savjest VIJESTI

https://www.facebook.com/pages/Savjest/215697858559?vijest=10&sdp-hns-i-ids-ukinut=  https://twitter.com/savjest_com?vijest=10&sdp-hns-i-ids-ukinut=  https://www.youtube.com/user/savjestcom?vijest=10&sdp-hns-i-ids-ukinut=  http://savjest.com/savjest_rss.php?vijest=10&sdp-hns-i-ids-ukinut=

Autor:

admin
Datum:
Slika autor/izvor:
Objavi na:

Share on Google+

 

 

ŠIBENIK - Prvi potez koji bismo poduzeli kad preuzmemo odgovornost za ovu državu bilo bi trenutačno ukidanje takozvanog kriznog poreza, najavio je predsjednik HNS-a Radimir Čačić za život građana možda i najvažniju od "šest šibenskih teza", rezultat sastanka s kolegama iz SDP-a i IDS-a Zoranom Milanovićem i Ivanom Jakovčićem, drugog susreta "saveza trojice", nakon nedavne premijere u Kastvu. Čačić drži nedopustivim da se teret krize stavlja na leđa radnika i umirovljenika, bez pojeftinjenja države.

Milanović, Čačić i Jakovčić sa suradnicima su ovaj put, kako je rekao predsjednik SDP-a, u hotelskom naselju Solaris pretresali gospodarska pitanja, odnosno stavili finalnu glazuru na sve ono o čemu su ovoga ljeta raspravljali ekonomski stratezi triju stranaka.

- Hrvatska je zemlja s enormnom javnom potrošnjom, na razini mnogo razvijenijih. Ako Hrvatska želi naprijed, i osigurati dobre plaće i dobre mirovine, potrebno je značajno porezno rasterećenje gospodarstva, uz istovremeno opterećenje svega što nije u funkciji razvoja, odnosno kapitala i luksuza - kaže Milanović, ističući da je Hrvatska preskupa i prezadužena država koja tako ne može ući u krug razvijenijih zemalja, dok Čačić smatra da Hrvatska trpi korumpiranu i nesposobnu vlast kao posljedicu HDZ-ove vlasti u devedesetima, koju nastavlja sadašnja Vlada.



- Nije obveza države isplata plaća i mirovina, nego omogućiti proizvodnji stvaranje novih vrijednosti, pa da dugoročno osigura plaće i mirovine, a ne u interesu održavanja neke vlasti mjesec ili dva - kaže Čačić. Čelnici oporbe - koji su se u Solarisu sastali smatrajući da su "rješenje za spas države" - tvrde da imaju i brojne mehanizme za ogromne uštede u proračunu, mnogo veće od onih koje je Vlada našla kroz dosadašnje rebalanse.

Primjerice, rekao je Čačić, samo u sektoru javnih nabava doslovce leži pet milijardi kuna koje su posljedica korupcije i nesposobnosti, pa je i to navedeno kao jedan od bitnijih zadataka kad jednom, kako se nadaju, dođu na vlast.

- Preko tri milijarde već je otkriveno kroz slučajeve otkrivene u HEP-u, HŽ-u, HAC-u... - kaže Čačić. Trojka se oštro zalaže i za lokalnu samoupravu, autonomiju i regionalizaciju, za razliku od "onih koji dva mjeseca nakon izbora žele ukidati općine", a istodobno ih opterećuju haračima. - Imamo dobrih primjera gdje su općine i gradovi motori razvoja, i s pravilnom fiskalnom decentralizacijom možemo učiniti puno više nego sada ovako centralizirani - kaže Jakovčić.

