savjest VIJESTI

https://www.facebook.com/pages/Savjest/215697858559?vijest=35&jurcic-odapeo-strijelu-prema-sdp-u=  https://twitter.com/savjest_com?vijest=35&jurcic-odapeo-strijelu-prema-sdp-u=  https://www.youtube.com/user/savjestcom?vijest=35&jurcic-odapeo-strijelu-prema-sdp-u=  http://savjest.com/savjest_rss.php?vijest=35&jurcic-odapeo-strijelu-prema-sdp-u=

Autor:

admin
Datum:
Slika autor/izvor:
Objavi na:

Share on Google+

 

 

ZAGREB: Oporbeni plan za izlazak iz krize, koji je prezentiran sa skupa lidera SDP-a, HNS-a i IDS-a u Šibeniku, ekonomisti mahom ne žele komentirati, iako je u tom dokumentu ponuđeno nekoliko mjera. Kao što je poznato, opozicija bi ukinula krizni porez, a uvela porez na kapitalnu dobit i ekstra-imovinu, dakle luksuz – vile, jahte, itd. Još je važnija mjera poticanja gospodarstva kroz ukidanje neporeznih prihoda za privredu, dakle raznih vodnih i šumskih naknada. I na koncu, oporba traži uvođenje reda u javnu nabavu, naročito u javnim poduzećima, gdje se milijarde gube zbog netransparentnih natječaja.

Rješenja za 2009. i 2010. ne mogu biti ista kao za 2006. i 2007., kad je SDP prvi put govorio o porezu na kapitalnu dobit, kaže Ljubo Jurčić

No, ekonomisti ne žele pojedinačno komentirati te prijedloge. I šef HUP-a Damir Kuštrak i direktor menadžer kompanije Quaestus Borislav Škegro rekli su nam da se ne žele miješati u politiku niti komentirati ovu oporbenu »političku deklaraciju«, jer su SDP, HNS i IDS iz Šibenika samo ponovili svoje već od ranije poznate stavove o uvođenju novih poreza.

– Ne bi se baš moglo reći da su ova općenita rješenja izazvala neku euforiju, pa vam nemam što ni komentirati, rekao nam je Kuštrak.

No, zato je u svojoj kritici oporbenih antirecesijskih mjera najoštriji upravo SDP-ovac dr.

Ide premijerki

Na poziv premijerke Jadranke Kosor da porazgovaraju o ekonomskim temema Ljubo Jurčić će odgovoriti – pozitivno.

– Pa, ja sam predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, naravno da onda nemam razloga odbiti razgovor s premijerkom. Naći ćemo se uskoro, jer naše ekonomsko znanje mora biti u službi Hrvatske, kaže Jurčić.

Ljubo Jurčić koji je, kako kaže, namjerno zaobišao Šibenik i proglasio godišnji odmor.

Što ću u Šibeniku? Cijelo ljeto se u SDP-u nije radilo ništa, nego su se dva dana prije Šibenika okupili ljudi da bi kompilirali poznate programe. To nije ozbiljan rad, kaže Jurčić, koji je bio autor SDP-ovog ekonomskog izbornog programa na izborima 2007. godine i kandidat za premijera, što je odlukom šefa stranke Zorana Milanovića zatim povučeno. Jurčićevo razočaranje gubitkom podrške članova SDP-a na unutarstranačkim predizborima za kandidata za šefa države, na kojima je pobijedio dr. Ivo Josipović, evidentno je i on je danas ogorčen na odnose u SDP-u. No, tvrdi da to nije razlog što kritizira poruke iz Šibenika, nego je razlog u tome što ekonomska rješenja za 2009. ili 2010. ne mogu biti ista kao za 2006. ili 2007., kad je SDP prvi put progovorio o porezu na kapitalnu dobit.

