose toj »džungli« u medijima. Jednostavno rečeno, vlada situacija u kojoj je metoda »pouzdanog izvora« podignuta na najveći pijedestal.
• I vi ste je jednom upotrijebili.
– Kada sam u Saboru, pozivajući se na pouzdani izvor rekao da mi je rečeno da je Račan narko-diler želio sam do apsurda dovesti tu metodu koja caruje na našem medijskom prostoru.
• Mediji su vašu izjavu drugačije protumačili.
– Zanimljivo je da je u istoj raspravi jedan zastupnik tvrdio da državne institucije sudjeluju u trgovini drogom. Nitko od novinara nije išao tragom te informacije i provjerio je. A težu je optužbu teško zamisliti. Moja je priča dočekana na nož i oni koji se u pravilu služe metodom pouzdanog izvora najsnažnije su se sablažnjavali nad njom. To je za njih bio kraj demokracije i mrak. Time su samo potvrdili svu apsurdnost svoga shvaćanja kulture javnog komuniciranja.
• Možete li sada otkriti svoj pouzdan izvor?
– Naravno da ne mogu. Zatvorio bi vrata svom budućem dobivanju informacija. Ha, ha, ha.
• Kolika odgovornost za stanje u medijima leži na vašoj stranci. Naime, i neki su se dužnosnici HDZ-a obračunavali preko medija i to u pravilu onih koje nazivaju senzacionalističkim. S druge strane imamo situaciju da mnoge ekskluzivne informacije iz samog vrha vlasti cure i to u novine koje se u pravilu nazivaju žutim?
– Nažalost povremeno su se i u HDZ-u javljali pojedinci koji su zbog nezadovoljstva svojim položajem ili zbog ambicija koje su imali, da ga ojačaju, koketirali s nekim od tih žutih novina. Te su novine opskrbljivali nekim informacijama ili poluinformacijama, što je nanosilo štetu HDZ-u, ali u konačnici i njima samima.
• Ipak, HDZ-u je jako pala popularnost?
– Kad se iz dana u dan ponavljaju neistine s vremenom ih dio javnosti prihvati kao istinu. No, iako je lako naći pojedince kojima se može gurnuti mikrofon da govore kako ništa ne valja, mediji i nisu svemoćni. Naši građani nisu tabule raze da u njih upisuje čega se tko god sjeti.
• Što je onda razlog nezadovoljstvu?
– Uvođenje tržišnog gospodarstva je samo po sebi otvorilo prostor socijalnom raslojavanju. To neminovno dovodi do neraspoloženja onih koji smatraju da su neki nepravedno odskočili. Ako se tome doda činjenica da je bilo zloporaba u gospodarstvu i privatizaciji, koje nisu konzekventno kažnjavane, razumljiv je taj osjećaj.
• Zbog čega nisu kažnjavani i koje su greške HDZ-a?
– HDZ nije napravio ni jednu ozbiljnu stratešku pogrešku. No, trebali smo energičnije postupati s neodgovornim pojedincima u državnoj upravi i birokraciji – čiji smo cijeli aparat konstituiran po partijskim kriterijima – 1990. naslijedili. Također, nismo uspjeli naći mehanizme za poboljšanje učinkovitosti pravosudnih institucija.
HDZ ne razbacuje obećanja
• No, HDZ-u se najviše zamjera stanje u gospodarstvu i teška socijalna situacija!
– Imamo puno problema u gospodarstvu, od relativno visoke stope nezaposlenosti, glasovitog fenomena nelikvidnosti, »bankarskih slučajeva«, trebamo povećati izvoz. Ali s druge strane, ako usporedimo hrvatsko gospodarstvo s prilikama u zemljama s kojima se možemo uspoređivati, vidjet ćemo da za većinom tranzicijskih zemalja ne zastajemo, dapače pred mnogima prednjačimo. No, kod ovog razgovora trebamo imati na umu da je Hrvatska pretrpjela oko 200 milijardi kuna ratnih šteta, da smo istovremeno izgubili osam turističkih sezona, dakle oko 100 milijardi kuna, da se trećina proračuna svih ovih godina trošila na saniranje posljedica rata, matematički je moguće dokazati da bi mi u Hrvatskoj sada, da smo imali sreću da do svoje državne samostalnosti dođemo bez rata, imali standard koji već sad ne bi bio bitno niži, primjerice, od austrijskog.
• Dakako da postoje objektivne poteškoće, ali to je slaba utjeha ljudima koji žive loše?
– Rješavanje stanja u gospodarstvu je veliki izazov i tu nema čarobnih rješenja. Istina je da ima naših ljudi, osobito umirovljenika koji loše žive. Međutim, postoje i neki drugi znakovi koji govore da standard u Hrvatskoj vrlo brzo raste. Onima koji su bez posla ti prosjeci ništa ne znače, ali s druge strane pogledajte vozni park građana. Ne želim reći da je stanje idealno, već da su trendovi pozitivni.
• No, zbog toga HDZ bi mogao izgubiti izbore!
– Ako mi u HDZ-u u godini koja je pred nama pokažemo dosljednost i odlučnost u rješavanju problema, koji najviše tište naše građane, a nema razloga da dajemo lažna obećanja o brdima i dolinama kao opozicija, a rješavali smo i mnogo teže probleme, onda vjerujem da će na slijedećim izborima HDZ imati povjerenje građana kao i do sada. Jedan od velikih izazova HDZ-a je suprotstaviti se izazivanju malodušnosti. U našem bi društvu kao vrednote trebali inaugurirati rad i odgovornost. Nažalost, kod nas se njeguje kult zahtjeva prema državi. Ako nastavimo tim putem i okrenemo se očekivanjima da će netko drugi nešto napraviti, ako zanemarimo svoje obveze i odgovornost, nećemo uspjeti.

