BURA OKO ANKETARA

Autor:

../glas_savjesti/glas_autor.php?autor=7637&stojic-gordan

Stojić Gordan
Datum:
03.07.2014
Slika autor/izvor:
objektiv
Objavi na:

Share on Google+

 

 

Tomislav Karamarko i Ivo Sanader imaju više sličnosti no što bi to trenutku šef HDZ-a htio. Naime obojica su se za svoje karijere obrušavali na kuće koje se bave anketiranjem građana i iz toga izvlače zaključke o trenutnoj popularnosti stranaka i pojedinih političara.

Ivo Sanader je svojedobno bio u pravu kada se obrušio na anketare. Naime 2007. tvrdilo se da će SDP uvjerljivo dobiti izbore. Već su se dijelili resori. A onda je došao šok po njih. Sanader je s koalicijskim partnerima ostvario svoj drugi mandat. I čim je pobijedio, u slavljeničkom govoru, optužio je anketare za manipulacije. Ovih se dana Karamarko užasno rasrdio umjesto da slavi. Jer kuća Crobarometar njegovoj mogućoj koaliciji daje čak deset posto prednosti u odnosu na vladajuće. Prvi puta i Karamarko nije najneomiljeniji političar u zemlji nego je to postao premijer Milanović. Ali Karamarko kaže da je riječ o pogrešnim rezultatima, da je prednost njegove koalicije, stranke i njegova osobno znatno veća od one vladajućih. Dapače, jako je ljut što se stalno provode i na televizijama objavljuju predizborne prognoze sugerirajući da tu nešto nije u redu. Ovo inače nije prvi puta da se predsjednik HDZ-a ljuti na anketare. Prije nekoliko mjeseci također je tvrdio da ankete lažu.

Nekoliko stvari međutim Karamarko nije rekao. Ako su ankete netočne, da li ih po njemu rade nestručni ili zlonamjerni ljudi? Uz pogrešne procjene 2007. nedavno su anketari Laburistima davali vrlo stabilnih osam posto da bi oni doživjeli krah na lokalnim i Euro izborima i danas navodno, a prošlo je tek mjesec dana, ne prelaze izborni prag. Zaista šokantno. Kako je to moguće u tako kratkom vremenu? Očito, mjerenje bila javnosti nije uvijek pouzdano. No što ako su zlonamjerni? I tko je zlonamjeran? NOVA TV koja stalno objavljuje ankete ili poduzeće koje ankete provodi? A ako su zlonamjerni tko ih je nagovorio da tako što rade? Kome bi osim Kukuriku koalicije bilo u interesu da HDZ i partnere prikazuje u lošijem svjetlu? Na to osim silnih izljeva srdžbe Karamarko nije odgovorio.

Poznato je da stranke imaju ljude koji provode interne ankete. Očito HDZ ima neke druge rezultate od onih Crobarometra. Tako Karamarko kaže da su na EU izborima oni imali prednost od dvanaest posto, a prikazano je nešto više od tri u anketama nakon dobivenih izbora. No. Tomica je dugo bio glavni šef tajnih službi i vjerojatno puno bolje od prosječnog čovjeka vlada analitikom. Nije ista stvar ako je izlaznost slaba, kao što je bila na EU izborima ili puno veća, kakva će sigurno biti na parlamentarnim. Do novih izbora za godinu i pol može se formirati neka nova i jaka stranka ili grupa stranaka poput medijski najavljene kolaicije Bandić-Čačić. Moguće je i da potučeni Laburisti u nekim regijama, pogotovo u Međumurju gdje je Lesar ipak popularan, ubodu koji saborski mandat. S druge strane, preferencijalni glasovi omogućili su nekim ljudima poput Picule, Jakovčića, Tomašićke i Petirke da sjajno prođu. Znamo da Marijana Petir sa svojom listom nije dobila ni mjesnu zajedicu. Glasovi koje dobiva pojedinac i njegova lista nisu ista stvar. Postoje i trenuci euforičnog rasta nekih stranaka. Primjerice OraH-a. U Sloveniji predviđaju da bi stranka Mire Cerara, sina glasovitog gimnastičara, iako je tek nedavno počela djelovati, mogla pobijediti na izborima.

No još jedna stvar iznenađuje. Čemu uopće takav bijes oporbenog čelnika? Ankete su samo ankete. Nekada i pogrešne. Ako Karamarko ima podatke da nadmoćno po popularnosti njegova stranka i on osobno nadmašuju SDP, onda je potpuno svejedno što kažu ankete. U krajnjoj liniji, možda i oni koji provode interne ankete za HDZ podilaze Tomici samo zato što ih on plaća.

       
       


 

Muzej vučedolske kulture, dobio je svoj stalni postav čije je svečano otvorenje najavljeno za utorak 30. lipnja, kao važan projekt
VIJESTI

Bliži se kraj mandata Milanovićeve vlade. Ako bismo im kao olakotnu okolnost uračunali posvemašnju pljačku u eri Kralja Lopova, ako
GLAS SAVJESTI

Čestitke koje i dalje prima autor Novosti nakon što je u ‘Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj’ svrstan u ‘petu ...
KOLUMNE

Bio jednom jedan Mali crv. Živio je sa ostalim crvima u kanalizaciji. Od kada je znao za sebe, morao
BLOG
../izreke/izreke_osoba.php?osoba=3221&krunislav-olujicMumificirani Karaputin

Karamarko je došao na čelo stranke putem unutarstranačkih izbora. Riječ je o osobi koja je opasna za demokratske procese u Hrvatskoj. I prije sam ga nazivao mumificiranim hrvatskim Putinom, a pri tome stojim i danas.

Olujić Krunislav, Nedjeljom u dva HTV 1


29.09.1971  Katunar Slobodan
29.09.1962  Kožnjak Zvonko
29.09.1957  Šimac Bonačić Tatjana
29.09.1953  Lisjak Dragutin
29.09.1946  Herceg Ljudevit
29.09.1943  Šimičić Velimir
29.09.1938  Ramljak Milan