savjest VIJESTI

https://www.facebook.com/pages/Savjest/215697858559?vijest=4550&sanader-u-nedjeljom-u-2=  https://twitter.com/savjest_com?vijest=4550&sanader-u-nedjeljom-u-2=  https://www.youtube.com/user/savjestcom?vijest=4550&sanader-u-nedjeljom-u-2=  http://savjest.com/savjest_rss.php?vijest=4550&sanader-u-nedjeljom-u-2=

Autor:

zelenilegvan
Datum:
Slika autor/izvor:
Objavi na:

Share on Google+

 

 

Bivši premijer Ivo Sanader "bori" se s pet optužnica, koje je USKOK podigao protiv njega na temelju prikupljenih dokaza. Kada se šteta iznesena u njima zbroji, otkriva se da je država oštećena za više od dvije stotine milijuna kuna! S time da je jedna od njih vezana uz prepuštanje MOL-u upravljačkih prava u Ini, što je donijelo kroz godine znatniju štetu od navedene u optužnicama. I kao takav, gostovat će u emisiji Nedjeljom u 2, gdje će moći govoriti apsolutno o svemu. Čak i iz pravnog aspekta!


- Može govoriti apsolutno sve podatke, osim onih koji su proglašeni tajnima. Prema mojim saznanjima, tajnih podataka nema, što znači da može govoriti o svemu - rekla nam je ugledna odvjetnica Vesna Alaburić.


Dakle, Ivo Sanader smije govoriti o svemu, komentirati svaku pojedinost, a granice u njegovom govoru su postavljene na jednak način kao i za sve druge građane, bez iznimke.

- Granica njegove slobode jest kao i kod drugih osoba, što znači da se ne smije koristiti govorom mržnje, ne smije vrijeđati, klevetati, vršiti pritisak na pravosudne organe... Sve što ne bi smjeli i drugi - pojašnjava Alaburić.

Dakako, granica je njegovo osobni interes - Sanader sigurno neće iznositi ništa što bi ga moglo inkriminisrati ili otežati posao njegovoj obrani. No postoji i dio kaznenog zakona prema kojem bi Sanader mogao odgovarati, u slučaju da se izrazi na krivi način.

- Kaznenim djelom bi se smatrao pritisak prema pravnom dužnosniku. Ako bi okrivljenik javno nastupao bez da je izneseno službeno priopćenje suda ili DORH-a to bi se smatralo kaznenim djelom. Službenog priopćenja nema, što znači da povoda za javni nastup i očitovanje nema. Ali, za Sanadera vrijedi presumcija nevinosti, što znači da on ne spada u set počinjenja tog kaznenog djela - kaže Alaburić.

Pojasnila je kroz primjere ove pomalo zamršene termine.

- Ako bi Sanader tijekom emisije rekao da sudac Turudić treba donijeti "tu i tu" odluku, tretiralo bi ga se kao da je počinio kazneno djelo. No ako Sanader kaže "ja sam nevin dok god pravomoćna presuda ne utvrdi moju krivnju i vjerujem da će sudac Turudić donijeti pravilnu odluku" tada se to ne tretira kao kazneno djelo - objasnila je.

Naglasila je i da ne zna u kojem će se kontekstu bivšeg premijera prikazati tijekom emisije, no smatra da bi to utjecalo na javnost. No na svjedoke to ne može utjecati.
- Javnost može promijeniti mišljenje ovisno o tome je li Sanader prikazan negativno ili pozitivno, ali na svjedoke se ne može utjecati ništa više no što se može dosad. On ima sve mogućnosti reći što želi, a da se tiče svjedoka. Suđenje je javno i on sam ima priliku sudjelovati u ispitivanju svjedoka, a mediji sve to pažljivo prate i objavljuju - napomenula je.

Političkog analitičara Davora Gjenera pak ne raduje činjenica o ovom gostovanju, smatra to sumrakom demokracije.

- Ovo je nastavak neodgovorne uređivačke politike Aleksandra Stankovića. Nakon nedavnog političkog skandala (gostovanje Željka Keruma, op.a.) nanovo provodi uređivačku politiku koja šteti demokratskoj kulturi i otvara prostor za svojevrsne simpatije prema nedemokratskim principima. Sanader u emisiji može pokušati što pokušava i na sudu, negirati individualnu odgovornost za političke spletke i događaje od kojih ne može pobjeći i u kojima je sigurno sudjelovao. Trebalo bi ga isključiti iz javnog života jer ne postoji javni interes za takvo gostovanje na televiziji - kazao nam je Gjenero.

 

>> Ivo Sanader 30. rujna gostuje u emisiji 'Nedjeljom u 2'!

       
       

Muzej vučedolske kulture, dobio je svoj stalni postav čije je svečano otvorenje najavljeno za utorak 30. lipnja, kao važan projekt
VIJESTI

Bliži se kraj mandata Milanovićeve vlade. Ako bismo im kao olakotnu okolnost uračunali posvemašnju pljačku u eri Kralja Lopova, ako
GLAS SAVJESTI

Čestitke koje i dalje prima autor Novosti nakon što je u ‘Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj’ svrstan u ‘petu ...
KOLUMNE

Bio jednom jedan Mali crv. Živio je sa ostalim crvima u kanalizaciji. Od kada je znao za sebe, morao
BLOG
../izreke/izreke_osoba.php?osoba=3221&krunislav-olujicMumificirani Karaputin

Karamarko je došao na čelo stranke putem unutarstranačkih izbora. Riječ je o osobi koja je opasna za demokratske procese u Hrvatskoj. I prije sam ga nazivao mumificiranim hrvatskim Putinom, a pri tome stojim i danas.

Olujić Krunislav, Nedjeljom u dva HTV 1


25.04.1974  Kovačić Ivan
25.04.1973  Sladoljev Marko
25.04.1963  Milinović Darko
25.04.1960  Ivković Vladimir
25.04.1959  Artić Ivan
25.04.1958  Miliša Zlatko
25.04.1954  Drača Budimir
25.04.1954  Pecek Željko
25.04.1940  Martinčić Marko
25.04.1927  Moguš Milan