https://www.facebook.com/pages/Savjest/215697858559?blog=57  https://twitter.com/savjest_com?blog=57  https://www.youtube.com/user/savjestcom?blog=57  http://savjest.com/savjest_rss.php?blog=57

savjest BLOG

Autor:

../blog/blog_autor.php?autor=3&savjest

savjest
Datum:
22.08.2010
Slika autor/izvor:
Objavi na:

Share on Google+

 

 

Na adresu savjesti stigla su dva istovjetna email-a koje su poslali gospoda, bivši saborski zastupnici, Antun Kapraljević i Nikola Vuljanić. U tekstu koji su nam dostavili iznose prijedlog za pokretanje kaznenog postupka protiv Hrvatske demokratske zajednice i njenog čelništva zbog navodnog udruživanja u zločinačku organizaciju. Kako su nas obavijestili, isti tekst će u ponedjeljak poslati na adresu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK). Također su nas u svojim elektroničkim porukama zamolili da obavijestimo i ostale medije, što ćemo noćas i učiniti. Prenosimo tekst u cijelosti:

 
  
Antun Kapraljević
Nikola Vuljanić
 
                                                                                  Ured za suzbijanje korupcije i
                                                                                  organiziranog kriminaliteta
                                                                                  Gajeva 30a
                                                                                  10 000 ZAGREB
 
                                                                                  N/R ravnatelja, gosp. Dinka Cvitana
 
 
 
Predmet: Prijedlog za pokretanje kaznenog postupka
 
Potaknuti nizom otkrivenih (pa i presuđenih, pravomoćno i nepravomoćno) korupcijskih skandala u koje su izravno upleteni visoki dužnosnici Hrvatske demokratske zajednice, a posebno zadnjim slučajevima izvlačenja i pranja novca u kojima su, a prema izjavama svjedoka objavljenim u medijima, sudjelovali, tadašnji glavni rizničar (blagajnik) te stranke, kao „provoditelj“, njen predsjednik kao „nalogodavac“, te niz visoko pozicioniranih državnih/stranačkih dužnosnika, kao „izvršitelji“ brojnih koruptivnih radnji, no i nizom drugih koruptivnih situacija koje se izravno povezuju s tom organizacijom (malverzacije s uređivanjem tunela na autoputu, zapošljavanje u HEP-u, HAC-u ..., odrađivanje poslova u HDZ-u, prodaja struje po cijenama nižim od nabavne, Brodosplitove provizije, afera Hypo i sl.), predlažemo da USKOK pokrene postupak izvida i druge mjere predviđene Kaznenim zakonom Republike Hrvatske protiv Hrvatske demokratske zajednice,čiji su se istaknuti članovi, kako je vidljivo iz medija, pojavili kao organizatori i izvršitelji koruptivnih kaznenih djela, pa smatramo da je potrebno da nadležni organi ispitaju da li je i ta stranka „krovna organizacija“ u kojoj su osmišljena i organizirana predmetna kaznena djela u „organiziranom obliku“.
 

Slijedom navednog, mislimo da su ispunjeni svi uvjeti za pokretanje istražnih i drugih zakonom propisanih radnji protiv organizacije za koju smatramo da je počinila opisana koruptivna i druga kriminalna djela, te se prevenira njeno daljnje djelovanje na štetu hrvatskih građana i Republike Hrvatske i od Ureda tražimo da takve mjere poduzme, u skladu sa svojim nadležnostima.

 
 
OBRAZLOŽENJE PRIJEDLOGA:
 
Već u doba pretvorbe i privatizacije bilo je pokušaja da se ukaže na organiziranost kriminala koji se tada događao u Hrvatskoj, no nije bilo niti mogućnosti prikupljanja dokaza, niti političke volje da se to učini i raskrinka organizacija koja je, a što se danas vidi iz rezultata počinjenih "kaznenih" djela, bila "usmjerena" na pljačku i osiromašenje Republike Hrvatske, njenih građana, te ostvarenju protupravne imovinske koristi za uski krug sudionika, u tim djelima, i njihovih pomagača.
 
U nekim parlamentarnim istupima pojedinih zastupnika takva je praksa nazvana svojim pravim imenom – zločinačkom organizacijom. no i to je naišlo samo na efemerno zanimanje medija, a strukture zadužene za ispitivanje takvih kaznenih djela nisu reagirale.
 