– Tadašnja ekonomska situacija bila je potpuno drugačija nego danas. Stope rasta bile su dobre, a danas taj drastičan pad zahtijeva drugačija rješenja. Što će nam danas porez na dividendu kad dividende danas više nitko nema? Tko danas u Hrvatskoj uopće ostvaruje kapitalnu dobit? Ako povećavaš porez kad nacionalni dohodak pada, još više ubrzavaš pad proizvodnje i novih vrijednosti. Danas treba biti obrnuto – privredi treba fiskalni stimulans, kao što sada rade sve europske zemlje, kaže Jurčić.

Neovisni ekonomisti šute, bivši strateg SDP-a najveći kritičar

Europske zemlje u krizi potiču potrošnju, jer se inače negativna spirala nastavlja, pa je tako Sarkozy u Francuskoj odlučio da će država bitno proširiti vozni park svoje policije, kako bi Peugeot imao proizvodnju i zaposlenost, dok Njemačka ulaže u termoizolaciju zgrada budući da materijal za to proizvode upravo njemačke firme.

– S tri tisuće eura Njemačka potiče i kupovinu ekoloških auta – dakle, treba direktno poticati potrošnju, a time i proizvodnju, kaže Jurčić. Po njemu, i hrvatska država trebala bi javne nabavke usmjeriti izravno ka vlastitim proizvođačima – primjerice, u drvnoj industriji.

– Našem gospodarstvu sada trebaju javne nabavke i potpore od strane države, to je rješenje za rast proizvodnje i održavanje zaposlenosti. Upravo zaposlenost mora ostati glavni cilj, kaže Jurčić.

On se slaže da Hrvatska nije trebala uvoditi krizni porez i da ga treba ukinuti. No, misli da su oporbene šibenske mjere preopćenite – u njima nema odgovora na pitanje što s brodogradnjom, s poljoprivredom, tekstilnom ili drvnom industrijom.

– Moji kolege nisu se spustili s visoke politike na konkretno rješavanje problema, kaže.

Na pitanje nije li ogorčen jer ga vrh SDP-a nije ni zvao u Šibenik, Jurčić kaže da to nije istina, da je poziv za rad na dokumentu imao, ali da je na godišnjem odmoru.

– Ne ljutim se ja ni na koga. Ja samo mislim da malo više treba mozgati na konkretnim rješenjima, a malo manje se treba slikavati, kaže bivši SDP-ov ekonomski strateg.

Neslužbeni komentar iz SDP-a i HNS-a glasi da je Jurčićev ekonomski program 2007. godine brojao samo nekoliko stranica, dok je u Šibeniku oporba formulirala dokument od 130 stranica te je iz toga jasno da je riječ o vrlo ozbiljnom poslu i o rješenjima koja će se u narednim susretima još detaljnije razrađivati.

Tihana TOMIČIĆ

       
       

Muzej vučedolske kulture, dobio je svoj stalni postav čije je svečano otvorenje najavljeno za utorak 30. lipnja, kao važan projekt
VIJESTI

Bliži se kraj mandata Milanovićeve vlade. Ako bismo im kao olakotnu okolnost uračunali posvemašnju pljačku u eri Kralja Lopova, ako
GLAS SAVJESTI

Čestitke koje i dalje prima autor Novosti nakon što je u ‘Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj’ svrstan u ‘petu ...
KOLUMNE

Bio jednom jedan Mali crv. Živio je sa ostalim crvima u kanalizaciji. Od kada je znao za sebe, morao
BLOG
../izreke/izreke_osoba.php?osoba=3221&krunislav-olujicMumificirani Karaputin

Karamarko je došao na čelo stranke putem unutarstranačkih izbora. Riječ je o osobi koja je opasna za demokratske procese u Hrvatskoj. I prije sam ga nazivao mumificiranim hrvatskim Putinom, a pri tome stojim i danas.

Olujić Krunislav, Nedjeljom u dva HTV 1


17.05.1986  Vulić Dario
17.05.1983  Samaržija Filip
17.05.1963  Koharović Nebojša
17.05.1961  Katić Leo
17.05.1960  Sanader Ante
17.05.1960  Vlahušić Andro
17.05.1959  Miletić Edmond
17.05.1958  Antić Teodor
17.05.1949  Mateša Zlatko
17.05.1947  Gabrić Frane