Kao važan segment gospodarskog programa trojke Čačić je naveo i aktiviranje mrtvog kapitala koji leži u neiskorištenoj državnoj imovini, od Brijuna preko Duilova do Kupara i Prevlake, a koji se itekako može turistički valorizirati, uz napomenu da je slično i u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

- Dovoljno je reći da je trećinu Splita moguće aktivirati na ovaj način, to je vrlo važan odgovor na pitanje kako istodobno smanjivati budžet, razvijati zemlju i zadovoljiti socijalne standarde - rekao je Čačić, dok Jakovčić - s iskustvom s Brijuna - smatra da je riječ o potencijalu koji se doslovce uništava posljednjih petnaestak godina. Premda se očekivalo da bi tri stranačka predsjednika sa svojim najbližim suradnicima mogli pričati i o objedinjavanju predsjedničke kandidature, o tome u Solarisu nije bilo riječi, što nam je potvrđeno i neslužbeno.

Na sastanku su inače bili dvoje od troje kandidata - Vesna Pusić i Damir Kajin, dok je Ivo Josipović spriječen ranije dogovorenim obvezama. Također, Milanović je izbjegao odgovor i na pitanja o mogućoj kandidaturi Milana Bandića, zadovoljavajući se tvrdnjom da SDP svoga kandidata ima - Josipovića - kojeg je članstvo izabralo demokratskim putem "koji je SDP-u na ponos". - Moguće je da ćemo i o toj temi razgovarati, ali kako god bilo, vjerujem da idemo k izvjesnoj i za Hrvatsku korisnoj pobjedi kandidata lijevog centra, liberalnih i europskih stavova, kaže Milanović.

Šest šibenskih teza

1. Porezno rasterećenje gospodarstva i porezno opterećenje kapitala, luksuza i ekstra imovine
2. Regionalizacija i veća lokalna autonomija
3. Aktiviranje mrtvog kapitala neiskorištene državne imovine
4. Razvijanje energetskog sektora i obnovljivih izvora energije
5. Trenutačno ukidanje kriznog poreza
6. Suzbijanje korupcije i reguliranje javne nabave

 

Jedinstvo partnera danas veće nego '99.

 Dvojica svjedoka stvaranja nekadašnje "šestorke" - Radimir Čačić i Ivan Jakovčić - smatraju da je jedinstvo partnera danas možda i veće nego 1999., makar još nije potpisan nikakav koalicijski sporazum. - Evidentno je da u ovim strankama nema fige u džepu, a tada je bilo nekih s velikim figama u džepu. SDP. HNS i IDS mogu preuzeti odgovornost upravljanja državom bez ikakvih igara i igrica - smatra Jakovčić, kojeg raduje što ostala dva partnera na IDS gledaju kao na ravnopravnog.

 Ivica Profaca/EPEHA

       
       

Muzej vučedolske kulture, dobio je svoj stalni postav čije je svečano otvorenje najavljeno za utorak 30. lipnja, kao važan projekt
VIJESTI

Bliži se kraj mandata Milanovićeve vlade. Ako bismo im kao olakotnu okolnost uračunali posvemašnju pljačku u eri Kralja Lopova, ako
GLAS SAVJESTI

Čestitke koje i dalje prima autor Novosti nakon što je u ‘Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj’ svrstan u ‘petu ...
KOLUMNE

Bio jednom jedan Mali crv. Živio je sa ostalim crvima u kanalizaciji. Od kada je znao za sebe, morao
BLOG
../izreke/izreke_osoba.php?osoba=3221&krunislav-olujicMumificirani Karaputin

Karamarko je došao na čelo stranke putem unutarstranačkih izbora. Riječ je o osobi koja je opasna za demokratske procese u Hrvatskoj. I prije sam ga nazivao mumificiranim hrvatskim Putinom, a pri tome stojim i danas.

Olujić Krunislav, Nedjeljom u dva HTV 1


27.04.1974  Matković Bianca
27.04.1970  Ambruš Denis
27.04.1970  Tadijanović Vlado
27.04.1969  Marković Nenad
27.04.1962  Samoborec Melita
27.04.1957  Barić Slavko
27.04.1957  Nasić Ivan
27.04.1957  Kujundžić Milan
27.04.1956  Skoblar Milan
27.04.1940  Sokolić Vladimir