Korupcijski skandal izvlačenja gotovog novca („pranja“) iz državnih tvrtki preko tvrtke FIMA-Medija, otkriven ovih dana i opisan u medijima Republike Hrvatske, ali i u inozemstvu (Slovenija, Austrija), smatramo da je upravo takav da pruža mogućnost raskrinkavanja krovne organizacije odgovorne za počinjenje ovog i brojnih drugih koruptivnih kaznenih djela.
 
Ukratko, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice okupio je, prema svjedočenju nekih od njih, rukovoditelje tvrtka u državnom vlasništvu i poručio im da će im detalje o određenim aspektima njihovog budućeg poslovanja reći rizničar te stranke (osoba na visokoj državnoj funkciji u sustavu vlasti RH). Rizničar im je na to priopćio da ubuduće sve svoje poslovanje u području odnosa s javnošću i medija obavljaju preko tvrtke FIMA-Medija.
 
Kao što se iz priznanja nekih od okrivljenika u pokrenutom postupku vidi, novac iz tako ostvarenih poslova izvlačen je iz tvrtke FIMA-Medija preko ugovora o nepostojećim poslovima i vraćan privatnim osobama. Nama djeluje potpuno nevjerojatno i nemoguće da u tome nisu sudjelovali oni koji su naredili da se upravo i isključivo s tom tvrtkom posluje. Tome pridonose i natpisi u medijima, koji se temelje na izjavama svjedoka, kako je na taj način Hrvatska demokratska zajednica punila blagajnu, a to potkrepljuju i natpisi medija kako je „Sanader ostavio stranačku blagajnu praznu“. Najveći doprinos našem uvjerenju kako USKOK treba reagirati su izjave aktera „radio sam po uputama s vrha“ ili „ništa nisam radio na svoju ruku“.
 
Shodno tome, uključenjem više od tri osobe i počinjenjem koruptivnog kaznenog djela prema člancima 89.,333. i 337 KZ Republike Hrvatske, ostvarene su sve pretpostavke za pokretanje postupka prema člancima 21 i  25.  Zakona o USKOKU, odnosno zbog udruživanja za počinjenje kaznenog djela.
 
Kako, vjerujemo, počinjenje tog kaznenog djela navedene osobe nisu mogle ni započeti bez organizacije (stranke) i njene logističke, političke i svake druge podrške, a kako se radi o djelima za koje se može opravdano sumnjati da su o njima znali i drugi članovi te organizacije, jer su u izravno počinjenje uključeni predsjednik (o čijem radu redovito, prema Statutu te organizacije) raspravlja Predsjedništvo i blagajnik (koji brine o financiranju stranke pa po definiciji o tome obavještava širi krug ljudi), te Nadzorni odbor, to smatramo da odgovornost treba snositi čitava organizacija i da bi USKOK trebao poduzeti izvide u prostorijama stranke. Poduzeti korake kako bi se spriječilo daljnje činjenje kaznenih djela, te pokušaja utjecaja na svjedoke. Preispitati mogućnosti zabrane djelovanja "takve" organizacije, koja očito nanosi izravnu štetu Republici Hrvatskoj i njenim građanima, kao i odgovornost njenog rukovodstva, kako prošlog, tako i sadašnjeg, te o tome obavijestiti nadležna ministarstva da postupe u skladu s Zakonom o političkim strankama i zabrane joj rad.
 
Iako iz medijskih natpisa nije vidljivo do koje razine se spušta tako organizirano koruptivno djelovanje. vjerujemo kako će tu razinu USKOK ipak pronaći.
 
U nadi da ćete ovaj prijedlog za pokretanje kaznenog postupka ozbiljno i temeljito razmotriti i uzeti u obzir sve implikacije pokretanja i nepokretanja postupka, srdačno Vas pozdravljamo.
 
Našice/Karlovac, 20. kolovoza 2010. godine.
 
P.S. U slučaju da vidimo kako naš prijedlog nije dovoljno ozbiljno shvaćen bit ćemo primorani zatražiti pomoć međunarodnih organizacija, mada smo uvjereni da takva pomoć niti nama niti Republici Hrvatskoj u ovom trenutku nije potrebna..
 
