savjest VIJESTI

https://www.facebook.com/pages/Savjest/215697858559?vijest=19&milinovic-bio-sam-dovoljno-lud=  https://twitter.com/savjest_com?vijest=19&milinovic-bio-sam-dovoljno-lud=  https://www.youtube.com/user/savjestcom?vijest=19&milinovic-bio-sam-dovoljno-lud=  http://savjest.com/savjest_rss.php?vijest=19&milinovic-bio-sam-dovoljno-lud=

Autor:

admin
Datum:
Slika autor/izvor:
Objavi na:

Share on Google+

 

 

ZAGREB - Tijekom postupka medicinske oplodnje zameci će se u posebnim uvjetima ipak moći zamrzavati - najavio je ministar zdravstva Darko Milinović.

- U uvjetima kad se oplodi jajna stanica i stvori se zametak, a ženi se zbog zdravstvenih razloga, poput krvarenja, ne može vratiti u maternicu, on se smije smrznuti dok žena ne bude u zdravstveno optimalnom stanju. To ćemo regulirati pravilnikom - kaže Milinović. Parovi koji već imaju zamrznute zametke, dodaje, mogu ih slobodno koristiti jer se novi zakon na njih ne odnosi.

Prijelazno razdoblje

Zabrana zamrzavanja zametaka, kaže Milinović, odraz je stava njegove stranke koja vjeruje da život počinje začećem.

- No, ako se pokaže da je pao broj djece začete medicinskom oplodnjom, ja ću osobno za godinu dana promijeniti zakon i dozvoliti i zamrzavanje ako bude potrebno - najavio je Milinović.Provedbeni akti za novi Zakon o medicinskoj oplodnji, kaže, pred završetkom su i najkasnije do početka rujna bit će poslani svima koji se time bave.

Sve bolnice i privatne klinike, kaže Milinović, morat će zatražiti nove licence i prilagoditi uvjete, opremu i kadrovsku strukturu novom zakonu.

- Za to će dobiti tri do šest mjeseci prijelaznog razdoblja - kaže ministar.

Uvjet za licencu

Jedna je od novosti da će svaka ustanova morati imati posebno educiranog pravnika i psihijatra ili psihologa, koji će savjetovati parove i izdavati im pismene potvrde o savjetovanju.

- Povjerenstva za medicinsku oplodnju, koja su uvjet za licencu, morat će u sastavu osim ginekologa, biologa i genetičara, imati i psihologa i pravnika.   Važno je da par u jednom danu na jednome mjestu obavi sve konzultacije i dobije potvrde - kaže ministar.

Pred istim povjerenstvom, tvrdi ministar, par će se morati izrijekom izjasniti koliko zametaka žele da se ženi vrati u maternicu. Zakon kaže da se mogu oploditi najviše tri jajne stanice te se isto toliko njih može vratiti u maternicu. Međutim, zbog velike mogućnosti višeplodnih trudnoća, koje su rizične i za ženu i za djecu, Europska udruga za humanu reprodukciju preporuča da se ženi vrati samo jedan zametak.

- U tom slučaju žena treba reći da želi samo jedan zametak pa će stručnjaci oploditi samo jednu jajnu stanicu - poručuje ministar. Na opasku da je tehnički nemoguće odabrati samo jednu jajnu stanicu i biti siguran da će biti uspješno oplođena, ministar uzvraća: stručnjaci to mogu. Ostale stanice će biti zamrznute.

Plaćena anestezija

Jajna stanica je, tvrde stručnjaci, osjetljiva i nakon odmrzavanja uspješnost oplodnje je tri posto. U svijetu u 30 godina rođeno je tek 600 djece iz odmrznute jajne stanice, a samo u Hrvatskoj lani rođeno je 150 djece iz zamrznutih zametaka.

- Slažem se da je to eksperiment, ali ide se naprijed - kaže Milinović, dodajući da će sve žene imati pravo na plaćenu opću anesteziju prilikom bolnih postupaka vađenja jajnih stanica.Bračni status parovi će dokazivati vjenčanim listom koji ne mora biti novijeg datuma, a postupak za dokazivanje statusa izvanbračne zajednice, tvrdi Milinović, trajat će pola sata.

 

Pravilnici propisuju:
• zamrzavanje zametaka dopušta se u iznimnim slučajevima

• svaka ustanova treba zatražiti novu licencu

• svaka ustanova mora imati opremu za zamrzavanje

• svaka ustanova mora imati pravnika i psihologa/psihijatra radi savjetovanja parova

• HZZO će plaćati opću anesteziju za punkciju jajnih stanica

• vjenčani list ne mora biti novi

• izjava izvanbračnog para pred sudom i potvrda o zajedničkoj adresi dovoljna je za dokazivanje statusa

Piše: Kristina Turčin

       
       

Muzej vučedolske kulture, dobio je svoj stalni postav čije je svečano otvorenje najavljeno za utorak 30. lipnja, kao važan projekt
VIJESTI

Bliži se kraj mandata Milanovićeve vlade. Ako bismo im kao olakotnu okolnost uračunali posvemašnju pljačku u eri Kralja Lopova, ako
GLAS SAVJESTI

Čestitke koje i dalje prima autor Novosti nakon što je u ‘Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj’ svrstan u ‘petu ...
KOLUMNE

Bio jednom jedan Mali crv. Živio je sa ostalim crvima u kanalizaciji. Od kada je znao za sebe, morao
BLOG
../izreke/izreke_osoba.php?osoba=3221&krunislav-olujicMumificirani Karaputin

Karamarko je došao na čelo stranke putem unutarstranačkih izbora. Riječ je o osobi koja je opasna za demokratske procese u Hrvatskoj. I prije sam ga nazivao mumificiranim hrvatskim Putinom, a pri tome stojim i danas.

Olujić Krunislav, Nedjeljom u dva HTV 1


03.05.1976  Rajković Zoran
03.05.1973  Boljar Tomislav
03.05.1969  Bedeković Dražen
03.05.1965  Barbaroša Neven
03.05.1959  Branilović Dragutin
03.05.1958  Jukić Vlado
03.05.1958  Murković Stjepan
03.05.1952  Kukoč Mislav