savjest VIJESTI

https://www.facebook.com/pages/Savjest/215697858559?vijest=40&bajic-svjedoci-na-sudenju-generalima=  https://twitter.com/savjest_com?vijest=40&bajic-svjedoci-na-sudenju-generalima=  https://www.youtube.com/user/savjestcom?vijest=40&bajic-svjedoci-na-sudenju-generalima=  http://savjest.com/savjest_rss.php?vijest=40&bajic-svjedoci-na-sudenju-generalima=

Autor:

admin
Datum:
Slika autor/izvor:
Objavi na:

Share on Google+

 

 

RIJEKAAnte Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač danas će u Haagu prvi put nakon ljetne stanke ponovno sjesti na optuženičku klupu haškog Tribunala. Suđenje hrvatskim generalima nastavlja se dokaznim postupkom Gotovinine obrane, na kojem će se pred sudskim vijećem kao svjedok obrane pojaviti glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Za Gotovininu obranu Bajić je važan svjedok, koji je kao dugogodišnji glavni državni odvjetnik izvrsno upoznat s funkcioniranjem hrvatskog pravosudnog sustava, a u vrijeme Oluje 1995. bio je na dužnosti zamjenika vojnog tužitelja u Splitu.

Čermak jedini bio na »godišnjem«

Iako su sva trojica hrvatskih generala ljetnu stanku trebala provesti u haškom pritvoru u Scheveningenu – Gotovina i Markač nisu ni tražili privremeno puštanje na slobodu, dok je Čermak odbijen – general Čermak žalio se na takvu odluku i – pobijedio. Žalbeno vijeće, naime, uvažilo je Čermakovu žalbu i pustilo Čermaka u Hrvatsku od 5. do 13. kolovoza, uz uobičajene sigurnosne mjere koje graniče s kućnim pritvorom.

 

  Odgovornost za neprocesuiranje zlodjela za vrijeme i poslije Oluje nad srpskim civilima u Krajini jedan je od glavnih krimena što ih haško tužiteljstvo stavlja Gotovini na teret, tvrdeći da je general Gotovina, kao zapovjednik Zbornog područja Split, imao ovlasti nad vojnom policijom i vojnim sudovima. Obrana pak to negira, uvjeravajući kako je Gotovina bio operativni vojni zapovjednik, koji nije mogao reagirati na svaki incident daleko iza prvih linija, jer su za njih bile odgovorne civilna i vojna policija. Gotovinina obrana pritom podsjeća i na velik broj procesuiranih kaznenih djela poslije Oluje – što tužiteljstvo posve zanemaruje – o čemu bi upućeno trebao govoriti i državni odvjetnik Mladen Bajić, kao i o činjenici da je civilno tužiteljstvo nakon ukidanja vojnih sudova preuzelo njihove predmete.

 

   Bajićevo svjedočenje zanimljivo je i zbog činjenice da je upravo Bajić svih ovih godina bio jedan od glavnih oslonaca Haškoga suda u Hrvatskoj, pa i onda kada se radilo o najtežim i najzahtjevnijim pitanjima, kao što je, naprimjer, bilo uhićenje Ante Gotovine 2005. godine. Dakle, riječ je o svjedoku s golemim iskustvom, čiju vjerodostojnost tužiteljstvo neće lako ugroziti.

 

Gotovinina obrana za nekoliko tjedana trebala bi dovršiti svoju obranu, nakon čega nastupaju Čermakova i Markačeva obrana, tako da ćemo prvostupanjsku presudu u tom predmetu, ako se sve bude odvijalo po planu, najvjerojatnije čuti najkasnije na proljeće sljedeće godine.

D. ROMAC

       
       

Muzej vučedolske kulture, dobio je svoj stalni postav čije je svečano otvorenje najavljeno za utorak 30. lipnja, kao važan projekt
VIJESTI

Bliži se kraj mandata Milanovićeve vlade. Ako bismo im kao olakotnu okolnost uračunali posvemašnju pljačku u eri Kralja Lopova, ako
GLAS SAVJESTI

Čestitke koje i dalje prima autor Novosti nakon što je u ‘Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj’ svrstan u ‘petu ...
KOLUMNE

Bio jednom jedan Mali crv. Živio je sa ostalim crvima u kanalizaciji. Od kada je znao za sebe, morao
BLOG
../izreke/izreke_osoba.php?osoba=3221&krunislav-olujicMumificirani Karaputin

Karamarko je došao na čelo stranke putem unutarstranačkih izbora. Riječ je o osobi koja je opasna za demokratske procese u Hrvatskoj. I prije sam ga nazivao mumificiranim hrvatskim Putinom, a pri tome stojim i danas.

Olujić Krunislav, Nedjeljom u dva HTV 1


17.05.1986  Vulić Dario
17.05.1983  Samaržija Filip
17.05.1963  Koharović Nebojša
17.05.1961  Katić Leo
17.05.1960  Sanader Ante
17.05.1960  Vlahušić Andro
17.05.1959  Miletić Edmond
17.05.1958  Antić Teodor
17.05.1949  Mateša Zlatko
17.05.1947  Gabrić Frane