savjest VIJESTI

https://www.facebook.com/pages/Savjest/215697858559?vijest=42&mesic-imamo-pravo-na-optimistican=  https://twitter.com/savjest_com?vijest=42&mesic-imamo-pravo-na-optimistican=  https://www.youtube.com/user/savjestcom?vijest=42&mesic-imamo-pravo-na-optimistican=  http://savjest.com/savjest_rss.php?vijest=42&mesic-imamo-pravo-na-optimistican=

Autor:

admin
Datum:
Slika autor/izvor:
Objavi na:

Share on Google+

 

 

BARBAN - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u nedjelju je, po prvi put, prisustvovao barbanskoj Trci na prstenac. Uoči početka tradicionalnog viteškog konjičkog nadmetanja, održanog 34. put, Mesić je u svom obraćanju gledateljima kazao kako je upravo ta trka značajna tradicija koja Istru veže s drugim krajevima Hrvatske koji njeguju slične običaje, poput Sinjske alke. Barbanska trka na prstenac uspješno je obnovljena i sve je značajnija kulturna manifestacija čije značenje prelazi granice Barbana i Istre, rekao je Mesić te dodao da nije slučajno što se ta važna kulturno-povijesna i sportsko-turistička manifestacija održava u Barbanu.

Turistička sezona dobar je znak na putu prema oporavku naše privrede. Treba s optimizmom gledati u budućnost, a krizu shvatiti kao priliku za promjenu ponašanja, istaknuo je predsjednik Stjepan Mesić


»Barban je time postao sinonim za burnu povijest Istre koja je kroz stoljeća bila podvrgnuta brojnim gospodarima, ali nikada nije izgubila svoj hrvatski identitet«, rekao je Mesić te istaknuo kako je Trka ujedno vrijedan podsjetnik na tradiciju i borbu hrvatskog naroda za slobodu i kako je upravo u Istri još početkom 20-ih godina prošloga stoljeća nastao prvi autentični antifašistički otpor u Europi.


Mesić je kazao i da razvoj Istre počiva na turizmu te da ona sve više otkriva i prezentira svoje izvanredne bogate kulturno povijesne sadržaje. »Istra ima razvojni potencijal i u svojim vrijednim ljudima koji su znali kroz stoljeća pokazati da se znaju nositi s najvećim nedaćama«, rekao je te dodao da ona danas prednjači u mnogim aspektima turističkog razvoja, brodogradnje i poljoprivrede.


»Potrebno je s optimizmom gledati u budućnost, a važno je i krizu shvatiti kao priliku za promjene mišljenja i ponašanja«, istaknuo je predsjednik Mesić.
»Potrošnja ne može više bujati bez pokrića, a ovogodišnja turistička sezona dobar je znak na putu prema oporavku naše privrede. Trud se isplatio premda smo se kasno pokrenuli da bismo umanjili negativne učinke krize«, istaknuo je Mesić te dodao da će financijski manjak u odnosu na prošlu godinu biti podnošljiv.


»To govori da se strani turisti osjećaju sigurno u Hrvatskoj i da žele doći u zemlju koja obiluje poviješću i prirodnim ljepotama. Zadrže li se umjerene i konkurentne cijene turističkih usluga i iduće sezone imamo pravo na optimističan pogled za razvoj i opći oporavak«, rekao je Mesić te zaključio da su nam povijest, prirodne ljepote i gostoljubivost najveći aduti.
Istarski župan Ivan Jakovčić, pak, poručio je predsjedniku Mesiću da njegov posao nije gotov te izrazio nadu da će on još dugo biti u politici. »Koristim priliku da vam se zahvalim za sve što ste u protekla dva mandata učinili za Istru«, rekao je Jakovčić u Barbanu.
Slavodobitnik Trke na kojoj je sudjelovalo 14 konjanika je 25-godišnji Toni Uravić. Predsjednik Mesić uručio mu je skulpturu akademskog kipara Josipa Diminića »Ptica prstenac«, a nagrađen je i s 30.000 kuna te prijelaznim peharom. Za najviteškije držanje pehar je osvojio Guido Babić.


»Ja sam zapravo oduševljen jer nisam znao da je to tako spektakularno. Ali ovdje vidim da su uigrani, da su dobri jahači i da imaju dobre konje«, kazao je Mesić po završetku Trke i čestitao slavodobitniku.


Novinari su Mesića zamolili za komentar poskupljenja goriva.
»To je u jednoj proceduri, odluku o tome donosi Ina. Treba vidjeti na temelju kakvih kalkulacija se dolazi do cijene. Ono što mislim da bi bilo dobro za hrvatsku javnost, jest vidjeti kakav je ugovor između hrvatske strane i Mola, da se vidi po kojim se normama odvija ta suradnja. Naime, znamo kakva je vlasnička struktura. Mađarska strana ima 47, hrvatska 43 posto. Ali, kakva je upravljačka struktura i koji je to mehanizam, to bi trebalo znati i onda će se znati kako se utvrđuju cijene«, rekao je Mesić.


Novinare je zanimalo i Mesićevo mišljenje o obećanju premijerke Kosor da će obvezati gospodarske subjekte da ne podižu cijene usluga i koliko je to realno. »Realno je da mi živimo u tržišnoj privredi i da tržište određuje cijenu. A da li se palijativnim mjerama može malo pomoći, to je druga stvar«, rekao je Mesić.

[Paola Albertini]

       
       

Muzej vučedolske kulture, dobio je svoj stalni postav čije je svečano otvorenje najavljeno za utorak 30. lipnja, kao važan projekt
VIJESTI

Bliži se kraj mandata Milanovićeve vlade. Ako bismo im kao olakotnu okolnost uračunali posvemašnju pljačku u eri Kralja Lopova, ako
GLAS SAVJESTI

Čestitke koje i dalje prima autor Novosti nakon što je u ‘Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj’ svrstan u ‘petu ...
KOLUMNE

Bio jednom jedan Mali crv. Živio je sa ostalim crvima u kanalizaciji. Od kada je znao za sebe, morao
BLOG
../izreke/izreke_osoba.php?osoba=3221&krunislav-olujicMumificirani Karaputin

Karamarko je došao na čelo stranke putem unutarstranačkih izbora. Riječ je o osobi koja je opasna za demokratske procese u Hrvatskoj. I prije sam ga nazivao mumificiranim hrvatskim Putinom, a pri tome stojim i danas.

Olujić Krunislav, Nedjeljom u dva HTV 1


18.05.1983  Čerkez Mario
18.05.1979  Kolman Igor
18.05.1969  Huljić Miki
18.05.1964  Barišić Zdravko
18.05.1964  Kubelka Vladimir
18.05.1958  Mezga Ivan
18.05.1952  Šuran Dušanka
18.05.1948  Ivanović Marko
18.05.1948  Barišić Mladen
18.05.1945  Cindrić Mijo
18.05.1939  Martinčić Elio
18.05.1924  Juzbašić Živko