 
Antun Kapraljević, K. Zvonimira 3, Našice
Nikola Vuljanić, Karlovac, A.G.Matoša 14 b
 
 
 
 
Kako bismo dali svoj doprinos ovoj temi dajemo vam linkove koji će vas dovesti do Zakona koji se spominju u Prijedlogu.
 
Također izdvojili smo i članke Zakona koji se spominju u Prijedlogu radi lakšeg praćenja:
 
*Člankom 89., alineja 23. Kaznenog zakona definira se zločinačka organizacija:
 
Članak 89.
(23) Zločinačka organizacija je strukturirano udruženje od najmanje tri osobe koje postoji tijekom određenog razdoblja i djeluje sa zajedničkim ciljem počinjenja jednog ili više kaznenih djela radi izravnog ili neizravnog stjecanja financijske ili druge materijalne koristi ili s ciljem ostvarivanja i zadržavanja nadzora nad pojedinim gospodarskim ili drugim djelatnostima, a radi se o kaznenim djelima za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju od najmanje četiri godine ili teža kazna. Zločinačka organizacija je temelj pojma organiziranog kriminala.
*a članak 333. određuje kolika se kazna može izreći za udruživanje u zločinačku organizaciju:
Udruživanje za počinjenje kaznenih djela
Članak 333.
(1) Tko organizira grupu ljudi ili na drugi način povezuje u zajedničko djelovanje tri ili više osoba koja ima za cilj počinjenja kaznenih djela za koje se po zakonu može izreći tri godine zatvora ili teža kazna, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
 (2) Tko organizira zločinačku organizaciju za počinjenje kaznenih djela ili njome upravlja, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina.
(3) Pripadnik grupe iz stavka 1. ovoga članka, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.
(4) Pripadnik zločinačke organizacije iz stavka 2. ovoga članka, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(5) Član grupe ili zločinačke organizacije koji otkrije grupu ili zločinačku organizaciju prije nego što je u njezinom sastavu ili za nju počinio neko kazneno djelo oslobodit će se kazne.
 * članak 337. govori o zloporabi položaja i ovlasti i predviđenim kaznama:

Zlouporaba položaja i ovlasti
Članak 337.

(1) Službena ili odgovorna osoba koja s ciljem da sebi ili drugoj pravnoj ili fizičkoj osobi pribavi kakvu neimovinsku korist ili da drugome prouzroči kakvu štetu iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
(2) Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka prouzročena znatna šteta ili je došlo do teže povrede prava drugoga, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(3) Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka pribavljena imovinska korist, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do pet godina.
(4) Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka pribavljena znatna imovinska korist, a počinitelj je postupao s ciljem pribavljanja takve korist ili je prouzročena šteta velikih razmjera, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.

 
 
*Zakon o USKOK-u stavlja djelovanje zločinačke organizacije u nadležnost USKOKA:
ZAKON O UREDU ZA SUZBIJANJE KORUPCIJE I ORGANIZIRANOG KRIMINALITETA
Članak 21.
(1) Ured obavlja poslove državnog odvjetništva u predmetima kaznenih djela:
 
2. zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. KZ, ako je ta djela počinila službena osoba označena u članku 89. stavku 3. KZ,
 
3. protupravnog oduzimanja slobode iz članka 124. stavka 3. KZ, otmice iz članka 125. stavka 2. KZ, prisile iz članka 128. stavka 2. KZ, trgovanja ljudima i ropstva iz članka 175. stavka 3. KZ, protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice iz članka 177. stavka 3. KZ, razbojništva iz članka 218. stavka 2. KZ, iznude iz članka 234. stavka 2. KZ, ucjene iz članka 235. stavka 2. KZ, prikrivanja protuzakonito dobivenog novca iz članka 279. stavka 3. KZ i protupravne naplate iz članka 330. stavka 4. i 5. KZ, ako su ta kaznena djela počinjena u sastavu grupe (članak 89. stavak 22. KZ) ili zločinačke organizacije,
 
5. udruživanja za počinjenje kaznenih djela iz članka 333. KZ, uključujući pri tome sva kaznena djela koja je počinila ta grupa ili zločinačka organizacija, osim za kaznena djela protiv Republike Hrvatske i oružanih snaga,
6. počinjenih u vezi s djelovanjem grupe ili zločinačke organizacije za koja je propisana kazna zatvora u trajanju duljem od tri godine, a kazneno djelo je počinjeno na području dviju ili više država ili je značajan dio njegovog pripremanja ili planiranja izvršen u drugoj državi.
 
