savjest VIJESTI

https://www.facebook.com/pages/Savjest/215697858559?vijest=41&reguliranim-lobiranjem-protiv-opasnosti-ozakonjene=  https://twitter.com/savjest_com?vijest=41&reguliranim-lobiranjem-protiv-opasnosti-ozakonjene=  https://www.youtube.com/user/savjestcom?vijest=41&reguliranim-lobiranjem-protiv-opasnosti-ozakonjene=  http://savjest.com/savjest_rss.php?vijest=41&reguliranim-lobiranjem-protiv-opasnosti-ozakonjene=

Autor:

admin
Datum:
Slika autor/izvor:
Objavi na:

Share on Google+

 

 

ZAGREB - Država namjerava konačno zakonom regulirati lobiranje, djelatnost prema kojoj su mnogi u Hrvatskoj još uvijek prilično sumnjičavi. Ministar pravosuđa Ivan Šimonović potvrdio nam je da se radi na formiranju radne skupine koja će se pozabaviti tim pitanjem.
Radna skupina bi, prije svega, trebala utvrditi je li zakonska regulacija lobiranja nužna, a ako se pokaže da jest, počet će se radi

Prema Granićevim tvrdnjama, u Hrvatskoj i regiji najrazvijenije je gospodarsko lobiranje, dok je u SAD-u jednako razvijeno i političko lobiranje. Kao primjer Granić navodi da je američki predsjednik Barack Obama u izbornoj kampanji imao angažiranih čak 212 lobista, a njegov protivnik senator John McCain 169.

ti na tekstu prijedloga zakona. Stručnjaci se slažu da je donošenje takvog zakona ujedno i mjera za borbu protiv korupcije. Kad postoje definirana pravila, onda je i jasnije gdje završava lobiranje, a počinje korupcija. Hrvatsko društvo lobista (HDL), koje vodi dugogodišnji bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić, zainteresirano je da Hrvatska konačno dobije zakon o lobiranju.

 

- Naš je cilj da se lobiranje pravno regulira u duhu najboljih rješenja u Bruxellesu, kao i da se uvede registar lobista pri Vladinim tijelima i parlamentu kako bi lobiranje bilo potpuno transparentno, pravno regulirano i da svaki lobist radi samo i isključivo na temelju registracije i potpisanog ugovora - kazao nam je Granić.

 

Priznaje da je lobiranje u Hrvatskoj godinama nosilo stigmu sumnjive djelatnosti, ali podsjeća da je ono u SAD-u i Europskoj uniji “ozbiljna i dobro definirana profesija”. Procjenjuje se da po hodnicima briselskih institucija lobira čak 16.000 ljudi i bez njihovog se utjecaja ne donosi ni jedna direktiva, smjernica ili odluka Europske komisije i Europskog parlamenta. I Hrvatska ima nekoliko registriranih lobista pri Europskom parlamentu i Komisiji. Predsjednik HDL-a ističe i da je zakon o lobiranju “jedna od snažnih antikorupcijskih mjera”, s čime se slaže i Zorislav Antun Petrović, predsjednik Transparency International Hrvatska, nevladine organizacije posvećene suzbijanju korupcije.



Precizno regulirati

Petrović smatra da lobiranje treba “precizno regulirati” jer je riječ o djelatnosti koja je “od neupitne važnosti za donošenje zakona i propisa, a opet, ako nije precizno regulirana, njome se praktički može ozakoniti korupcija”.

 

- Nije upitno pravo bilo koga da svoje viđenje najboljeg zakonskog rješenja prikaže tijelima javne vlasti, ali ako se pri tome ne koristi samo snaga argumenata, već pomoćna sredstva kao što su darovi, onda cijeli proces može otklizati u neželjenom smjeru - upozorio je Petrović.

 

Irena FRLAN

       
       

Muzej vučedolske kulture, dobio je svoj stalni postav čije je svečano otvorenje najavljeno za utorak 30. lipnja, kao važan projekt
VIJESTI

Bliži se kraj mandata Milanovićeve vlade. Ako bismo im kao olakotnu okolnost uračunali posvemašnju pljačku u eri Kralja Lopova, ako
GLAS SAVJESTI

Čestitke koje i dalje prima autor Novosti nakon što je u ‘Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj’ svrstan u ‘petu ...
KOLUMNE

Bio jednom jedan Mali crv. Živio je sa ostalim crvima u kanalizaciji. Od kada je znao za sebe, morao
BLOG
../izreke/izreke_osoba.php?osoba=3221&krunislav-olujicMumificirani Karaputin

Karamarko je došao na čelo stranke putem unutarstranačkih izbora. Riječ je o osobi koja je opasna za demokratske procese u Hrvatskoj. I prije sam ga nazivao mumificiranim hrvatskim Putinom, a pri tome stojim i danas.

Olujić Krunislav, Nedjeljom u dva HTV 1


18.05.1983  Čerkez Mario
18.05.1979  Kolman Igor
18.05.1969  Huljić Miki
18.05.1964  Barišić Zdravko
18.05.1964  Kubelka Vladimir
18.05.1958  Mezga Ivan
18.05.1952  Šuran Dušanka
18.05.1948  Ivanović Marko
18.05.1948  Barišić Mladen
18.05.1945  Cindrić Mijo
18.05.1939  Martinčić Elio
18.05.1924  Juzbašić Živko