savjest VIJESTI

https://www.facebook.com/pages/Savjest/215697858559?vijest=4613&zahuktavaju-se-pripreme-za-lokalne=  https://twitter.com/savjest_com?vijest=4613&zahuktavaju-se-pripreme-za-lokalne=  https://www.youtube.com/user/savjestcom?vijest=4613&zahuktavaju-se-pripreme-za-lokalne=  http://savjest.com/savjest_rss.php?vijest=4613&zahuktavaju-se-pripreme-za-lokalne=

Autor:

aliciaaa
Datum:
Slika autor/izvor:
Objavi na:

Share on Google+

 

 

ZAHUKTAVAJU se pripreme za lokalne izbore u Splitu. Svima je već jasno da će se voditi velika bitka za čelno mjesto u drugom najvećem gradu u Hrvatskoj.
Za sada je tek siguran kandidat SDP-a Ivo Baldasar, ali i Sanja Bilač koja bi na izbore trebala izaći samostalno, bez podrške HDZ-a. Druge stranke svoje kandidate taje kao zmija noge. Tako će splitski HDZ kandidata za lokalne izbore otkriti tek početkom prosinca, iako priznaju da imaju potencijalnog kandidata. "Riječ je o vrlo kvalitetnoj osobi, životno ostvarenoj, prepoznatljivoj našem gradu, međutim, mi još nismo na stranačkim tijelima raspravljali niti donijeli odluku. I u tom smislu nije niti primjereno da izlazimo u javnost a da stranka to ime nije usvojila i prihvatila", potvrdio je predsjednik Gradskog odbora Petar Škorić dodajući kako je šest mjeseci sasvim dovoljno za pripremu stranke.
"Smatramo da nije vrijeme takvo da se trebamo baviti samo političkim kampanjama. Kampanja je jedno razdoblje za odraditi i ispromovirati kandidate i predstaviti program, a mi smo se prvenstveno orijentirali na naše unutarnje jačanje i konsolidaciju", kaže Škorić.
 
Bilač samostalno na izbore
 
Ipak, jedno ime iz redova HDZ-a već je ugledalo svjetlo dana, i to ono Sanje Bilač. Najveća kritičarka Kerumova rada kao HDZ-ova vijećnica Gradskog vijeća spremna je zauzeti vruću gradsku fotelju. Ankete joj zasad daju 15-ak posto glasova, znatno više od samog HDZ-a, što je dobra podloga za kandidaturu.
"Ja sam prije svega zadovoljna s tim postotkom i zadovoljna sam zbog toga što mislim da se radi o tome da su građani prepoznali politiku koja se gradila polako, ali sigurno na argumentima i bila je vjerodostojna i to je po mome mišljenju sada dobra platforma koja obvezuje na daljnji rad i odgovornost. Zbog toga ću se najvjerojatnije kandidirati na sljedećim izborima, a o svim drugim informacijama, sve će uskoro biti vrlo jasno", istaknula je Bilač.
I Hrvatska građanska stranka Željka Keruma spremna je još jednom na osvajanje mandata u Splitu, iako u protekle tri i pol godine nisu osvjetlali obraz svojim političkim potezima. "Kao što vidite, evo i danas svjedočimo činjenici da se ispunjava još jedno predizborno obećanje gradonačelnika Željka Keruma. U tom smislu uvjerena sam da će naši sugrađani znati prepoznati ono kvalitetno i dobro, što smo mi za vrijeme našeg mandata za ovaj grad i njegove građane napravili", potvrdila nam je predsjednica Gradskog vijeća i Kerumova sestra Nevenka Bečić dodavši da se još ne zna hoće li se na izborima za gradonačelnika kandidirati sam Željko Kerum ili će ipak funkciju predati nekom od svojih zamjenika.
"U njegov izbor i opredjeljenje ni u sljedećoj kampanji ja ne sumnjam. Dapače, on će znati najbolje izabrati upravo ono što njegovi sugrađani očekuju. Uvjerena sam da je pobjeda opet na strani Hrvatske građanske stranke", poručila je Bečić.
 