SILVANA ORUČ IVOŠ

       
       


 

..

/intervjui/intervju.php?intervju=3105&na-nama-je-da-iskoristimo-ovaj-trenutak-i-okupimo-sve-na-ljevici-protiv-hdz-a

Nekada su uređaji trajali po 30 godina, a danas se kvare čim im istekne jamstvo. Neke su zemlje to zakonom ...
29.05.2019

/intervjui/intervju.php?intervju=3106&nas-je-cilj-da-gospodarski-rast-bude-sto-veci

O rastu BDP-a, rezultatu na europskim izborima te ostalim aktualnim temama u središnjem Dnevniku HRT-a govorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković. ...
29.05.2019

/intervjui/intervju.php?intervju=3108&plenki-je-izbacio-desnicara-koliko-je-mogao-vise-ne-smije

Ivan Aralica, prorok desnice u stranci, podržava premijera, ali uz jedan uvjet i signalizira napad na koga bi mu mogao ...
11.06.2019

/intervjui/intervju.php?intervju=3107&za-nas-ce-glasati-i-srbi-i-hrvati

Što se naša kampanja više razvijala, u nama je sazrijevala svijest da mi nismo izbor samo za Srbe, već i ...
29.05.2019

/intervjui/intervju.php?intervju=3099&prebjezi-su-drustveni-talog

Današnji HSS predstavlja trn u oku mnogima. Poručujem im da ćemo biti sve veći i bolniji trn. Počeli smo u ...
15.01.2019
../izreke/izreke_osoba.php?osoba=3221&krunislav-olujicMumificirani Karaputin

Karamarko je došao na čelo stranke putem unutarstranačkih izbora. Riječ je o osobi koja je opasna za demokratske procese u Hrvatskoj. I prije sam ga nazivao mumificiranim hrvatskim Putinom, a pri tome stojim i danas.

Olujić Krunislav, Nedjeljom u dva HTV 1


20.06.1970  Košćec Hrvoje
20.06.1970  Petrinić Anđelko
20.06.1961  Škare-Ožbolt Vesna
20.06.1960  Ivandić Vladimira
20.06.1948  Vokić Ljilja
20.06.1945  Juroš Ivan
20.06.1942  Uroić Bruno
20.06.1932  Katalinić Petar