savjest VIJESTI

https://www.facebook.com/pages/Savjest/215697858559?vijest=24&roncevic-poljoprivrednici-trebaju-nauciti-proizvesti=  https://twitter.com/savjest_com?vijest=24&roncevic-poljoprivrednici-trebaju-nauciti-proizvesti=  https://www.youtube.com/user/savjestcom?vijest=24&roncevic-poljoprivrednici-trebaju-nauciti-proizvesti=  http://savjest.com/savjest_rss.php?vijest=24&roncevic-poljoprivrednici-trebaju-nauciti-proizvesti=

Autor:

admin
Datum:
Slika autor/izvor:
Objavi na:

Share on Google+

 

 

ČAĐAVICA - Poljoprivredne proizvođače opterećuje niska otkupna cijena i slab tržišni plasman. Kako bi smanjili gubitke, većina njih, ako ne i svi, uzda se isključivo u državne poticaje, dok samo mali dio njih poduzima potrebne promjene, stječe nova saznanja i navike u svom poslovanju. Na području općine Čađavica aktualne vlasti ulažu puno napora u razvoj poljoprivredne proizvodnje.

- Otkad je država počela davati poticaje, mnogi su je iskoristili. Ljudi su dizali poticaje, a nisu obrađivali zemlju. Kao načelnik bih želio da poljoprivrednici u ovoj općini imaju dohodak od onoga što rade, ali isto tako bih želio da rade po pravilima struke i da se, u skladu sa zakonom, prema zemljištu odnose pažnjom dobroga gospodara. Tako bi zemljište moglo imati svoju dugogodišnju funkciju, kaže Mirko Rončević, načelnik Općine Čađavica.

Pohvalno govoreći o radu dviju poljoprivrednih zadruga o kojima smo pisali u prošlom broju, na svom ih je području poželio više. Smatra da se obiteljska poljoprivredna gospodarstva ne bi trebala baviti samo radom na njivi. Prema toj zamisli poljoprivrednik bi trebao biti informatički pismen, mora znati koristiti natječaje, prilagoditi svoju proizvodnju uvjetima na tržištu. Drugim riječima, odgovornost je seljaka prodati.

Ovako ga otkupljivači mogu ucjenjivati cijenom. Država može zaštiti seljaka kroz državne poticaje, potpore i razne pretpristupne fondove omogućujući mu tako organiziranje proizvodnje, preradu, doradu, odnosno finalizaciju proizvoda. Ponudom gotovog proizvoda na tržištu seljak ima šanse za uspjeh, smatra Rončević. S obzirom da kao Općina raspolažu državnim zemljištem pomoći će seljacima priskrbiti kvalitetne obradive poljoprivredne površine.

Općina Čađavica trenutno ima 2.300 stanovnika od kojih bi se njih osamdeset posto željelo baviti poljoprivredom, međutim, tvrdi Rončević, nisu svi za to. Takvi bi se, ipak, trebali odlučiti na neko drugo zanimanje u životu.

Vinko Gazdik

       
       

Muzej vučedolske kulture, dobio je svoj stalni postav čije je svečano otvorenje najavljeno za utorak 30. lipnja, kao važan projekt
VIJESTI

Bliži se kraj mandata Milanovićeve vlade. Ako bismo im kao olakotnu okolnost uračunali posvemašnju pljačku u eri Kralja Lopova, ako
GLAS SAVJESTI

Čestitke koje i dalje prima autor Novosti nakon što je u ‘Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj’ svrstan u ‘petu ...
KOLUMNE

Bio jednom jedan Mali crv. Živio je sa ostalim crvima u kanalizaciji. Od kada je znao za sebe, morao
BLOG
../izreke/izreke_osoba.php?osoba=3221&krunislav-olujicMumificirani Karaputin

Karamarko je došao na čelo stranke putem unutarstranačkih izbora. Riječ je o osobi koja je opasna za demokratske procese u Hrvatskoj. I prije sam ga nazivao mumificiranim hrvatskim Putinom, a pri tome stojim i danas.

Olujić Krunislav, Nedjeljom u dva HTV 1


02.05.1974  Sadarić Hrvoje
02.05.1965  Lušetić Armando
02.05.1964  Mličević Jadranko
02.05.1959  Šimonović Ivan