Don Ivan Grubišić uvjerljivo vodi prema anketama
 
U isto vrijeme, kandidat koji po svim anketama osvaja predstojeće izbore don Ivan Grubišić opovrgava sve navode o njegovoj mogućoj kandidaturi. Njegovo guranje na čelno mjesto grada Splita od strane medija naziva špekulacijom i političkom trgovinom.
"U takvim trgovinama ja osobno ne želim sudjelovati. Mene su ubacili u taj bubanj političke stranke, ja se nisam izjasnio hoću li se ili neću kandidirati, sve ostaje otvoreno, ali ćemo vidjeti. Puno će se toga izdogađati, puno će biti prebjega i tako, ali ja se još ne izjašnjavam niti da hoću, niti da se neću kandidirati", napominje Grubišić.
Njegova kandidatura, kaže, ovisi mnogo toga, a ne samo o njegovoj želji. "Ja sam već u Saboru i imam dosta posla i vodim savez, tako da čovjek onda mora napustiti neku drugu službu. Za sada ne razmišljam o tome intenzivno, ali se savez sprema za izbore", poručuje Grubišić.
I bez kandidature, Grubišić je favorit na predstojećim lokalnim izborima. SDP-ove ankete kažu kako već u prvom krugu može samostalno pobijediti HDZ-ova kandidata za župana, a gotovo su identični rezultati i za Grad Split. U stopu ga slijedi SDP-ov Ivo Baldasar, kojeg rezultati nisu iznenadili.
"Ja sam zadovoljan. Mislim da su rezultati pozitivni, da su ohrabrujući i za mene i za SDP. Vidjet ćemo. Naravno, don Ivan Grubišić ima jednu veliku prednost i ja sam znao da će imati veliku prednost, međutim vidjet ćemo. Don Ivan Grubišić još nije odlučio, kad on odluči onda ćemo vidjeti kako će dalje ići, ali za sada mislim da i on i ja možemo biti zadovoljni", naglasio je Baldasar.
 
Kerum tek treći
 
Ono što je ipak najveće iznenađenje je što sadašnji gradonačelnik Željko Kerum zauzima treće mjesto s 15,9 posto glasova, a Baldasar dodaje kako ova istraživanja pokazuju da Splićani treći put rade odmak od dvije najveće parlamentarne stranke.
"Koliko god to izgledalo dobro, ipak tu ima i velikih mana. Tradicionalne stranke ipak imaju jedan drugačiji obrazac ponašanja, možda više daju sigurnosti, nego nezavisne liste, što ne znači da nezavisne liste neće biti dobre, ali kažem samo da je potencijalni rizik puno veći", naglašava Baldasar.
Splitska desnica na izborima će ujediniti snage. HSP i HČSP objavili su da će i u Splitu i Zagrebu zajedno izaći na predstojeće lokalne izbore, a splitski čelnici tih stranaka izrazili su nadu da će i ostale gradske i županijske organizacije tih stranaka učiniti isto.

Jedno je sigurno, tko god zasjedne u vruću gradonačelničku fotelju grada pod Marjanom morat će se nositi s brojnim problemima koje neće biti moguće riješiti u jednom mandatu. Investicija nema, gospodarstvo u gradu dosegnulo je samo dno, broj nezaposlenih ruši sve rekorde, a gradska blagajna dobrano je u minusu. 

       
       

Muzej vučedolske kulture, dobio je svoj stalni postav čije je svečano otvorenje najavljeno za utorak 30. lipnja, kao važan projekt
VIJESTI

Bliži se kraj mandata Milanovićeve vlade. Ako bismo im kao olakotnu okolnost uračunali posvemašnju pljačku u eri Kralja Lopova, ako
GLAS SAVJESTI

Čestitke koje i dalje prima autor Novosti nakon što je u ‘Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj’ svrstan u ‘petu ...
KOLUMNE

Bio jednom jedan Mali crv. Živio je sa ostalim crvima u kanalizaciji. Od kada je znao za sebe, morao
BLOG
../izreke/izreke_osoba.php?osoba=3221&krunislav-olujicMumificirani Karaputin

Karamarko je došao na čelo stranke putem unutarstranačkih izbora. Riječ je o osobi koja je opasna za demokratske procese u Hrvatskoj. I prije sam ga nazivao mumificiranim hrvatskim Putinom, a pri tome stojim i danas.

Olujić Krunislav, Nedjeljom u dva HTV 1


19.04.1976  Galić Iva
19.04.1973  Kopić Vlatko
19.04.1965  Rendulić Željko
19.04.1962  Šapina Stipo
19.04.1947  Giron Manon
19.04.1941  Iveković Ivan
19.04.1940  Grigić Ivan