 
*a članci 25. i 26. istog zakona definiraju na koji način djeluje USKOK u slučaju da se radi o organiziranom kriminalu:
Članak 25.
(1) Ako postoje osnove sumnje da je počinjeno kazneno djelo iz članka 21. ovoga Zakona i naznake organiziranog kriminaliteta, Ured i policija poduzet će sve što je potrebno da bi se prodrlo u središte zločinačke organizacije, razotkrili njezini članovi i organizatori te prikupili svi podaci i dokazi potrebni za kazneni postupak. S tim ciljem: policija bez odgode izvješćuju Ured o započinjanju i provođenju izvida, za kaznena djela iz članka 21. ovoga Zakona za koja su same saznale, a Ured se uključuje bez odgode po svojoj prosudbi, u izvršavanje svojih ovlasti pokretanja i usmjeravanja izvida kaznenih djela (članak 38. stavak 2. točka 1. i 2. ZKP). Ured osobito vodi računa o hitnim izvidima i dokaznim radnjama te mjerama privremenog osiguranja oduzimanja imovinske koristi. O poduzimanju tih mjera savjetuje se s policijom i Ministarstvom financija.
(2) Glavni ravnatelj policije Ministarstva unutarnjih poslova organizira središnje prikupljanje, pohranu i obradu svih obavijesti koje su važne za pokretanje i vođenje kaznenog postupka za kaznena djela iz članka 21. ovoga Zakona, a posebice one koje se odnose na identitet, prirodu, sastav, ustroj, lokaciju i aktivnosti grupe ili zločinačke organizacije; veze s drugim grupama ili zločinačkim organizacijama te kaznena djela koja je počinila grupa ili zločinačka organizacija te njezin član ili pripadnik. Središnja evidencija tih obavijesti dostupna je zaštićenom računalnom mrežom Uredu u realnom vremenu.
Članak 26.
Ako izvidi policije ili državnog odvjetništva pokažu da postoje naznake organiziranog kriminaliteta kod kaznenih djela prijevare, uključujući gospodarsku prijevaru i prijevaru osiguranja, kaznenih djela kojima se povređuju prava intelektualnog vlasništva, kaznenih djela prikrivanja protuzakonito dobivenog novca, zlouporabe u postupku stečaja, utaje poreza ili drugih davanja, zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju, nedozvoljene trgovine, izbjegavanja carinskog nadzora i drugih kaznenih djela koja su počinjena s ciljem pribavljanja veće imovinske koristi, Ured će od nadležnih upravnih organizacija Ministarstva financija (Porezne uprave, Financijske policije, Carinske uprave, Financijskog inspektorata, Ureda za sprječavanje pranja novca) zatražiti kontrolu poslovanja pravne i fizičke osobe i privremeno oduzimanje novca, vrijednosnih papira, predmeta i dokumentacije koji mogu poslužiti kao dokaz, te zatražiti obavijesti o prikupljenim, obrađenim i pohranjenim podacima u vezi s neobičnim i sumnjivim novčanim transakcijama. U svom zahtjevu Ured može pobliže označiti potreban sadržaj tražene mjere ili radnje te zahtijevati da ga se o njoj izvijesti, kako bi im mogao biti nazočan Ravnatelj ili zamjenik ravnatelja. Nepostupanje po zahtjevu ili dulje neizvršavanje zahtjeva predstavlja težu povredu službene ili radne dužnosti.
 
 

 Navodimo neke članke koji "daju težinu" Prijedloga kojeg iznose gospoda Vuljanić i Kapraljević. Pri izboru se nismo vodili nekim redosljedom, samo smo u tražilicu upisivali nazive afera ili imena aktera. Taj popis afera koje se vežu uz čelništvo HDZ-a je ogroman i nemoguće ga je staviti na jednu stranicu, kakav bi tek bio kad bi neki izvadili one materijale koje drže pod tepihom ili kad bi se na jedno mjesto stavilo sve ono što je dovelo Hrvatsku u "bananu". Vjerujemo kako će puno više toga biti otkriveno pregledavanjem dokumentacije u prostorijama HDZ-a kad u njih uđe gospodin Cvitan ili točnije USKOK.

 

I kada je bila dvostruko skuplja, Fimi-media je ugovore dobivala po zakonu - business.hr

Afera Fimi Media: Hoće li i Sanader doći na red  - Radio Slobodna Evropa

Afera Fimi-media dimna je zavjesa nad krađom desetaka milijardi kuna - Dnevno.hr

Mravak uzeo novog odvjetnika i progovorio: 'Radio sam po uputama s vrha' - Nacional -savjest - tko je bio taj vrh?

Tvrtka sina Luke Bebića zabilježila porast dobiti od 598 posto otkad je HDZ na vlasti - index.hr - savjest - nije li on potpredsjednik stranke koja se zove HDZ i Predsjednik Sabora

Član Uprave CO potvrdio: Nakon sastanka sa Sanaderom poslove je dobivala Fimi-Media!  - index.hr

to isto na HRT-u

 

Bivši djelatnik Hypo banke: Sanader je bio Kultererov čovjek - Jutarnji.hr - savjest: Zanimljivo će biti pratiti koga će sve austrijanci otkriti u toj mreži

Sanaderov rizničar Barišić pod istragom USKOK-a - Dnevnik.hr - savjest:  Barišić nije bio rizničar Ive Sanadera on je bio rizničar političke stranke koja se zove HDZ

Afera Hypo: I Zagorec prijavljen za zločinačko udruživanje  - Večernji.hr - savjest: Nije li baš danas i Sanader dodan na taj popis? Tko će još tamo doći? Šuker možda?

USKOK Polančeca istražuje u pet afera - Večernji.hr - savjest: Nije li on bio potpredsjednik stranke koja se zove HDZ i koja ga se riješila isključenjem bez onoga - nitko nije kriv dok mu se krivnja ne dokaže.

I Ratku Mačeku namještani poslovi? - tportal.hr - savjest : On je bio glasnogovornik stranke koja se zove HDZ.

Nema smisla više nabrajati, svi mi znamo da je netko ovu zemlju doveo u ovakvo stanje, a znamo i tko i kako: mišlju, riječju, djelom, i propustom!

 

 

 


Napomena: Članci u rubrici "KOLUMNE, BLOG i AKTIVISTIČKI KUTAK" ne predstavljaju, ni na koji način, stav uredništva portala savjest.com. Za sadržaj i za točnost, tih članaka, ne odgovaramo. Periodično pregledavamo članke i neprikladne brišemo.
       


 

..
Muzej vučedolske kulture, dobio je svoj stalni postav čije je svečano otvorenje najavljeno za utorak 30. lipnja, kao važan projekt
VIJESTI

Bliži se kraj mandata Milanovićeve vlade. Ako bismo im kao olakotnu okolnost uračunali posvemašnju pljačku u eri Kralja Lopova, ako
GLAS SAVJESTI

Čestitke koje i dalje prima autor Novosti nakon što je u ‘Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj’ svrstan u ‘petu ...
KOLUMNE

Bio jednom jedan Mali crv. Živio je sa ostalim crvima u kanalizaciji. Od kada je znao za sebe, morao
BLOG
../izreke/izreke_osoba.php?osoba=3221&krunislav-olujicMumificirani Karaputin

Karamarko je došao na čelo stranke putem unutarstranačkih izbora. Riječ je o osobi koja je opasna za demokratske procese u Hrvatskoj. I prije sam ga nazivao mumificiranim hrvatskim Putinom, a pri tome stojim i danas.

Olujić Krunislav, Nedjeljom u dva HTV 1


15.05.1984  Hržić Dinko
15.05.1967  Tafra Ivica
15.05.1964  Bilić-Vardić Suzana
15.05.1959  Rajsman Marijan
15.05.1955  Vrtiprah Vesna
15.05.1953  Medved Joso
15.05.1950  Benić Đuro
15.05.1945  Kurilj Zdravko